Povodom prve obljetnice smrti našega brata fra Jurja Vrančića

organiziran je 1. memorijalni malonogometni turnir nazvan “fra Juraj Vrančić”.

Fra Juraj je bio osobit po tome što je pratio Hrvatsku nogometnu reprezentaciju beskućnika na nekoliko njihovih svjetskih nastupa (Brazil, Italija…), te je na taj način, kao predstavnik naše provincije, doprinosio osvješćivanju zajednice (lokalne i međunarodne) o važnosti razumijevanja i prihvaćanja osoba koje su u današnjem društvu marginalizirane, u ovom slučaju onih koji su izgubili krov nad glavom i završili na ulici.

Spomenuto osvješćivanje šire zajednice je započelo sa konkretnim radom naših Trećoredaca (članova Franjevačkog Svjetovnog Reda), koji su osnovali Prihvatilište za beskućnike “Ruže Svetoga Franje” u Rijeci.

Fra Juraj , vršeći svoju službu na Trsatu u Rijeci, se povezao sa trećoredcima, te je, uz svoju ljubav prema sportu, doprinio, ponajviše podrškom i svojom prisutnošću među njima, da se lokalna zajednica još više osvijesti o problemu beskućništva. 

Svrha turnira je gotovo jednaka onomu što se događalo u Rijeci kroz Prihvatilište i organizaciju turnira i događaja za beskućnike: osvijestiti lokalnu zajednicu o problemu koji nije nestao.

Rečeno u evanđeoskom duhu Svetoga Franje – u marginaliziranima možemo vidjeti i susresti Krista, a ponajviše imamo priliku pomoći Kristu u njima.

Turnir se održava u Samoboru, posljednjem mjestu gdje je fra Juraj vršio svoje redovničko poslanje, i njegovom posljednjem počivalištu.

Osim sporta, biti će mogućnosti i konkretnog načina pomoći onima koji su siromašni i potrebiti.

U sklopu turnira organizirana je humanitarna prodaja sportskih dresova iz kolekcije fra Jurja.

Sav prihod od prodaje/aukcije dresova namijenjen je za djecu koja su ostala bez roditelja ili su napuštena, za Prihvatilište “Ruže Svetoga Franje” i za siromašne obitelji lošeg materijalnoga stanja.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *