Preminuo fra Emanuel Hoško

Objavljeno od franjevac na

Draga braćo i sestre, dragi vjernici i prijatelji naše Hrvatske franjevačke provincije,

obavještavamo vas da je danas, 1. siječnja 2019. g.,

preminuo naš brat

 

prof. dr. sc. fra Emanuel (Franjo) Hoško.

 

Naš brat je preminuo u 79. godini života, 63. redovništva i 54. svećeništva, u Rijeci u hospiciju ‘Marija Krucifiksa Kozulić’. 

 

Nakon dugogodišnjih obolijevanja i opiranja bolestima, fra Emanuel je prije nekoliko tjedana doživio (kako smatraju liječnici) moždani udar te je nakon svega toga morao biti podvrgnut dvjema teškim operacijama. Nakon toga više nije dolazio k svijesti.

Jedno vrijeme je proveo u KBC-u na Sušaku, te je posljednje vrijeme bio u riječkom hospiciju “Marija Krucifiksa Kozulić”, gdje je jedino mogao dobiti adekvatnu njegu s obzirom na teško stanje u kojem se nalazio.

Fra Emanuel je posljednje godine života provodio uglavnom u miru samostana na Trsatu te je, zahvaljujući ponajviše trsatskim novacima koji su se brinuli za njega svakodnevno, sudjelovao u životu bratstva u skladu sa svojim mogućnostima i zdravstvenim stanjem. Također je, unatoč teškim zdravstvenim problemima, uvijek pokušavao biti barem malo aktivan u znanstvenom i spisateljskom radu koji je i obilježio njegov život. 

 

Obavijestit ćemo vas na vrijeme o sprovodnim obredima.

 

 

Svim ožalošćenima, rodbini i prijateljima fra Emanuela, izražavamo iskrenu sućut. 

Dušu našega brata fra Emanuela preporučamo vašim molitvama i Božjoj dobroti i milosrđu.

POKOJ VJEČNI DARUJ MU, GOSPODINE!

I SVIJETLOST VJEČNA NEKA MU SVIJETLI! 


3 Comments

fra Marko Jukić · 01/02/2019 at 18:48

Iskrena sućut braći franjevcima, mnogopoštovanom provincijalu fra Iliji, u povodu smrti fra Emanuela. S fra Emanuelom sam bio u dodiru za vrijeme Domovinskog rata u Generalnoj kuriji i mnogo je pomagao provinciji Svetoga Križa Bosni Srebrenoj. Pokazao je svoju ljubav i franjevačku širokogrudnost. Poznavao sam i pokojnog fra Serafina. Obojicu sam susretao na Trsatu.
Volim franjevačku povijest pa su mi fra Emanuelove knjige bile vrelo upoznavanja franjevačkih korijena na ovim stranama.
Pokoj vječni daruj mu Gospodine!
fra Marko Jukić- župa Suho Polje- Kupres

Domagoj Mesić · 01/03/2019 at 09:22

Moja iskrena sućut svoj braći na Trsatu i čitavoj braći u provinciji. Pamtim fra Emanuela, Emšo – kako smo ga zvali, iz mojih novicijatskih dana. Bio mi je česti ispovjednik, proveli smo puno sati u razgovoru i svakako je bio jedan od franjevaca koji je ostavio duboki trag u mom životu. Počivao u miru Božjem…

Domagoj Mesić · 01/03/2019 at 09:32

Moja iskrena sućut braći franjevcima na Trsatu i čitavoj Provinciji. S fra Emanuelom, Emšo – kako smo ga zvali, sam proveo prekrasnu godinu dana za vrijeme novicijata. Bio mi je česti ispovjednik i proveli smo gomilu sati u razgovoru. Sigurno jedan o franjevaca koji su ostavili veliki trag i utjecaj u mom životu. Počivao u miru Božjem…
Domagoj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *