Članci

Predstavljena knjiga "Međimurska narodna, katolička običajna baština"

PREDSTAVLJENA KNJIGA "MEĐIMURSKA NARODNA, KATOLIČKA OBIČAJNA BAŠTINA"

 

Pred brojnom publikom u na Bijelu nedjelju, 8. travnja, predstavljena je u Katoličkom domu knjiga prof. emer. Stjepana Hranjeca "Međimurska narodna, katolička baština", u izdanju Franjevačkoga samostana iz Čakovca. O knjizi su govorili recenzenti mr. sc. Ivan Zvonar i prof. dr.msgr. Juraj Kolarić. Prvi je vezu narodno-vjersko ilustrirao na svadbenim običajima, a drugi je naglasio da je riječ o enciklopedijskom prikazu narodnih, katoličkih međimurskih običaja. Gvardijan, fra Željko Železnjak govorio je o tome kako je došlo do toga da se Franjevački samostan odlučio biti nakladnikom ovoga značajnog projekta. Na kraju je autor zahvalio svima koji su pripomogli u tiskanju knjigu, posebice Gradu Čakovcu, Međimurskoj županiji i Ministarstvu kulture. Najavljeni sudionik, urednik akademik Dragutin Feletar svoj nedolazak opravdao je bolešću.

 

U programu su svoj dragocjeni doprinos dali Mješoviti crkveni župni zbor izvedbom dviju skladbi: "Velik je Gospodin" i "Kraljice neba", zatim gitaristički dvojac Benjamin Berisha i Zlatko Kristofić s "Oči u oči" i "Ostani s  nama", a posebno je bio atraktivan nastup najmlađih iz vrtića "Stonoga" iz Novog Sela Rok, koji su izveli običaj sestrenja/bratimljenja, a koji se običaj u tradicijskoj kulturi izvodio baš na Bijelu/Pisanu nedjelju. Program je vodio Božidar Vadlja.

Osim drugih uzvanika, predstavljanju knjigu nazočili su i biskup Varaždinske biskupije msgr. Josip Mrzljak te župan Međimurske županije Matija Posavec.

 

Župni ured

Utorak, srijeda, četvrtak: 

 8.30 – 10.00 sati.

17.00 – 18.00 sati.

Petak i subota:

8.30 – 10.00 sati.

Nedjeljom, ponedjeljkom

i blagdanima ne uredujemo,

osim za hitne slučajeve.

Kontakt

Župa sv. Nikole biskupa

Franjevački trg 1,

40000 Čakovec

tel. 040/ 312 - 806

fax.040/ 310 - 315

e-mail adresa:

fra.cakovec@ofm.hr


Nalazite se ovdje: Naslovnica