Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

ŽUPNI LISTIĆ

Župni listić br. 20 - 6. vazmena nedjelja - godina C

Hitova: 116
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Župni listić u PDF formatu.

TRI VELIKA BLAGA ČOVJEKA VJERNIKA

Evanđelje:  Iv 14,23-29

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.

To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ’Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.«

Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Dj 15,1-2.22-29; Otk 21,10-14.22-23;


U prvom čitanju na šestu uskrsnu nedjelju iz Djela apostolskih čuje­mo umirujuće riječi da naša kršćanska vjera nije teret, već radosna zahvala zbog Božje ljubavi. Apostoli su ohrabrivali svoje vjernike: »Duh Sveti i mi odlučili smo ne stavljati na vas nikakva drugog tereta, osim ovih potrebnih stvari...« Uvijek nanovo potrebno je sjetiti se istine da naša vjera oslobađa, a ne guši.

Za drugo čitanje uzet je odlomak iz Knjige Otkrivenja u kojemu sveti Ivan podjeljuje s nama svoje viđenje o nebeskom Jeruzalemu. Iz ovog čita­nja odzvanja glas ljubavi, blaženstva i mira koji je svima nama potreban i kojemu stalno žudimo.

U evanđelju Isus uvjerava svoje učenike u tri stvari, koji već naslućuju da će uskoro nastupiti bolni rastanak od ljubljenog Učitelja. Isus ih njež­nim riječima hrabri i tješi, poklanjajući im tri dragocjenosti, tri blaga kao zalog svoje trajne ljubavi. Isus ih prije svega uvjerava kako ih Otac voli. Zatim im obećava Tješitelja Duha Svetoga, koji će ih podsjetiti na sve što im je on rekao dok je boravio među njima. I kao treće, Isus im daruje svoj mir. Ova tri poklona i naša su blaga.

Možemo promisliti prije svega o tome da je ovdje riječ o jednoj veličan­stvenoj objavi: Isus je objavio Trojedinog Boga koji je Otac, Sin i Duh Sveti. To, međutim, nije samo teoretska istina, već je nositelj našeg duhovnog ži­vota, utemeljitelj našeg ljudskog dostojanstva, oslonac našeg svakodnev­nog života. Promotrimo pobliže ove oslonce.

Najprije, kršćanin je čovjek koji zna da ga Otac voli. Psihologija nas uči da je najbolnije iskustvo svakog djeteta ako misli da ga roditelji ne vole, jer nisu željeli da se rodi ili jer su željeli sina umjesto kćeri. U Božjem svijetu nema »neželjenog« djeteta. Bog je svakoga u ljubavi zamislio, stvorio i pozvao u život. Sve što jesmo, nije plod slučajnosti, već je plod velike Božje ljubavi. Zbog toga kršćanin smije prihvatiti samog sebe, povjeriti svoj život Bogu i slijediti svoj životni put, kamo god ga taj put vodio. Prvo naše blago je bezuvjetna ljubav Očeva koju nam nitko ne može oduzeti.

Nadalje, kršćanin je takav čovjek koji zna da je unatoč svim poteško­ćama života, s njime Duh Sveti koji tješi, snaži, hrabri. Psihologija nas uči da je svakom čovjeku potreban netko s kim može podijeliti svoju radost i tugu, kojemu može povjeriti svoje tajne, na kojega se može osloniti ako se spotakne, koji će ga podići ako padne, koji će ga poticati i hrabriti ako se umori. U svakodnevnom životu taj netko su ili naši roditelji ili naš prijatelj ili bračni drug. Ali na životnom putu, međutim, ovaj »netko« je Duh Sveti, koji potiho, ostajući u pozadini, sigurnom rukom bdije nad nama. Sjetimo ga se s ljubavlju i zahvalnošću. Snažna prisutnost Duha Svetog naše je drugo blago, koju nam nitko ne može oduzeti.

I konačno, kršćanin je takav čovjek koji zna da ga Isusov mir prati tije­kom životnog puta. Psihologija nas uči da je svaki čovjek opterećen stra­hovima, brigama, strepnjama i da je svakome potreban netko koji će smi­renom rukom pogladiti njegovo uzavrelo čelo, koji će riječima ohrabrenja uliti u njega novu duhovnu snagu, koji će svojim smiješkom razveseliti njegovo snuždeno srce. Isus je onaj Netko koji nam sve to daje. Isusov mir je treće naše blago, koje nam nitko ne može oduzeti.