Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

PREPORUKE VARAŽDINSKOG BISKUPA U VEZI PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Varaždinski biskup Bože Radoš, u petak 13. ožujka je, svećenicima i vjernicima Varaždinske biskupije, uputio preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti.


Draga braćo svećenici,

potaknut pastirskom brigom za povjereno mi stado, osjećam dužnost obratiti se vama i povjerenim vam zajednicama, kako bismo i mi sa svoje strane kao vjernici preuzeli odgovornost jedni za druge u ovim trenucima globalne pandemije koronavirusa.

Nastavno na zaprimljenu Preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja koju je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, do daljnjega za područje naše Varaždinske biskupije određujem sljedeće:


ZA VJERNIKE:

 1. Neka vjernici pravodobno, redovito i ustrajno slijede preporuke civilnih vlasti u vezi postupanja za smanjenje rizika zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2), osobito s obzirom na opće mjere zaštite od respiratornih bolesti (higijena ruku i nosa).
 2. Neka sva vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje imaju bolest ili samo simptome infekcije dišnih putova (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, kratak dah).
 3. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje su bile na zaraženim područjima ili u bilo kakvom mogućem kontaktu s osobama na koje se sumnja ili kod kojih je potvrđena prisutnost bolesti.
 4. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe starije životne dobi i osobe s bilo kojom vrstom kroničnih bolesti.
 5. Gore navedene kategorije osoba u takvim situacijama ne veže obveza nedjeljom i drugim zapovijedanim blagdanima sudjelovati u misi, koju neka – sukladno pravnoj odredbi – zamijene vremenom provedenim u molitvi, osobito sudjelujući u misnim slavljima ili pobožnostima putem televizijskog i radijskog prijenosa (usp. kann. 1246-1248, ZKP).


ZA SVEĆENIKE:

 1. Neka se sa svetih mjesta - osobito župnih crkava, kapela i svih liturgijskih prostora ukloni blagoslovljena voda iz škropionica koje neka ostanu u potpunosti očišćene, prazne i suhe.
 2. Neka se vjernike u misnom slavlju ne poziva na pružanje znaka mira, izostavivši u potpunosti tu liturgijsku gestu.
 3. Neka svećenik, kao i svaki drugi djelitelj svete pričesti, prije i nakon misnog slavlja opere ruke sapunom i vodom, a neposredno prije dijeljenja svete pričesti i nakon toga također i nekim dezinficijensom za ruke (antibakterijskim gelom ili medicinskim alkoholom). U tu svrhu praktično je staviti posudicu s medicinskim alkoholom uz oltar - primjerice, može stajati na stoliću za prinos darova.
 4. Nužno je posebno pridržavati se svih higijenskih mjera i prilikom pripreme svega što je potrebno za misno slavlje. Neka se na to upozore sakristani i sakristanke odnosno župni suradnici koje inače sudjeluju u pripremi svega što je potrebno za misu.
 5. Neka se sveta pričest podjeljuje na ruku, privremeno do daljnjega u potpunosti izostavivši način podjeljivanje svete pričesti u usta, o čemu neka se ponovno prije obreda svete pričesti podsjeti i obavijesti prisutne vjernike. Prilikom podjeljivanja svete pričesti na ruku neka se izbjegava fizički kontakt.

U CRKVENIM PROSTORIMA:

 1. Neka se posveti posebna pozornost higijeni i dezinfekciji svih crkvenih prostora, na što osobito upozorite one koji o navedenom vode brigu, i to na način da se učinkovitim sredstvima redovito i detaljno čiste površine koje ljudi stalno ili češće dotiču, kao i da se navedeni prostori redovito provjetravaju.
 2. Molimo da se ne organiziraju velike korizmene ispovijedi, već neka svaki župnik u svojoj župi pruži redovito mogućnost pojedinačnih ispovijedi – isključivo u ispovjedaonici u kojoj su ispovjednik i pokornik fizički odijeljeni (rešetka sa zaštitnom folijom) ili u prostoru u kojemu je moguće između ispovjednika i pokornika osigurati udaljenost od najmanje jednoga do dva metra, izbjegavajući bliski kontakt.
 3. Neka se izbjegavaju liturgijska i vjerska okupljanja prilikom kojih na malom prostoru dolazi do grupiranja velikog broja ljudi, vodeći brigu - koliko god je moguće - o poštivanju preporuke stožera civilne zaštite da broj sudionika ne prelazi stotinjak osoba.
 4. Neka se na ulasku u crkvene prostore na prikladno i vidljivo mjesto stave plakati o pravilnom pranju ruku i mjerama zaštite koji vam se dostavljaju u prilogu, a sukladno preporuci stožera za civilnu zaštitu.
 5. Neka se na ulasku u crkvene prostore, a osobito sanitarne prostorije, postave - ukoliko ih je moguće nabaviti – sredstva za dezinfekciju ruku.
 6. Do daljnjega neka se u crkvenim prostorima ne održavaju župni vjeronauk i bilo kakve druge pastoralne aktivnosti – župnih zborova, udruga, društava, zajednica.


Vjernike pozovite na dosljedno pridržavanje ovih uputa - u duhu korizmene pokore, osobito ih podsjećajući da su život i tjelesno zdravlje dragocjeni Božji darovi. Treba ih razumno njegovati, obazirući se na potrebe drugih i na zajedničko dobro« (usp. br. 2288, KKC). Isto tako, s očinskom ih pažljivošću potaknite da prihvate ove upute jer su kao vjernici obvezni slijediti s kršćanskom poslušnošću ono što posvećeni pastiri, budući da predstavljaju Krista, odrede kao upravitelji Crkve (usp. kan. 212 S1, ZKP).


S obzirom na stalne promjene epidemiološke situacije i posljednje preporuke pozivam vas da kontinuirano pratite razvoj situacije, a s obzirom i na nove - moguće još strože mjere.


U molitvi i brizi jedni za druge, osobito za sve bolesne i potrebite, upućujem vam srdačan pozdrav u Gospodinu!


Bože Radoš - varaždinski biskup

Sveti Josip – Isusov hranitelj i Marijin zaručnik

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

sv josipEvanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Sveti Josip štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji.

Svetkovina svetoga Josipa iz Nazareta, Isusova hranitelja i Marijina zaručnika je po kalendaru 19. ožujka. U svim je crkvama svečanije bogoslužje. Sveti Josip je vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio Zaštitnikom Hrvatske.

U svakoj je crkvi njegov kip ili slika. Prikazuju ga kao srednjovječna čovjeka blagih, ali odlučnih crta, s bradom, u ruci mu je štap, a Dijete Isus u naručju ili uz njega. Slikaju ga i u radionici, sa stolarskim ili tesarskim alatom. Isti sveti Josip slavi se po kalendaru i 1. svibnja, kao “Josip Radnik”

Opširnije...

KLANJANJE 19. 2. 2020.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Klanjam ti se Isuse i pozdravljam te. Klanja i poklanja Ti se to tvoje dijete, koje je iz Očeve ruke izašlo  i koje će se Tebi jednoga dana vratiti. Ti si me uvijek ljubio i  sada me ljubiš i stalno stvaraš nešto novo od mene i oko mene. Ti me poznaješ i proničeš me čitavu. Moj život ovisi i pripada Tebi. I dok promatram svojim duhom Tvoje oči, tvoje lice, Tvoje raširene ruke Isuse, moje čitavo biće zadrhti i zastane pred Tobom, da bi uronilo u Tvoju prisutnost. Osjećam i ovoga časa, kako je Tvoj pogled upućen meni, ….kako mi se smiješ i progovaraš mojim dubinama, mojem srcu: Dođi dijete moje, tu sam radi tebe večeras, da te umornu i opterećenu stavim na svoja ramena, da ti rečem NE BOJ SE, SAMO MI VJERUJ….Tu sam da se s tobom radujem…… a hoćeš li mi sada predati sve svoje grijehe, svoje slabosti, strahove, tjeskobe, brige, krivice, ovisnosti……..? hoćeš li se, ovdje predamnom  s nekim izmiriti i oprostiti nekome?......Reci žao mi je, neću te suditi i ti si dijete božje. Ljubim te tamo gdje te tvoj Otac ljubi…… Želiš li mi dopustiti sada, da uđem u tvoje srce, u čitavu tebe, u tvoj život, tvoje poslove, tvoju obitelj, u sve tvoje situacije i da postanemo prijatelji?..... Želiš li to pita  tebe i mene Isus sada……..Da Isuse, dopuštam Ti, da se sva Tvoja stvarnost i milost izlije na mene. Da budem bolja…..  i molim Te, ČINI NEŠTO NOVO OD MENE……

40 dana za život - straža sv. Josipa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pozivamo muškarce da se priključe molitvi ispred bolnice svake srijede do Cvjetnice od 16h-17h. Jer ‘pravi muškarac brani život’!

