Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

VIRUSIJADA - duhovna misao

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dok si živio među nama, u Čovjekovoj zemlji, dobri Isuse, bilo je previše bolesti i bolesnika, nemoći, jada, bijede i nevolje. Svim ljudima, i dobre i loše volje, govorio si o Božjoj pomoći, o lijeku koji si donio među nas.

Upravo su tada za tobom pošle sve bolesti, koje su u ono vrijeme harale: za tobom su pošli: opsjednuti, padavičari, gubavi, hromi, kljasti, slijepi, gluhi, nijemi… Za tobom su pošli: ostavljeni, napušteni, ojađeni, siromašni, skromni…   

Od tada je, dobri Isuse, da si živio među nama, prošlo oko dvije tisuće godina. I pogledaj nas gdje smo stigli: čovjek je, kao i u tvoje vrijeme, opet pao na koljena. Čovjek budućnosti, digitalni čovjek, homo tehnicus, pao je na koljena.

Pali su na koljena znanstvenici, tražeći znanstveno rješenje. Pali su na koljena zdravstveni djelatnici, tražeći novi lijek. Pali su na koljena političari, nudeći političko rješenje. Pali su na koljena zaraženi bolesnici, nadajući se ozdravljenju. Pali su na koljena kršćanski vjernici, s pravom su kršćani pali na koljena, tražeći Božju utjehu.

Prizemljili smo zrakoplove, zaustavili vlakove, ugasili autobuse; zatvorili smo državne granice, podigli barikade, stavili smo maske na lice, rukavice na ruke, otvorili smo karantene… Ispraznili smo ulice i trgove, zatvorili škole; utišali smo športska nadmetanja, otkazali kulturne djelatnosti, napunili skladišta hranom, zatvorili prodavaonice, samoposluge… Zatvorili smo kuće Božje, utišali crkvena zvona, ugasili orgulje, ugasili voštanice, umuknula je zajednička molitva… Nema više pjesme, smijeha, pozdrava, rukovanja, čestitke šaljemo virtualno… Proglasili smo opću opasnost. Preminule brojimo na tisuće, bolesnike na stotine tisuća…

Nemoćno čekamo, poniženi i poraženi, što će nam presuditi mali-veliki-moćni-jaki…

Prozvali smo ga corona virus; običnim okom nevidljivi virusić u obliku ukrasnoga vijenčića. Čini nam se, dobri Isuse, da je među nama nešto krenulo po zlu, naopako, da nešto nije dobro s nama, i među nama.

Dobri Isuse, ovaj virus, corona virus, za nas kršćane Božji je prst, glas neba, koji moramo razumjeti, i poslušati. 

Nije čovjek stvorio sebe, da može raditi što hoće. Tvorac svijeta, dobri Bog, stvorio je čovjeka; na svoju sliku stvorio je čovjeka, muško i žensko stvorio je. I dao je čovjeku moć, da raste, da se množi, da napuni zemlju, da je sebi podloži. Na dobro svoje.

Kada smo skrenuli na stranputicu, dobri Bože, poslao si među nas slugu svoga, virusića, zovemo ga umiljato corona virus, br. 19, da nam pokaže pravi put kretanja prema konačnom odredištu, koji si za nas pripremio.

Pojava virusne pandemije, upozorenje je čovjeku, nama svima, da smo prešli mjeru, dopuštenu mjeru, koju, kao ljudi, nismo smjeli prijeći. A prešli smo mjeru, šutke, bez riječi, igramo se Boga, radimo protiv prirode, donosimo zakone protiv ljudske naravi.

I sada, čini nam se, da bismo morali zajedno sjesti na isti liječnički stol: i zdravi i bolesni, i znanstvenici i medicinsko osoblje, i bogati i siromasi, i moćnici i nemoćnici, i vjernici i nevjernici… Jer smo bolesni, da ozdravimo, jer smo umorni, da se odmorimo; da se vratimo pod Božje stablo života, da spoznamo što je dobro, a što je zlo. Jer, nadamo se, još nije kasno; jer, vjerujemo, ima nade za spas čovjeka i čovječanstva.

