16. nedjelja kroz godinu – 20. 7. 2014.

Danas je 16. nedjelja kroz godinu. Uz misu u 9 sati je izvlačenje kupona nagradne križaljke u Zvonima.

U utorak je pobožnost sv. Antunu.

U četvrtak poslije večernje mise je klanjanje pred Presvetim

U subotu se slave sv. Joakim i Ana. Sv. mise u našoj crkvi su u 7 i 18,30, i u Mihovljanu u 18 sati.

U nedjelju je proštenje sv. Ane u Mihovljanu. Sv. misa je u 11 sati. Izlazi novi broj Zvona.

U utorak 29. srpnja započinje ovogodišnja proslava Marije Kraljice anđela – Porcijunkule. U 19,30 bit će koncert posvećen Mariji Kraljici anđela na kojem će nastupiti glazbeni umjetnici Klasja Modrušan, Janja Vukina Fučko, Armando Puklavec, Henrik Šimunković i drugi.

Trodnevnica započinje u srijedu 30. srpnja a predvodit će je p. Ivan Matić, voditelj kuće Tabor iz Samobora. Poslije večernje mise bit će na Franjevačkom trgu program svečanog otvaranja porcijunkulskog proštenja. Poslije programa otvaranja bit će na trgu ispred crkve koncert.

Na stoliću za štampu nalazi se prigodni letak koji donosi program proslave blagdana Porcijunkule. Uzmite ga i ponesite kući, te o tome obavijestite članove svoje obitelji, rodbinu, prijatelje i susjede.

Hodočašće – na Trsat je u subotu 30. kolovoza. Cijena puta je 120 kuna.

TISAK: ZVONA, Glas koncila, Živo vrelo, Veritas, Kana, Ljudima prijatelj

01.04.2010. Isključi komentare

Dan svećeničkog posvećenja

Iz Kongregacije za biskupe, po odredbi pape Franje, svim biskupima naređeno je da se blagdan Presvetog Srca Isusova proslavi kao Dan svećeničkog posvećenja. Za tu prigodu papa Franjo podsjeća u svojoj homiliji na Veliki četvrtak ove godine: “svećenik je jako mala osoba, neizmjernost veličine dara koji nam je darovan za služenje stavlja nas među najmanje. Svećenik je najsiromašniji od ljudi ako ga Isus ne obogati svojim siromaštvom, najbeskorisniji je sluga, ako ga Isus ne nazove prijateljem, najgluplji je među ljudima ako ga Isus strpljivo ne pouči kao Petra, najnezaštićeniji je od svih kršćana, ako ga Dobri Pastir ne osnaži među njegovim stadom (iz homilije na Veliki četvrtak 2014. godine).  Biskup varaždinski, mons. Josip Mrzljak pozvao je sve svećenike svoje biskupije da se okupe na blagdan Srca Isusova po dekanatima na molitvu i razmišljanje o svečeništvu. Svećenici čakovečkog dekanata okupili su se u četvrtak 26. lipnja, uoči Svetkovine Presvetog Srca Isusova u župi svetog Nikole. Nakon molitve Trećeg časa o svečeništvu je govorio p. Goran Malenica, franjevac iz Varaždina nakon čega je slijedio razgovor o svečeništvu. Susret je završio klanjanjem pred Presvetim koje je predvodio p. Goran a pjevanje je uz gitaru animirao vel. Stjepan Šoštarić, župnik iz Belice.

05.07.2014. | Nema komentara, komentiraj! »

Proslavili smo dan Državnosti

U srijedu 25. lipnja Međimurska županija i grad Čakovec dostojno su obilježili Dan Državnosti. Obilježavanje dana Državnosti započelo je svetom misom u crkvi sv. Nikole koju je predvodio p. Stanko Belobrajdić, župnik i gvardijan franjevačkog samostana u Čakovcu. Na početku euharistijskog slavlja župnik je pozdravio župana gosp. Matiju Posavca i njegove zamjenike sa suradnicima, gradonačelnika gosp. Stjepana Kovača, saborske zastupnike, načelnike i gradonačelnike Međimurske županije, predstavnike hrvatskih branitelja, rodbinu poginulih i nestalih branitelja i policajaca, predstavnike policije, Zrinske garde, predstavnike Matice Hrvatske, i predstavnike Družbe braće Hrvatskog zmaja te ostale nazočne. Više…

05.07.2014. | Nema komentara, komentiraj! »

Putovima svetog Antuna Padovanskog

Grupa hodočasnika u kojoj su bile članice župnog Caritasa župe Svetog Nikole biskupa Čakovec te nekoliko župnih suradnica, suradnika i podupiratelja hodočastila je u subotu 21. lipnja 2014. u Padovu. Predvođeni župnikom i gvardijanom fra Stankom Belobrajdićem hodočasnici su najprije posjetili svetište malog čovjeka, ali velikog i poznatog sveca hrvatskog podrijetla svetog Lepolda Bogdana Mandića. U kapeli uz svečev grob misno slavlje predslavio je fra Stanko istaknuvši kako je sveti Leopold prihvatio Isusov poziv i zapovijed ljubavi i zajedništva te je neumorno ispovijedao mireći ljude sa Bogom, a uz to je radio i na zajedništvu čitave Crkve. Više…

28.06.2014. | Nema komentara, komentiraj! »

U Čakovcu proslava spomendana mučenika Zrinskog i Frankopana

Vojni biskup mons. Juraj Jezerinac predvodio je u subotu 26. travnja misno slavlje u prigodi proslave državnog spomendana Zrinskih i Frankopana u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.  Na misi su se okupili članovi 20-tak povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske koji su toga dana održali već tradicionalnu smotru u organizaciji Zrinske garde Čakovec u čast Zrinskih i Frankopana i Međimurske županije, koja na ovaj spomendan obilježava i svoj Dan. Franjevci i Međimurje stoljećima su povezani uz Zrinske, budući da je sigetski junak Nikola Zrinski od bečkog dvora za svoje zasluge u obrani Europe od prodora Osmanlija dobio Međimurje, a njegov unuk Nikola Zrinski Čakovečki, brat mučenika Petra, pozvao je franjevce da dođu u Čakovec gdje im je podigao samostan i crkvu. Slavna hrvatska plemićka obitelj Zrinski dala je nekoliko hrvatskih banova, a Međimurjem je vladala sve do tragična pogubljenja Petra i Frana u Bečkom Novom Mjestu. Više…

01.05.2014. | Nema komentara, komentiraj! »

Franjevačke pučke misije

U subotu, 8. ožujka, večernjom misom započele su Franjevačke pučke misije u našoj župi. Svečano je u crkvu ušlo 11 misionara, još nekoliko svećenika, provincijal Hrvatske franjevačke provincije fra Željko Železnjak i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Msisionari su mladi svećenici naše Provincije: fra Ivan Matić, fra Milan Krišto, fra Krunoslav Albert, fra Robert Ćibarić, fra Marino Kuzminski, fra Sandro Tomašević,  članovi našeg samostana fra Marko Pustišek i fra Grgur Blažević te tri brata nesvećenika: fra Franjo Glasnović, fra Zdravko Čukelj i fra Ivan Crnković. U nedjelju, 9. ožujka dolazi na jedan dan još fra Rozo Brkić. Na početku mise sve je pozdravio gvardijan i župnik fra Stanko Belobrajdić. Za vrijeme misnog slavlja, nakon propovijedi, u kojoj se osvrnuo i na najnoviju encikliku pape Franje: Radost evanđelja, biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio je misionare i  križeve (znak T) koje je podijelio u znak poslanja svim misionarima.  Na kraju misnog slavlja fra Stanko je rekao nekoliko riječi o nastanku župe koja ove godine slavi svoj 225. rođendan – upravo uz tu proslavu priređene su ove misije. Spomenuo je i fra Tomislava Faletara, koji je sada na studiju u Rimu, a koji je jedan od prvih inicijatora ovakvih misija u našoj Provinciji. Zatim su se svi misionari predstavili vjernicima, koji su lijepo ispunili našu crkvu.

U nedjelju su misionari slavili svete mise u našoj župnoj crkvi i na filijalama, u Novom Selu Roku i Mihovljanu, a poslije podne članovi zajednice  Cenacolo iz Varaždina i Vrbovca imali su u Katoličkom domu duhovni koncert za vrijeme kojega su pojedini članovi te zajednice iznijeli svoja osobna svjedočanstva i govorili o ulozi te zajednice u njihovom životu kao i o životu mnogih koji su u toj zajednici  našli spas od raznih svojih ovisnosti.

U ponedjeljak se misije nastavljaju i odvijaju po programu koji je objavljen i na ovim stranicama.

11.03.2014. | Nema komentara, komentiraj! »

FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE

„Danas mi je boraviti u tvojoj kući“

Župa sv. Nikole biskupa

Čakovec, 8. – 16. ožujka, 2014.

RASPORED Franjevačkih pučkih misija: Više…

05.03.2014. | Nema komentara, komentiraj! »

Proslavljen Svjetski dan braka

Oko 150 bračnih parova iz Čakovca i okolice bilo je sudionicima već tradicionalne proslave Svjetskog dana braka koja se već nekoliko godina organizira u župnoj crkvi sv. Nikole, biskupa. Misno slavlje predvodio je preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije. Misi je prethodio svečani ulazak svih sudionika u crkvu koji su u rukama nosili upaljene svijeće sa znakom Svjetskog dana braka koji je ove godine bio posvećen i 225. obljetnici osnutka čakovečke župe sv. Nikole biskupa. Među najstarijim sudionicima bili su jedan par koji ove godine proslavlja 62 godine braka, dva para sa 61 godinom braka, te šestero dijamantnih jubilaraca i nemali broj zlatnih. Da je supružnika bio značajno velik broj, svjedoči i njihov 15-minutni svečani ulazak i polaganje svih svijeća pred oltar, nakon čega je jedan bračni par govorio o simbolici svijeće kao Kristovog svjetla u njihovoj bračnoj zajednici. Više…

12.02.2014. | Nema komentara, komentiraj! »

Vinogradari molili pomoć svetog Vinka

U ponedjeljak 27. siječnja vinogradari Međimurja iz udruga Vinoljubi i Hortus Croatiae okupili su se u franjevačkoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu da bi molili pomoć svetog Vinka biskupa i mučenika, čije se relikvije nalaze u franjevačkoj crkvi od 1773. godine, za rad u vinogradima.  Euharistijsko slavlje predvodio je p. Anđelko Rakhel, župni vikar i ekonom samostana u zajedništvu sa p. Stankom Belobrajdićem, gvardijanom i župnikom, p. Grgurom Blaževićem, župnim vikarom i vel. Josipom Horvatom. Na misi je uz vinogradare i njihove supruge bio prisutan i gosp. Zoran Vidović, zamjenik župana.

Poslije mise vinogradari i njihove supruge okupili su se u samostanskoj blagovaonici gdje je sve nazočne pozdravio gvardijan samostana. Sve nazočne pozdravili su i gosp. Milivoj Kosi, predsjednik udruge Vinoljubi, koji su bili i domaćini ovog susreta, i zamjenik župana gosp. Zoran Vidović. Ovom druženju pridružio se i župan Međimurske županije gosp. Matija Posavec.  Domaćini ovog susreta, udruga Vinoljubi, priredili su za sve prisutne domjenak a vinari su donijeli svoja vina koja su bila na raspolaganju svim prisutnima.

31.01.2014. | Nema komentara, komentiraj! »

Proslavljen spomendan odcjepljenja Međimurja od Mađarske

Devetog siječnja 1919. godine održana je u crkvi sveta misa a poslije mise na Franjevačkom trgu pred više od 10.000 prisutnih održana je velika narodna skupština na kojoj je donesena Deklaracija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske. Tom prigodom  je u četvrtak 9. siječnja u čakovečkoj crkvi svetog Nikole slavljena sveta misa koju je predvodio p. Stanko Belobrajdić gvardijan i župnik u zajedništvu s p. Anđelkom Rakhelom župnim vikarom, vel. Ivicom Horvatom, policijskim kapelanom i vel. Josipom Horvatom. Na misi su bili prisutni gosp. Matija Posavec, župan Međimurski i gosp. Stjepan Kovač, gradonačelnik grada Čakovca, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici općina i gradova u Međimurju, ravnatelji škola, članovi političkih stranaka, predstavnici policije i članovi Zrinske garde. Više…

15.01.2014. | Nema komentara, komentiraj! »

BOŽIĆNI KONCERT 26.12.2013.

Na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika poslije večernje sv. Mise održan je tradicionalni Božićni koncert na kojem su nastupili brojni izvođači svih dobi i uzrasta. Srca su bila ispunjena toplinom milozvučnih glasova i glazbala. Kroz program su vodili Paula Dobranić i Hrvoje Živković. Više…

27.12.2013. | Nema komentara, komentiraj! »

Dalje »