Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Hvala ti, bako

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

IMG_3042.JPG Ljeto je. Vrući su dani. Vrućine kao da žele reći čovjeku budi i u ovim vrućim danima lijep i zrači božanskom ljepotom. Obuci lijepe haljine. Neka onima pored tebe bude ugodno.
I dok u crkvi promatram naše bake, obučene u predivne "svetešnje" haljine, bijele bluze, prekrasnih rukava, poželim zaviriti u ormar jedne bake, da mi pokaže svoje haljine za svetu misu. I ne čekam dugo. Pozove me jedna naša baka Marija. I stvarno, to što sam poželjela, sada moje oči gledaju. Uredno pospremljen ormar, a haljina i bluza svakojakih. I pita me draga baka Marija: „Hoćeš li jednu? I ova bluza ti paše uz nju“. Moje lice je zasjalo od radosti. Uzimam njezinu haljinu i obećanjem da će me vidjeti u njoj.

Tu sam u tami tvoje prošlosti i u nesigurnosti tvoje budućnosti!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U tamu tvoje prošlosti, i u nesigurnost tvoje budućnosti, u blagoslov tvoga pomaganja, i u jad tvoje nemoći polažem svoje obećanje: TU SAM.

U igru tvojih osjećaja i u ozbiljnost tvojih misli, u bogatstvo tvoje šutnjei u siromaštvo tvoga govora polažem svoje obećanje: TU SAM.

U mnoštvo tvojih zadataka i u prazninu tvoje zaposlenosti, u svu silu tvojih sposobnosti i u granice tvoje nadarenosti polažem svoje obećanje: TU SAM.

U uspjeh tvojih razgovora i u dosadu tvojih molitava, u radost tvoga uspjeha i u bol tvoga zatajenja polažem svoje obećanje: TU SAM.

U uskoću tvoje svakodnevice i u prostranstva tvojih snova, u nepouzdanost tvoga razuma i u snagu tvoga srca polažem svoje obećanje: TU SAM.

Phil Bosmans

GOSPIN OTOK

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U gradu Solinu, antičkoj Saloni, tok rijeke Jadro tijekom po¬vijesti napravio je više malenih otočića od kojih je najveći današnji Gospin otok. Na njemu je kraljica Jelena (Helena) u X. stoljeću dala sagraditi dvije crkve: sv. Marije i sv. Stjepana, gdje su bili pokopani razni hrvatski velikaši, među njima i sama kraljica Jelena. Današnja crkva Gospe od Otoka sagrađena je u XIX. stoljeću na temeljima te iste crkve sv. Marije, te se zato Gospin otok smatra najstarijim marijanskim svetištem u Hrvata. Hodočasnici iz cijele Hrvatske i svijeta dolaze hodočastiti na Gospin otok. Tako su svetište posjetili o. Ante Gabrić, Majka Terezija, a sveti otac Ivan Pavao II. prilikom svoga posjeta, 4. io. 1998. poslao je poruku - čuvajte blago vjere koje vam je povijest povjerila!

Sveta Terezija Benedikta od Križa ( Edith Stein) (1891. - 1942.) blagdan 9. kolovoza