Dovoljno je bilo, rekao bi praotac Abraham, stotinu pravednika, za spas Sodome i Gomore; možda pedeset, ili dvadeset, ili deset… dovoljno bi bilo, možda, rekli bismo mi danas, dvojica ili trojica… na molitvi, u crkvi, u tišini, u obitelji; dvoje ili troje Božjih ljudi, možda jedan opsjednuti, padavičar, gubavac, hromi, kljasti, slijepac, gluhak, nijemak… ostavljeni, napušteni, ojađeni, siromašni, skromni… za spas čovjeka, za ozdravljenje čovječanstva.

Tako je bilo i u tvoje vrijeme. Dok si živio među nama, u Čovjekovoj zemlji, dobri Isuse, bilo je previše bolesti i bolesnika, nemoći, jada, bijede i nevolje. Svima si najavio Božju pomoć, lijek koji si donio među nas.

Tvoj lijek uništava sve zemaljske viruse. Nudiš napitak besmrtnosti, lijek koji ozdravlja sve viruse međuljudskoga neprijateljstva, sve viruse osobne bolesti, patnje, muke, jada i nevolje.

Ne zaboravimo, dragi vjernici, da je ovaj virus, corona virus, samo preteča novoga virusa, koji je spreman braniti Božje zakone, Božju stvaralačku moć, prirodne zakone, koje je Tvorac svijeta i čovjeka, svojim prstom upisao u ljudsku narav, a neki moćnici, koji žive među nama, žele nam nametnuti svoje prohtjeve protiv Boga i prirode. 

Nadamo se, dobri Isuse, da ćemo, pomoću strpljivosti i razboritosti, uz medicinsku pomoć, pobijediti pandemiju corona virusa. Ali, i tebe molimo, dobri Isuse, molimo te, kao tvoji vjernici, da umočiš Božji prst u našu bolest, da ozdravimo.

I još ti nešto imamo reći: Doći ćemo u crkvu, na tihu molitvu, posjetit ćemo te, dobri Isuse, dok budeš među nama, u Svetohraništu. Da se ne bi ponovilo da ti, kao naš Spasitelj, u naše vrijeme, ostaneš osamljen. Nekoć, kada si se krvavim znojem znojio u Maslinskom vrtu, ostao si osamljen u svojoj muci; kada su te uhvatili, sudili, mučili, razapeli… ostao si osamljen u svojoj smrti. Učinit ćemo, corona virusu usprkos, da se ne ugasi svjetlo vjere, koje si ti, dobri Isuse, među nama upalio kada si odlučio napustiti Božje nebo da bi se nastanio u Čovjekovoj zemlji.

U našoj sredini imamo izvor žive vode, bunar Dobre vode, imamo kuću Božju, tvoj oltar, imamo, dobri Isuse, tvoju i našu majku Mariju, koju zovemo Dobra majka, imamo nebesku zaštitnicu, Čudotvornu Gospu od Zdravlja.

Kao što je prije tri stotine ljeta obranila od yersinia virus, od pošasti kuge, neka nam i sada, od tebe, izmoli pomoć, da pobijedimo corona virus, koji se kao smrtonosni oblak nadvio nad nama, njezinim štovateljima, da tebe, dobri Isuse, ovdje u kući Božjoj, u tvojoj crkvi, pred tvojim oltarom, u Euharistiji, možemo slaviti s mirom u duši i sa zdravljem u tijelu.  

U skladu s mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, prema odredbi naših biskupa, obavještavamo župljane i štovatelje sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici, da donosimo privremene pastoralne mjere, koje stupaju na snagu u petak 20. ožujka 2020. do opoziva:

Misna slavlja ne slavimo u crkvi ni radnim danom ni nedjeljom ni svetkovinom. Misne nakane koje smo preuzeli, izgovorit ćemo u samostanu.

Pojedinačnu ispovijed ne obavljamo ni u crkvi ni u samostanu.

Sve obavijesti možete pročitati na našoj web stranici; a pojedinačne molitve možete nam poslati na e-mail.

U slučaju smrtne opasnosti, pozovite katoličkoga svećenika.

