Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

STRELOVITE MOLITVE

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

“Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.” (Iv 21,17)

“Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.” (Mt 26,39)

“Vjerujem! Pomozi mojoj nevjeri!” (Mk 9,24)

“Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se!” (Mk 10,47)

“Bogu je sve moguće.” (Mt 19,26)

“On treba da raste, a ja da se umanjujem.” (Iv 3,30)

“O Bože, spasi me, Gospodine, u pomoć mi pohitaj!” (Ps 70,1)

“Pokaži mi, Gospodine, svoje putove, nauči me svojim stazama!” (Ps 25,4)

“Čisto srce stvori mi, Bože.” (Ps 51,12)

“Hvalite Gospodina… On liječi one koji su srca skršena.” (Ps 147,1,3)

“Tebe žeđa duša moja.” (Ps 63,1)

ŽIVOT- NAJDRAGOCJENIJI BISER SAKRIVEN U TEBI

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dragi čitatelju, svijet nam nameće neke čudne teorije o životu, a da ne zna što ili TKO je to ŽIVOT? A zaviriš li malo u svoje tijelo, u njemu otkrivaš sakriveni ŽIVOT. Tvoji organi savršeno funkcioniraju. Uzmeš li u ruke neki laboratorijski nalaz krvi, u njemu čitaš ŽIVOT. On govori o nekim eritrocitima, leukocitima, trombocitima……i kao da neka čudesna mašinerija tvojih stanica, pokreće tvoj ŽIVOT……

PITAJTE SVEĆENIKA: O prisilnim mislima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Obraćam vam se za pomoć jer ne znam više što da radim i što mi se događa. U molitvi su mi počele dolaziti na pamet bogohulne misli, pa čak i bludne. Osjećam se užasno jer ih uopće ne želim, niti mi je jasno kako takve misli mogu i postojati u mojoj glavi i često imam grižnju savjesti. Svaki put kažem Isusu kako ih se odričem, ali one opet dolaze, tako da više ne mogu ni moliti. Ne znam kako da se s tim nosim. Molim krunicu i devetnicu Božjem milosrđu, ali i tad su prisutne kao i pomisao da za mene zbog tih misli više nema spasa. Nastojim tome ne pridavati pažnju i ne dopustiti da me zaokupe te ih ispovijedam, ali one se opet vraćaju (čak i u crkvi), pa se pitam jesam li normalna. Također, sveta pričest mi daje duhovnu snagu da se nosim s tim, ali ne znam smijem li se pričestiti ako imam te misli.

SVEĆENIK ODGOVARA: (izvor: bitno.net) Ovo što proživljavaš jesu kušnje. To je neprijateljevo djelovanje koje Gospodin dopušta da bi se ti još više ukorijenila u Njemu i s njegovom pomoći, nadvladala te kušnje i napredovala u duhovnom životu. Netko tko prođe takvo čišćenje, takvu borbu, postaje puno odbojniji prema grijehu, svjesniji svoje slabosti i neprijateljskog djelovanja i zahvalniji Gospodinu koji nas od ropstva grijeha spašava. Također, treba biti svjestan onoga što kaže Apostol: “Tȁ vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati” (1 Kor 10, 13). Ne samo da takve misli nisu grijeh, nego su i velika milost, jer Gospodin ne uvodi u takvu borbu nekoga tko za nju nije spreman. Grijeh je samo pristati uz napast. Ponekad se osoba zbuni i ne može razlikovati napast od grijeha jer razmišlja – “Pa ako je ovo u mojoj glavi, onda je valjda moje i ja sam za to odgovorna”, međutim, nije tako. Dok god ti takve misli ne želiš, a kada dolaze tjeraš ih, ne brini se. Istina, što brže reagiraš, znači da si duhovno budnija i snažnija, ali ako ti i treba koji trenutak da shvatiš i reagiraš – nemoj se zbog toga uznemiravati.

Svetac na prozoru

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Boris Beck - doktor književnosti, diplomirani inženjer geodezije, književnik, novinar i prevoditelj, angažirani vjernik laik - ovaj tekst objavljen je u svibanjskom broju Svjetla riječiBoris Beck - doktor književnosti, diplomirani inženjer geodezije, književnik, novinar i prevoditelj, angažirani vjernik laik - ovaj tekst objavljen je u svibanjskom broju Svjetla riječi

U povodu 100-te obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. objavit ćemo njegov prikaz života ovog nama tako bliskog i dragog sveca u nekoliko nastavakaU povodu 100-te obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. objavit ćemo njegov prikaz života ovog nama tako bliskog i dragog sveca u nekoliko nastavaka. 

Karol Wojtyla u svojoj je drami Karol Wojtyla u svojoj je drami Pred zlatarnicom Pred zlatarnicom opisao čovjeka koji dolazi založiti svoj vjenčani prsten. Međutim, kada ga je zlatar stavio na vagu, ona se nije pomakla - prsten nije imao težinu. Vjenčani prsten vrijedi samo na prstu, zaloga vjernosti ne možemo se odreći. Skromni Wojtyla tvrdio je da interes za njegova književna djela nije potaknut njihovom vrijednošću, nego njegovom osobom. A ona je bila svima poznata jer je kao papa obišao više od stotinu zemalja i posjetio tisuću gradova, proputovavši milijun kilometara. Svijetu medijskih spektakla dao je nešto dotad neviđeno, rimskoga biskupa kako leti s kontinenta na kontinent, ljubeći tlo kamo god dođe, služeći mise pred nezamislivim mnoštvima, kao kad se 1995. u Manili na Danu mladih okupilo više od pet milijuna vjernika.opisao čovjeka koji dolazi založiti svoj vjenčani prsten. Međutim, kada ga je zlatar stavio na vagu, ona se nije pomakla - prsten nije imao težinu. Vjenčani prsten vrijedi samo na prstu, zaloga vjernosti ne možemo se odreći. Skromni Wojtyla tvrdio je da interes za njegova književna djela nije potaknut njihovom vrijednošću, nego njegovom osobom. A ona je bila svima poznata jer je kao papa obišao više od stotinu zemalja i posjetio tisuću gradova, proputovavši milijun kilometara. Svijetu medijskih spektakla dao je nešto dotad neviđeno, rimskoga biskupa kako leti s kontinenta na kontinent, ljubeći tlo kamo god dođe, služeći mise pred nezamislivim mnoštvima, kao kad se 1995. u Manili na Danu mladih okupilo više od pet milijuna vjernika.

Opširnije...

Savjeti svetog Tome Kempenca: Kako ostati ponizan

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

1. Svaki čovjek, po svojoj naravi, teži za znanjem.

2. Zaista, bolji je siromašan seljak koji Bogu služi od uznosita filozofa koji putove zvijezda proučava, a svoju dušu zaboravlja.

3. Tko sebe dobro poznaje, malo se cijeni i ne daje mnogo na ljudsku hvalu.

4. Kad bih znao sva znanja svijeta, a živio bez ljubavi – što bi mi to koristilo pred Bogom, koji će me suditi prema djelima?

5. Stišaj preveliku želju za znanjem jer u njemu je mnogo nedoumica i zabluda.

6. Oni koji mnogo znaju, žele da ih smatraju učenima i zovu mudrima.

7. Toliko je toga nevrijedno znati, a duši jedva malo ili nimalo koristi.

8. I vrlo je nerazborit onaj koji se koječega laća, a ne onoga što koristi duši.

9. Obilje riječi ne siti dušu, već duh obnavlja čestit život, a čista savjest temelj je snažna pouzdanja u Boga.

10. Što je tvoje znanje obilnije i veće, to ćeš strože biti suđen nisi li i toliko svetije živio.

11. Ne uznosi se stoga zbog svojih umijeća i spoznaja, radije živi u brizi za primljeno znanje.

12. Ako smatraš da mnogo znaš i dobro shvaćaš, ipak se sjeti koliko je još toga što ne znaš.

13. “Ne uznosi se”, radije razmišljaj o svojemu neznanju!

14. Zašto bi se nad bilo kim uzdizao kad ih je mnogo od tebe učenijih i vještijih Zakonu?

15. Želiš li znati i naučiti nešto korisno, neka ti bude drago ostati nepoznat i nepriznat.

16. Ovo je najuzvišeniji i najkorisniji odabir: istinski upoznati sama sebe i smatrati se neznatnim.

17. Do sebe ništa ne držati, a o drugima uvijek misliti dobro i plemenito, to je velika mudrost i savršenost.

18. Vidiš li koga da javno griješi ili nešto tako krši, ne smatraj sebe boljim. Ne znaš koliko ćeš dugo ostati dobar.

19. Svi smo slabi, ali nikoga ne smatraj slabijim od sebe. iz knjige Tome Kempenca “Nasljeduj Krista”

Poštovani vjernici!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Nadam se da se situacija raspliće i da je pred nama bolje vrijeme. Naime, danas smo prvi dan imali mise s narodom. Nije nas bilo puno, ali drago mi je da su se svi držali uputa koje smo ovih dana dobivali i od Kriznog stožera kao i od naših biskupa koji su nam dodatno preporučili da budemo zainteresirani za svoje, ali i tuđe zdravlje.

Kako sada stvari stoje kod nas u župi sv. Antuna u Koprivnici biti će sljedeći "režim":

Radnim danom slavit ćemo misna slavlja prema već uobičajenom rasporedu u 7 ujutro i u 18,30 navečer. Kod tih misa biti će prilika za ispovijed. Ispovijedat ćemo u Župnom uredu koji je prikladniji od naših ispovjedaonica. Računajte, kojih pola sata prije mise bit ćemo na raspolaganju za sv. ispovijed. Nedjeljom za sada neće bit ispovijedi.

Nedjeljom ćemo imati kao i prije 4 misna slavlja. U 7 ujutro i 18,30 u crkvi, a ako vrijeme dopusti u 9,30 i 11,30 na otvorenom na vanjskom oltaru. Pri ulazu u crkvu u posudama gdje je inače blagoslovljena voda nalaze se bočice s dezinfekcijskim sredstvom za zaštitu ruku. Molimo vas da se sami poslužite. Nastojte se tako rasporediti u crkvi da koliko je moguće bude fizička distanca kao zaštita od ne daj Bože prijenosa virusa. Na misama u dvorištu neće biti klupa upravo zato da se ne dogodi previše blisko susretanje. Ako netko misli da mu je teško stajati, a ima kod kuće prijenosni stolčić, slobodno ga donesite na vanjski prostor.

Kao što je već poznato od prije pričest se prima samo na ruku. Pri tome treba dlan lijeve ruke staviti iznad desnog dlana i kad nam svećenik stavi Tijelo Kristovo na dlan, desnom rukom pred svećenikom stavljamo hostiju u usta. Nastojte da bude opet razmak koji će biti svima koristan.

Stariji i bolesni neka ostanu kod kuće i neka prate bogoslužje preko Tv ili interneta. Za sada neće biti vjeronauka, a uskoro ćemo organizirati roditeljski sastanak za prvopričesnike i krizmanike da vidimo što i kako organizirati to ove godine.

Ima dosta slobodnih termina za svete mise u svibnju i lipnju pa tko želi neka se javi da upišemo vaše misne nakane.

Nadam se da sve ovo je za korist svima nama. Do sljedećeg javljanja, srdačan pozdrav! p. Marijan

Molitva od sedam riječi koju je papa Franjo naučio od bake: ‘Trebamo je moliti ovaj mjesec’

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveti je Otac istaknuo kako pobožnost Srcu Isusovu “ujedinjuje velike duhovne učitelje i jednostavne ljude iz Božjeg naroda”. “Isusovo ljudsko i božansko Srce izvor je iz kojeg možemo uvijek crpiti milost, oproštenje, Božju nježnost. To možemo učiniti zaustavljajući se na odlomku iz Evanđelja, osjećajući da je u središtu svake Isusove geste, svake Isusove riječi, da je u središtu ljubav, ljubav Oca koji je poslao svoga Sina, ljubav Duha Svetoga koji je u nama. A to možemo učiniti klanjajući se Euharistiji, gdje je ta ljubav prisutna u Sakramentu.” Dodao je i kako će tada “naše srce, malo po malo, postati strpljivije, velikodušnije, milosrdnije po uzoru na Srce Isusovo”. Pred kraj nagovora Sveti se Otac prisjetio “drevne molitve” Srcu Isusovu koju je naučio od svoje bake te je pozvao okupljene da ju mole kroz mjesec lipanj. Ona glasi ovako: “Isuse, učini srce moje po srcu svome.”