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

"U samostan se ne dolazi da bi se pobjeglo od svijeta, nego da svijet nosimo Bogu." Sv. Terezija Benedikta od Križa - Edith Stein
Edith Stein (redovničko ime: Terezija Benedikta od Križa) rođena je u ortodoksnoj židovskoj obitelji. Već je u trinaestoj godini izgubila vjeru i postala ateist.
Godine 1913. prešla je na sveučilište u Göttingen kako bi slušala predavanja Edmunda Husserla, začetnika fenomenologije. Husserl je također bio Židov, ali obraćenik na Protestantizam,
U kolovozu 1916. položila je doktorski ispit iz filozofije - iste je godine postaje Husserlova asistentica. U međuvremenu Prvi svjetski rat uzima stotine tisuća žrtava. Među žrtvama je bio i njezin prijatelj Adolf Reinach, koji ju je i upoznao s Husserlom. Edith je otputovala do njegove udovice. To je bio njen prvi susret s križem.
"Bio je to moj prvi susret s križem i snagom Boga koju on udjeljuje onima koji ga primaju i nose. Prvi put sam ugledala Crkvu otkupljenih kršćana u njezinoj pobjedi nad poraznom smrću. Bio je to početak pada moje nevjere, židovstvo je izblijedjelo, a kršćanstvo zasjalo: Krist u otajstvu križa."
1921. godine jedne večeri, kad je bila sama, uzela je iz prijateljičine biblioteke "Život Svete Terezije Avilske". "Počela sam čitati, bila sam odmah očarana i nisam prestala dok nisam došla do kraja. Kad sam zatvorila knjigu, rekla sam sama sebi: 'To je istina.'" Sutradan je kupila Katolički katekizam i Rimski misal. Na Novu godinu 1922. primila je sveto krštenje i uzela ime Tereza - Hedviga, te je otišla u Bratislavu da priopći majci svoj prijelaz na katoličku vjeru.
Kleknula je pred nju i rekla jednostavno: "Majko, ja sam katolkinja." Učinak tih riječi bio je potresan. Edithin prijelaz na katoličku vjeru značio je za gospođu Stein duhovno otuđenje koje je neminovno imalo nastupiti između nje i njene kćeri.
Ipak, nije došlo do potpunog prekida između Edith i njezine majke. Godine 1933. ušla je u karmelićanski samostan u Kölnu i uzela ime sestra Terezija Benedikta od Križa. Bila je profesorica na Pedagoškom institutu u Münsteru. Pisala je knjige o katoličkoj filozofiji.
Pet godina kasnije bježi pred nacistima u Nizozemsku, odakle je 1942. godine deportirana u nacistički koncentracijski logor Auschwitz gdje je ubijena iste godine.
Papa Ivan Pavao II. proglasio je Edith Stein blaženom 1. svibnja 1987., svetom 11. listopada 1998. godine, a 1. listopada 1999. suzaštitnicom Europe, zajedno sa sv. Brigitom i sv. Katarinom Sienskom.

 

SUSRET OBITELJI

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji predstavlja vrhunac Drugoga ciklusa obiteljskog pastorala Crkve u Hrvatskoj (2016.—2018.) posvećen temi "Očinstvo i majčinstvo - dva lica roditeljskog poslanja". Teme očinstva i majčinstva su bile produbljivane u biskupijama i župama. Susret je prilika da se hrvatske obitelji iz Domovine, Bosne i Hercegovine, i dijaspore, okupe oko euharistijskog stola i uzajamno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života.

Sveta Marta

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveta Marta je rodom iz Betanije nedaleko od Jeruzalema i živjela je u bogatoj obitelji. Ona i njen i brat Lazar su veoma trpjeli zbog grešnog života njihove sestre Marije. Molili su mnogo za njeno obraćenje. Svoju brigu i bol očitovali su novom kućnom prijatelju Isusu iz Nazareta, očekivanom Mesiji, koji je redovito bio njihov gost te su postigli od Gospodina milost obraćenja Marije Magdalene. Isus ju je kasnije odveo svojoj Majci u Nazaret te je ona dovela Mariju Magdalenu među Isusove učenike.
Svetu Martu evanđelist Luka spominje u kontekstu Isusovih posjeta u njihovoj kući kako je često bila jako zauzeta posluživanjem dok je sestra Marija slušala Isusovo naučavanje. Nadalje, nakon smrti brata Lazara ispovjedila je svoju vjeru u uskrsnuće tijela, u Isusa kao Mesiju, Sina Božjega, koji je došao spasiti svijet.
Nakon Isusova Uzašašća i Duhova neprijatelji su u Jeruzalemu započeli progon kršćana. Tako su na početku progona svjedoke Isusovih čudesnih ozdravljenja Lazara, Martu, Mariju Magdalenu, Kristova učenika Maksimina, pa Kalidona i Marcelu, prognali do Sredozemnog mora i ukrcali ih u derutni brod, misleći kako će se utopiti. Božjim čudom u kratkom vremenu brod je stigao na jug današnje Francuske. U novom kraju gosti su se lako sporazumjeli na grčkom jeziku. Cijeli taj obalni kraj upoznali su s Radosnom viješću. Sveta Marta je krenula u mjesto Tarasque. Mještani su joj postavili uvjet – ako svlada strašnu neman – tada će prihvatiti Radosnu vijest. Sveta Marta je uz Božju pomoć svladala neman – đavla te im je uspješno propovijedala.