Riječ župnika:

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Poštovani! Dok smo u situaciji u kojoj jesmo i listić ne tiskamo jer je crkva zatvorena za bogoslužje, ipak ga „proizvodimo“ i objavljujemo na našoj web stranici www.ofm.hr/koprivnica. Ipak da bar onima čije e-mail adrese imam dođe i u ovom obliku šaljem kako bi bili produžena ruka za vjernike s kojima se susrećete pa im možete reći neke obavijesti ili ih uputiti na našu web stranicu. Ne znamo dokle će to stanje potrajati, ali o. Franjo i ja svaki dan imamo mise i misne nakane koje su zapisane u našem rokovniku izvršujemo. Isto će biti u vremenu pred nama (svibanj – lipanj) za koje ćemo upisivati nakane kako je navedeno u listiću od 1. travnja 2020.

Na žalost i Cvjetnica kao i dani Velikog tjedna biti će za sve nas skromni jer se po našim crkvama neće okupljati Božji narod. Preporučamo vam da pratite HTV koji svaki radni dan prenosi misu u 18 sati na trećem programu, a vjerujem da će u Velikom tjednu biti i više prijenosa. Isto tako na portalu https://www.bitno.net/najave/evo-gdje-sve-mozete-uzivo-pratiti-svetu-misu/ možete iz raznih crkava pratiti bogoslužje u razna vremena koja su tamo navedena. Nadam se da vam ovo može biti od koristi.

Srdačan pozdrav! p. Marijan Opitz, župnik

PREPORUKE VARAŽDINSKOG BISKUPA U VEZI PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Varaždinski biskup Bože Radoš, u petak 13. ožujka je, svećenicima i vjernicima Varaždinske biskupije, uputio preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti.


Draga braćo svećenici,

potaknut pastirskom brigom za povjereno mi stado, osjećam dužnost obratiti se vama i povjerenim vam zajednicama, kako bismo i mi sa svoje strane kao vjernici preuzeli odgovornost jedni za druge u ovim trenucima globalne pandemije koronavirusa.

Nastavno na zaprimljenu Preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja koju je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, do daljnjega za područje naše Varaždinske biskupije određujem sljedeće:


ZA VJERNIKE:

 1. Neka vjernici pravodobno, redovito i ustrajno slijede preporuke civilnih vlasti u vezi postupanja za smanjenje rizika zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2), osobito s obzirom na opće mjere zaštite od respiratornih bolesti (higijena ruku i nosa).
 2. Neka sva vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje imaju bolest ili samo simptome infekcije dišnih putova (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, kratak dah).
 3. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje su bile na zaraženim područjima ili u bilo kakvom mogućem kontaktu s osobama na koje se sumnja ili kod kojih je potvrđena prisutnost bolesti.
 4. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe starije životne dobi i osobe s bilo kojom vrstom kroničnih bolesti.
 5. Gore navedene kategorije osoba u takvim situacijama ne veže obveza nedjeljom i drugim zapovijedanim blagdanima sudjelovati u misi, koju neka – sukladno pravnoj odredbi – zamijene vremenom provedenim u molitvi, osobito sudjelujući u misnim slavljima ili pobožnostima putem televizijskog i radijskog prijenosa (usp. kann. 1246-1248, ZKP).


ZA SVEĆENIKE:

 1. Neka se sa svetih mjesta - osobito župnih crkava, kapela i svih liturgijskih prostora ukloni blagoslovljena voda iz škropionica koje neka ostanu u potpunosti očišćene, prazne i suhe.
 2. Neka se vjernike u misnom slavlju ne poziva na pružanje znaka mira, izostavivši u potpunosti tu liturgijsku gestu.
 3. Neka svećenik, kao i svaki drugi djelitelj svete pričesti, prije i nakon misnog slavlja opere ruke sapunom i vodom, a neposredno prije dijeljenja svete pričesti i nakon toga također i nekim dezinficijensom za ruke (antibakterijskim gelom ili medicinskim alkoholom). U tu svrhu praktično je staviti posudicu s medicinskim alkoholom uz oltar - primjerice, može stajati na stoliću za prinos darova.
 4. Nužno je posebno pridržavati se svih higijenskih mjera i prilikom pripreme svega što je potrebno za misno slavlje. Neka se na to upozore sakristani i sakristanke odnosno župni suradnici koje inače sudjeluju u pripremi svega što je potrebno za misu.
 5. Neka se sveta pričest podjeljuje na ruku, privremeno do daljnjega u potpunosti izostavivši način podjeljivanje svete pričesti u usta, o čemu neka se ponovno prije obreda svete pričesti podsjeti i obavijesti prisutne vjernike. Prilikom podjeljivanja svete pričesti na ruku neka se izbjegava fizički kontakt.

U CRKVENIM PROSTORIMA:

 1. Neka se posveti posebna pozornost higijeni i dezinfekciji svih crkvenih prostora, na što osobito upozorite one koji o navedenom vode brigu, i to na način da se učinkovitim sredstvima redovito i detaljno čiste površine koje ljudi stalno ili češće dotiču, kao i da se navedeni prostori redovito provjetravaju.
 2. Molimo da se ne organiziraju velike korizmene ispovijedi, već neka svaki župnik u svojoj župi pruži redovito mogućnost pojedinačnih ispovijedi – isključivo u ispovjedaonici u kojoj su ispovjednik i pokornik fizički odijeljeni (rešetka sa zaštitnom folijom) ili u prostoru u kojemu je moguće između ispovjednika i pokornika osigurati udaljenost od najmanje jednoga do dva metra, izbjegavajući bliski kontakt.
 3. Neka se izbjegavaju liturgijska i vjerska okupljanja prilikom kojih na malom prostoru dolazi do grupiranja velikog broja ljudi, vodeći brigu - koliko god je moguće - o poštivanju preporuke stožera civilne zaštite da broj sudionika ne prelazi stotinjak osoba.
 4. Neka se na ulasku u crkvene prostore na prikladno i vidljivo mjesto stave plakati o pravilnom pranju ruku i mjerama zaštite koji vam se dostavljaju u prilogu, a sukladno preporuci stožera za civilnu zaštitu.
 5. Neka se na ulasku u crkvene prostore, a osobito sanitarne prostorije, postave - ukoliko ih je moguće nabaviti – sredstva za dezinfekciju ruku.
 6. Do daljnjega neka se u crkvenim prostorima ne održavaju župni vjeronauk i bilo kakve druge pastoralne aktivnosti – župnih zborova, udruga, društava, zajednica.


Vjernike pozovite na dosljedno pridržavanje ovih uputa - u duhu korizmene pokore, osobito ih podsjećajući da su život i tjelesno zdravlje dragocjeni Božji darovi. Treba ih razumno njegovati, obazirući se na potrebe drugih i na zajedničko dobro« (usp. br. 2288, KKC). Isto tako, s očinskom ih pažljivošću potaknite da prihvate ove upute jer su kao vjernici obvezni slijediti s kršćanskom poslušnošću ono što posvećeni pastiri, budući da predstavljaju Krista, odrede kao upravitelji Crkve (usp. kan. 212 S1, ZKP).


S obzirom na stalne promjene epidemiološke situacije i posljednje preporuke pozivam vas da kontinuirano pratite razvoj situacije, a s obzirom i na nove - moguće još strože mjere.


U molitvi i brizi jedni za druge, osobito za sve bolesne i potrebite, upućujem vam srdačan pozdrav u Gospodinu!


Bože Radoš - varaždinski biskup

Sveti Josip – Isusov hranitelj i Marijin zaručnik

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

sv josipEvanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Sveti Josip štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji.

Svetkovina svetoga Josipa iz Nazareta, Isusova hranitelja i Marijina zaručnika je po kalendaru 19. ožujka. U svim je crkvama svečanije bogoslužje. Sveti Josip je vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio Zaštitnikom Hrvatske.

U svakoj je crkvi njegov kip ili slika. Prikazuju ga kao srednjovječna čovjeka blagih, ali odlučnih crta, s bradom, u ruci mu je štap, a Dijete Isus u naručju ili uz njega. Slikaju ga i u radionici, sa stolarskim ili tesarskim alatom. Isti sveti Josip slavi se po kalendaru i 1. svibnja, kao “Josip Radnik”

Opširnije...

Molitva Gospi od zdravlja i svetom Roku

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pomolimo se!