Pismo Svetoga Oca Franje svim vjernicima za mjesec svibanj 2020.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

VATIKAN, 25. 4. 2020.

Draga braćo i sestre,


Bliži se mjesec svibanj u kojem Božji narod osobito snažno izražava svoju ljubav i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Tradicionalno se u tome mjesecu krunica moli kod kuće, u obitelji. Ograničenja nametnuta zbog pandemije »prisiljavaju« nas više cijeniti taj obiteljski vidik krunice, pa i u pogledu duhovnosti.

Želim, stoga, svima predložiti da ponovno otkriju ljepotu moljenja krunice kod kuće u mjesecu svibnju. To se može činiti zajedno, ili pak pojedinačno; vi sami odlučite već prema vlastitim prilikama, vrjednujući obje mogućnosti. U svakoj od njih stoji tajna te molitve, a to je jednostavnost. Lako je, pa i na internetu, pronaći dobre predloške koje ćete u molitvi moći slijediti.

Nudim vam, usto, dvije molitve Majci Božjoj koje možete izmoliti na kraju krunice, a koje ću i ja osobno, u duhovnome jedinstvu sa svima vama, moliti u mjesecu svibnju. Prilažem ih ovomu pismu kako bi bile dostupne svima.
Draga braćo i sestre, zajedničko razmatranje Kristova lica srcem Marije, naše Majke još više će nas ujediniti u duhovnu obitelj te nam pomoći prevladati ovu kušnju. Ja ću moliti za vas, posebno za one koji najviše trpe, a vi, molim vas, molite za mene. Zahvaljujem vam i srdačno vas blagoslivljam.


U Rimu, pri Svetomu Ivanu Lateranskom, 25. travnja 2020.

blagdan svetog Marka, evanđelista                                                                                                                                                                                                          FRANJO

Prva molitva:


O Marijo,
ti na našem putovanju
trajno blistaš kao znak spasenja i nade.
Povjeravamo se tebi, Zdravlju bolesnih,
koja si podno križa bila pridružena Isusovoj boli,
ostavši stamena u svojoj vjeri.

Ti, Najvjernija zagovornice naša,
znaš što nam je potrebno;
sigurni smo da ćeš,
kao nekoć u Kani Galilejskoj,
providjeti da se nakon ovoga časa kušnje vrate radost i slavlje.

Pomozi nam, Majko Božje ljubavi,
suobličiti se Očevoj volji
i činiti ono što nam kaže Isus,
koji je na sebe uzeo naša trpljenja
i preuzeo teret naših boli
da nas po križu dovede
k radosti Uskrsnuća. Amen.

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice.
Ne odbij nam molbe u potrebama našim,
nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi,
Djevice slavna i blagoslovljena.

Druga molitva:

»Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice.«
U ovim mučnim okolnostima, bremenitim trpljenjima i tjeskobama,
koje zahvaćaju svijet, utječemo se tebi, Majko Božja i Majko naša,
i pod tvojom zaštitom tražimo utočište.

Djevice Marijo, svrni svoje milostive oči na nas u ovoj posvudašnjoj zarazi;
ohrabri ustrašene i ožalošćene, koji oplakuju svoje voljene koji su umrli
i koji su pokopani na način koji ranjava dušu.
Budi na pomoć svima koje obuzima tjeskoba zbog bolesnih kojima,

da bi se spriječilo širenje bolesti, ne mogu biti blizu.
Vrati pouzdanje onima koji su u strahu za neizvjesnu budućnost,
za posao i za posljedice u gospodarstvu.