Sveta Perpetua i Felicita mučenice u Kartagi spomendan 7. ožujka

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U velikom amfiteatru grada Kartage dogodilo se mučeništvo ovih dviju žena. O njima imamo sačuvan vjerodostojan izvještaj koji je pravi biser u knjizi Acta martyrum. Sastavio ga je po svoj prilici Tertulijan, slavni kršćanski pisac prvih vremena. Perpetua je bila žena odlična roda. Otac joj je bio poganin, a majka kršćanka.

I sama je bila majka jednog djeteta. Felicita joj je bila vjerna sluškinja, koja je svoju gospodaricu pratila i u smrt. U tamnici Perpetua je rodila kćerku. U porođajnim je mukama uzdisala. Stražar joj je na to rekao: "Ako već sada toliko kukaš, što ćeš tek raditi kad budeš bačena pred divlje zvijeri?" Sveta mučenica odgovorila mu je: "Sada trpim sama, tada će u meni biti netko drugi koji će za me trpjeti, jer će se to dogoditi na Njegovu slavu.

Opširnije...

Sveta Franciska Rimska pokornica, dobrotvorka siromaha (1384. - 1444.) spomendan 9. ožujka

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveta Franciska Rimska rodila se godine 1384. u Rimu, 7 godina poslije avignonskog sužanjstva papâ, zbog kojega je Vječni grad mnogo stradao i opustio, a razdvajale su ga i vječite borbe između dviju plemićkih obitelji, Colonna i Orsini. Proživjela je i jedno od najtežih razdoblja u povijesti Crkve, takozvani zapadni raskol, kad je kršćanstvo imalo čak trojicu papa i bilo podijeljeno.

Ona je ljubila svoj rodni grad, živjela i žrtvovala se za nj. Još kao djevojčica u pratnji svoje pobožne majke Jacobelle često je obilazila sedam glavnih rimskih crkava, klečala na grobovima svetih mučenika, a u predvorjima dijelila milostinju brojnim siromasima. Imala je zvanje za redovnicu, ali se ipak morala udati za plemića Lorenza Ponzianija, jer je tako tražio njezin otac Paolo de Bussi.

Rodila mu je šestero djece, kojima je bila dobra i uzorna majka, ali ne samo njima već i rimskoj sirotinji. Kraj svega našla je uvijek vremena da se povuče u ćeliju koju je uredila u potkrovlju i ondje se posvetila molitvi - razgovoru s Bogom. Poslije smrti svoga muža pridružila se bratovštini takozvanih Oblata u Tor de Specchi u Rimu, koju je godine 1433. sama osnovala uz suradnju drugih rimskih odličnih gospođa posvećujući se sva brizi za siromahe i bolesnike.

Umrla je godine 1444. Grad Rim štuje ju i danas kao svoju veliku zaštitnicu. Od godine 1925., uz sv. Kristofora i sv. Iliju, zazivaju je kao zaštitnicu automobilistâ. Život svete Franciske Rimske satkan je od viđenja, objava i duhovnih zanosa. Resile su je naročito ove kreposti: poniznost, poslušnost, ljubav, strpljivost, duh vjere. Živo je osjećala prisutnost i zaštitu svoga svetoga anđela čuvara. Provodila je strogo pokornički život. Jela je samo povrće, nosila kostrijet, išla od kuće do kuće te prosila milostinju za siromahe. Mnogo je molila, a osobito za grješnike. Njezine je duhovne borbe i viđenja opisao njezin ispovjednik, svećenik Giovanni Mattiotti, župnik bazilike Santa Maria in Trastevere.

Pepelnica - početak korizme

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Korizma je milosno vrijeme duhovne i tjelesne pripreme za najveći kršćanski blagdan Uskrsa. Ovi dani koji su pred nama jesu dani milosti i posebne blizine Bogu, kad trebamo više razmišljati o svojoj ovozemnoj ograničenosti i potrebi da ne izgubimo nit s Bogom i svetim. Za Uskrs se pripremamo djelima milosrđa, pokorom, intenzivnijom molitvom Posipanjem pepelom simbolički pokazujemo svoju zemnu prolaznost te usmjerenost na vječno, besmrtno. Čovjek koji vjeruje u uskrsnuće, ne bi smio prionuti uz ovozemaljska dobra na način da u njima traži smisao postojanja. To su sveti dani po uzoru na Gospodina Isusa Krista koji je probdio u molitvi i postu četrdeset dana. Pepelnica je početak.