Djela naša milošću svojom priteci i pomoću prati da svaka naša molitva i radnja s Tobom vazda počinje i započeta da se s Tobom dovrši. Primi i usliši naše molitvene vapaje. Daj nam svoj mir kako bi srca naša bila poslušna Tvojim zapovijedima i smirena u Tvojoj zaštiti. Užezi u nama oganj Duha Svetoga da Ti čistim tijelom služimo i neokaljanim srcem omilimo. Zahvaljujemo Ti za Tvoju i našu majku, Blaženu Djevicu Mariju koja pomaže svojoj djeci u nevoljama kako bi opet zadobili zdravlje. Po njezinu zagovoru oslobodi nas ove pandemijske nevolje, kao i od svakog moralnog nereda i zastranjenja. Neka ona svojom majčinskom brigom prati i štiti sve ljude i narode od opasne zaraze koronavirusa. Neka ozdravi bolesne i blagoslivlja sve one koji njima pomažu.

Spasitelju, Isuse Kriste, u svojoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti postavio si svetoga Roka moćnim zaštitnikom protiv zaraznih bolesti i po njemu uvijek dijelio obilje blagoslova ljudima u bolesti i tjeskobi. Pošalji ga u ovom času kad nam je zdravlje ugroženo da nas štiti i za nas moli, kako bismo bili dostojni Tvojih obećanja. Ne dopusti, Gospodine, da se oslanjamo samo na svoje umijeće i znanje, već da se pouzdajemo u tvoju pomoć i veliko milosrđe. Udijeli nam zdravlje duše i tijela kako bismo trajno mogli iskazivati Tebi slavu i hvalu. A svi za koje molimo, žive ili mrtve, neka po zagovoru Tvojih svetih miljenika milostivo dobiju oproštenje svojih grijeha i zasluže stići u vječni život u nebu. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

40 dana za život - straža sv. Josipa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pozivamo muškarce da se priključe molitvi ispred bolnice svake srijede do Cvjetnice od 16h-17h. Jer ‘pravi muškarac brani život’!

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

  1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

  2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.

  3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.

  4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.

  5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

  a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

  b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

  c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

  6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

  7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

  8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

  9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

  10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

  11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

  Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

  Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

  Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE Zagreb, 19. ožujka 2020.

Sveta Franciska Rimska pokornica, dobrotvorka siromaha (1384. - 1444.) spomendan 9. ožujka

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveta Franciska Rimska rodila se godine 1384. u Rimu, 7 godina poslije avignonskog sužanjstva papâ, zbog kojega je Vječni grad mnogo stradao i opustio, a razdvajale su ga i vječite borbe između dviju plemićkih obitelji, Colonna i Orsini. Proživjela je i jedno od najtežih razdoblja u povijesti Crkve, takozvani zapadni raskol, kad je kršćanstvo imalo čak trojicu papa i bilo podijeljeno.

Ona je ljubila svoj rodni grad, živjela i žrtvovala se za nj. Još kao djevojčica u pratnji svoje pobožne majke Jacobelle često je obilazila sedam glavnih rimskih crkava, klečala na grobovima svetih mučenika, a u predvorjima dijelila milostinju brojnim siromasima. Imala je zvanje za redovnicu, ali se ipak morala udati za plemića Lorenza Ponzianija, jer je tako tražio njezin otac Paolo de Bussi.

Rodila mu je šestero djece, kojima je bila dobra i uzorna majka, ali ne samo njima već i rimskoj sirotinji. Kraj svega našla je uvijek vremena da se povuče u ćeliju koju je uredila u potkrovlju i ondje se posvetila molitvi - razgovoru s Bogom. Poslije smrti svoga muža pridružila se bratovštini takozvanih Oblata u Tor de Specchi u Rimu, koju je godine 1433. sama osnovala uz suradnju drugih rimskih odličnih gospođa posvećujući se sva brizi za siromahe i bolesnike.

Umrla je godine 1444. Grad Rim štuje ju i danas kao svoju veliku zaštitnicu. Od godine 1925., uz sv. Kristofora i sv. Iliju, zazivaju je kao zaštitnicu automobilistâ. Život svete Franciske Rimske satkan je od viđenja, objava i duhovnih zanosa. Resile su je naročito ove kreposti: poniznost, poslušnost, ljubav, strpljivost, duh vjere. Živo je osjećala prisutnost i zaštitu svoga svetoga anđela čuvara. Provodila je strogo pokornički život. Jela je samo povrće, nosila kostrijet, išla od kuće do kuće te prosila milostinju za siromahe. Mnogo je molila, a osobito za grješnike. Njezine je duhovne borbe i viđenja opisao njezin ispovjednik, svećenik Giovanni Mattiotti, župnik bazilike Santa Maria in Trastevere.