Molitva za obitelj pape Ivana Pavla II.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Bože, od kojega nam dolazi svako očinstvo na nebu i na zemlji, Oče, koji si ljubav i život, učini da svaka ljudska obitelj na zemlji, po tvome Sinu rođenom od žene i po Duhu Svetom, postane izvorom božanske ljubavi za uvijek nove naraštaje.
Učini da tvoja milost vodi misli i djela roditelja, za dobro njihove obitelji i svih obitelji na svijetu.
Neka mladi naraštaji u obitelji nađu snažnu potporu za čovječnost i rast u istini i ljubavi.
Neka ljubav osnažena milošću sakramenta ženidbe, bude jača od svake nemoći i beznađa, koje zahvaćaju naše obitelji.
Na kraju Te molimo za zagovor svete nazaretske obitelji, da Crkva u svim narodima na zemlji, može plodonosno ispuniti svoje poslanje u obitelji i po obitelji, Kristu našem Gospodinu, koji je put, istina i život, u vijeke vjekova. Amen

www.susretobitelji.hr

MOLITVA NA ČAST SVETOJ MARTI

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

(može kao devetnica - dobro je da se moli kod upaljene blagoslovljene svijeće.)

O hvale dostojna Sveta Marto!
Utječem se Tebi i ufam se u tvoju pomoć u mojim kušnjama.
Kao zahvalnost obećavam Ti širiti ovu molitvu.
Ponizno Te molim, tješi me u mojim brigama i teškoćama.
Po velikoj radosti koja Ti je ispunila srce kada si u svome domu u Betaniji pružila utočište Spasitelju svijeta, molim Te posreduj za mene i moju obitelj, da sačuvamo Boga u svojim srcima, te zavrijedimo dobivati lijeka u našim potrebama, a napose u sadašnjoj nevolji koja me muči.
(Svojim riječima kaži svoju nevolju i potrebu Svetoj Marti).
Molim Te pomoćnice u svim potrebama, pomozi nam nadići teškoće, kao što si pobijedila đavla.
Zatim izmoli: Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu.
I zazovi tri puta: Sveta Marto, moli za nas!

Postoji običaj da se u velikoj potrebi moli devet utoraka u čast svetoj Marti.

 

SVETI JAKOV – apostol

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveti Jakov je bio sin Zebedeja i Salome, a brat Ivana evanđelista. Rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Na apostolat je pozvan u proljeće ili ljeto g. 28. od samoga Krista.
Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada onome najužem krugu oko Isusa. S njima je prisutan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru, njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju.

 

 

Opširnije...

3. nacionalni susret HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI Split - Solin 15. - 16. rujna 2018.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Poziv domaćina, splitskog nadbiskupa dr. Marina Barišića

Draga braćo i sestre u Kristu! Drage obitelji!
Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u Splitu i Solinu, pod geslom: "Obitelj - izvor života i radosti." Kao biskup domaćin želim vas pozvati da se u obiteljskom, župnom i biskupijskom zajedništvu radosno pridružite ovom slavlju vjere i događaju kojim se želimo približiti Bogu - jedinom istinskom izvoru očinstva i majčinstva.
Obitelj je svojevrsna škola bogatije čovječnosti. A da bi ona uzmogla postići puninu svojega života i poslanja, potrebna je dobrohotna razmjena misli, susreti u vjeri, zajednička slavlja, međusobno ohrabrivanje i dublje upoznavanje kojim se pletu mreže vjere, nade i ljubavi povezane u zaglavnom kamenu - Isusu Kristu. (Usp. Gaudium et spes, br. 52)
Drage obitelji, naš nacionalni susret blagoslov je za sve nas: za svakog pojedinca i za obitelj, za Crkvu i za cijeli hrvatski narod. Dok vas pozivam, već unaprijed vam izražavam dobrodošlicu u "najlipši grad na svitu" i grad sv. Dujma - Split, kao i na Gospin Otok u Solinu gdje je kolijevka naše nacionalne svijesti i krsni zdenac rođenja u Kristovoj Crkvi! Rado vas očekujemo!

Vaš brat i nadbiskup Marin Barišić

SVETA BRIGITA – zaštitnica Europe

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveta Brigita je rođena oko g. 1302. godine. Kad joj je bilo deset godina slušala je jednu propovijed o muci Isusovoj, koja je na nju silno djelovala i pod njezinim je dojmom, tako reći, ostala cijeloga života. Udavši se po očevoj volji veoma mlada za Ulfa Gudmarssona, rodila mu je osmero djece, postavši uzornom suprugom i majkom. U braku je poput "jake žene" iz Biblije provela 28 godina. Više puta je među zavađenim kraljevima izvršila mirotvornu posredničku ulogu, zauzimala se za povratak papa iz Avignona u Rim, za poboljšanje ćudorednoga života biskupâ i svećenikâ. Došavši u Rim mnogo se brinula za smještaj hodočasnika, ali i da im svecenici na njihovu jeziku pružaju vjerske usluge, osobito propovijedanjem i ispovijedanjem.

Opširnije...