Crtica nakon susreta 60+ - 29. 1. 2020.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

26.1.2020.-11.jpg Prvi ovogodišnji susret održan je 29. siječnja s početkom u 16:30 u župnoj dvorani. Tema susreta bila je posvećena drugom plodu Duha Svetoga – RADOSTI. Razmatrajući dijelove Svetoga pisma uočili smo da je izvor svake radosti u Gospodinu. Učenici su se obradovali vidjevši Gospodina, svjedoče nam Evanđelja; sv. Pavao u nekoliko navrata naglašava da je radost u Gospodinu.

KAKO ĆU UĆI U VRIJEME KORIZME?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Vrijeme u kojem sam, Gospodine, s tobom na poseban način; vrijeme molitve i posta, vrijeme u kojem ću te pratiti na tvom putu u Jeruzalem, na Golgotu, i do konačne pobjede nad smrću. Još uvijek sam tako razdijeljen u sebi. Uistinu te želim slijediti, ali također želim slijediti svoje osobne želje i slušati glas koji mi govori o ugledu, uspjehu, ljudskom obziru, užitku, moći i utjecaju. Pomozi mi da budem gluh na ove glasove i pažljiv jedino na tvoj glas. Znam da će korizma biti vrlo teško vrijeme za mene. Svakog trenutka svog života morat ću si posvješćivati tvoj put. Moram birati misli koje su tvoje misli, usklađivati svoje riječi s tvojima, činiti kako bi ti činio. Nema vremena ni mjesta gdje nije potrebno uvijek iznova za tebe se odlučivati. A svjestan sam kako se duboko u sebi opirem izabrati tebe. Molim te, Bože, budi sa mnom svakog trenutka i na svakom mjestu. Daruj mi snage i hrabrosti da živim ovu korizmu vjernički, pa kada dođe Uskrs, da budem sposoban uživati radost novog života koji si mi pripravio. Amen.

izvor: http://filipjakov-vu.com/ususret-korizmi-2/

Vjera i svjetlo - Nedjelja, 23.02.2020.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

PHOTO-2020-02-25-16-30-02.jpg Evo još jedne nedjelje druženja sa našim iskricama. Današnje druženje je zakazano u 16 sati, malo ranije nego inače. Razlog je više nego opravdan. Imali smo svoju vlastitu sv. Misu sa velečasnim Leonardom Šardijem, našim duhovnikom, i blo nam je to zaista poseban doživljaj sv. Mise. Sama propovijed je bila i te kako primjereno rastumačena našim iskricama ali i nama ostalima, jednostavna i poučna. Kako biti dobar?

ZAŠTO IDEŠ U CRKVU?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ako si duhovno živ, ideš jer to voliš! Ako si duhovno mrtav, ovo ne ćeš ni pročitati. Ako si duhovno "radoznao", ima još nade!

Neki vjernik koji redovito dolazi na misu napisao je pismo uredniku nekih novina u Americi, objavljeno u više prigoda, i potužio se kako nema smisla ići svake nedjelje u crkvu. Piše: "Idem već 30 godina. U tom sam razdoblju slušao oko 3000 propovijedi. Ali u svome se životu ne mogu sjetiti ni jedne jedine. Zato, meni se čini da ja gubim vrijeme idući u crkvu, kao što i propovjednici i svećenici apsolutno gube vrijeme propovijedajući."

Taj je tekst izazvao pravu polemiku u rubrici "Pisma uredniku". Na "radost" urednika, to je trajalo tjednima dok netko nije donio ovaj konkretan argu­ment: "Ja sam u braku već 30 godina. Kroz ovo vrijeme moja je supruga pripremila oko 32.000 obroka. Ali, u svemu tom vremenu, ne mogu se sjetiti ni jednoga jedinoga cjelovitog jelovnika tih obroka. Ipak znam ovo: svi su me ti obroci hranili i davali mi snagu potrebnu za obavljanje posla. Da mi supruga nije pripremila ove obroke, danas bih bio fizički mrtav. Isto tako, da nisam htio ići u crkvu i slušati propovijedi, ja bih danas bio duhovno mrtav! Kada sam klonuo, nisam ni za što, a Bog me podiže i kaže mi da nešto vrijedim. Vjera vidi nevidljivo, vjeruje u nevjerojatno i prima nemoguće! Hvala Bogu na fizičkoj i duhovnoj hrani! Ako ne mogu Boga vidjeti u 'svemu', ne mogu ni u čemu!"