Majko Božja i Majko naša, moli za nas Boga, Oca milosrđa,
da se završi ova teška kušnja i da nam ponovno svanu nada i mir.
Kao nekoć u Kani, zauzmi se kod svojega božanskoga Sina
i zamoli ga da utješi obitelji bolesnih i umrlih i njihova srca òtvori daru pouzdanja.

Zaštiti liječnike, medicinske sestre i sve osoblje u zdravstvu,
dragovoljce koji su u ovim vremenima velike i žurne potrebe
u neposrednoj opasnosti i izlažu svoj život pogibelji kako bi spasili živote drugih.
Prati njihove neustrašive napore i podari im snagu, dobrostivost i zdravlje.

Budi uz one koji danonoćno dvore bolesne, kao i uz svećenike koji s pastoralnom brižnošću i evanđeoskom zauzetošću nastoje svima pomoći i svima biti blizu.

Blažena Djevice, daruj svjetlo uma ljudima u znanosti da uzmognu pronaći prikladna rješenja za svladavanje ove zaraze.

Pomozi odgovornima u državnoj vlasti da djeluju mudro, brižno i velikodušno, kako bi pritjecali u pomoć onima koji su lišeni osnovnih potreba za život, te, zagledani u buduće i vođeni duhom solidarnosti, mogli pronalaziti prave putove društvene i gospodarske obnove.

Marijo Presveta, zahvati savjesti odgovornih da golema sredstva koja se ulažu u razvoj i usavršavanje oružja budu preusmjerena na razvoj znanstvenih istraživanja koja bi u budućnosti zapriječila slične nepogode.

Preljubljena Majko, daj da u svijetu poraste osjećaj pripadnosti zajedničkoj velikoj obitelji i svijest o onome što nas ujedinjuje, da bismo, vođeni duhom bratstva i solidarnosti,
u tolikim oblicima siromaštva i u bijedama života mogli priteći u pomoć svim potrebitima.
Okrijepi nas da budemo čvrsti u vjeri, ustrajni u služenju i postojani u molitvi.

Marijo, Utjeho žalosnih, prigrli svu svoju nevoljnu djecu i izmoli nam kod Gospodina
da ispruži svoju svemoćnu ruku i oslobodi nas ove užasne pandemije,
kako bi život iznova zadobio vedrinu redovitoga tijeka.

Pouzdajemo se u tebe, koja blistaš na našemu putu kao znak spasenja i nade, o blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo. Amen.

KLANJANJE 20. 5. 2020.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Klanjamo ti se Isuse, koji si prisutan u otajstvu euharistije, i dolazimo ti reći hvala. Hvala za svu tvoju Ljubav, tvoju prisutnost pod prilikama kruha i vina, na našim oltarima i svetohraništima. Klanjamo ti se Isuse, u sakramentu Ljubavi. Primi nas slabe i grješne. Često smo ti nezahvalni, nevjerni, prevrtljivi, sebični, uvredljivi, nestrpljivi, neposlušni i grubi jedni prema drugima. No ti nas i takve dobro poznaješ i ljubiš. Čeznemo za tvojom Ljubavlju i silno nam je potreban oslonac, Netko tko će imati srca i vremena za nas, jer ne možemo sami kroz ovaj nemiran život. Samo u tebi Isuse, nalazimo istinski mir srca i duše, sigurnost i životnu okrepu. Ti si naš put, istina i život. I u svemu tome želimo ti večeras reći hvala…..

Temeljne odrednice za ponašanje na svetim misama

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Boravak u crkvi i u drugim molitvenim prostorima

Boravak se mora organizirati na način da bude vremenski skraćen koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje sudionika (vjernika, svećenika i liturgijskih poslužitelja) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

Ako je odlazak u crkvu ili drugi molitveni prostor i povratak povezan s putovanjem javnim prijevozom, potrebno je poštovati za to donesene mjere.

Fizičko distanciranje – 2 m udaljenosti u klupama i u prostoru

Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve ili drugog molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu za vrijeme liturgijskog slavlja ili obreda. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih u klupama.

Opširnije...