Živi vjernički krugovi

Kursiljo

kurs v4 dribbble 03

Što je to?

Kursiljo je priznati katolički pokret kojeg je sredinom prošlog stoljeća u Španjolskoj pokrenula grupa angažiranih katolika (laika i svećenika) čija je karizma učvršćivanje i produbljivanje vjere pojedinaca i stvaranje malih prijateljskih zajednica vjernika kako bi postali kvasac unutar župe.

Ciljevi

Kursiljo želi:

 • Posvjestiti kršćaninu značenje njegova krštenja
 • Dozvati ga k sebi kako bi prihvatio sebe, drugoga i Boga
 • Povesti ga u euharistijsko zajedništvo (u pravo crkveno zajedništvo) posvješčujući mu da je Bog nastanjen u njemu
 • Uvesti ga u radostan i hrabar apostolat
 • Posvjedočiti mu kako se može radosno živjeti otkupljenje
 • Predočiti mu i uvesti ga u male prijateljske skupine kao model kršćanskog života u župi

Program

Kursiljo svoje ciljeve ostvaruje kroz trodnevni program sličan intenzivnim duhovnim vježbama ali s originalnom metodom zbog čega se koristi naziv Mali tečaj kršćanstva ili prema izvornom španjolskom Kursiljo.

Organizacija

Kursiljo je najbolje organizirati u odvojenom prostoru sa zajedničkom prehranom i noćenjem. Dobar uspjeh pokazao se i u onim župama gdje sudionici odlaze kući na noćenje. Ručak je  uvijek zajedno, u organizaciji domaćina.

Strukturu sudionika po dobi, stručnosti ili kojem drugom kriteriju ne treba ali je moguće unaprijed utvrditi. Tako imamo tečajeve za pojedine skupine studenata, starijih srednjoškolaca, krizmanika i za pojedine staleške ili profesionalne skupine iz prosvjete, zdravstva ... Također su jako uspješni tečajevi za članove župnog zbora, pastoralnog vijeća, karitativnih djelatnika i drugih već angažiranih vjernika.

Težište Kursilja je na razgovoru u malim skupinama kod stola pa za to treba odgovarajući prostor. 

 

 

Metoda

Okupljeni na jednom mjestu kroz tri puna dana, u ozračju srdačnog zajedništva, sudionici (njih 25-35) slušaju nagovore laika-suradnika (4-5) i svećenika (1-2) koje možemo usporediti sa zajedničkim razmatranjima. Teme se izlažu prvenstveno svjedočenjima iz vlastitog života. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama (5-6 sudionika). Svakodnevno se moli, pjeva i slavi Euharistija a svakom se sudioniku pruža prilika ne samo da se pomiri s Bogom nego da otvoreno razgovara s dušobrižnikom. Dok traje Kursiljo, bivši polaznici kao i mnogi samostani, osobito oni kontemplativnog načina života, mole za milosni uspjeh svakog pojedinog Kursilja.

Evangelizacija u srcu Crkve

Stvaranje i doživljaj zajedništva je praktički za sve sudionike događaj koji ostavlja najdublji dojam. Kursiljo ne želi izdvajati vjernike iz župe već ih pobuditi da se angažiraju u župi. Sudionicima Kursilja pomaže se doći do vjerskog stava iz kojeg slijedi zauzetost za Crkvu kao «svoju stvar». Iz zajedničke brige za nju pozvani su da prema svojim mogućnostima surađuju u župi, različitim apostolskim grupama i organizacijama. Različiti susreti nakon Malog tečaja kršćanstva, kao što su susreti prijateljske zajednice ili jednodnevne obnove, trebaju pomoći održati budnim duh odlučne vjere te podržati pojedinca u zajednici istomišljenika.

Najveće značenje Kursilja je u stvaranju «malih prijateljskih skupina» koje osobito potiče papa Ivan Pavao II kao i u zaživljavanju i čvršćem povezivanju zajednica unutar župne zajednice što je poseban cilj u obnovi naše Crkve prema direktoriju o župnoj katehezi. Upravo zbog poticanja i njegovanja vjerske prakse u malim prijateljskim skupinama unutar župne zajednice, Kursiljo će pomoći onima koji dođu s ruba i koje treba pomagati, pratiti kao i onima koji su već dovoljno poučeni ali trebaju zajedništvo da bi donosili plodove.

Budući da je Mali tečaj kršćanstva prvenstveno doživljaj bitnoga u kršćanstvu, doživljaj susreta sa živim Isusom Kristom kroz ljubav, radost i slobodu djeteta Božjeg, svima koji žele znati što je to Mali tečaj kršćanstva ili Kursiljo, upućujemo riječi jednostavnog apostola Filipa: «Dođi i vidi.»

Mi, članovi Malog tečaja kršćanstva – Kursilja, sastajemo se u Katoličkom domu utorkom od 19 sati od ožujka 2004. godine. Povremeno se uključujemo u duhovne obnove i aktivnosti pokreta u Hrvatskoj, prvenstveno u Zagrebačkoj i Varaždinskoj biskupiji. U domaćoj župi sv. Nikole nastojimo biti korisni i aktivni: naša je članica potaknuta sudjelovanjem na Kursilju ostvarila svoj dugogodišnji san i pokrenula sad već dobro uigranu i nadaleko poznatu igraonicu za predškolce u Katoličkom domu, krenuli smo povremeno i s instrukcijama za učenike, uključili se u župni vjeronauk za učenike 5. i 6. razreda, redovito pišemo u Zvonima, organiziramo karitativne posjete i druge aktivnosti, te se uz ostale pokrete nastojimo uključiti u aktivnosti i općenito život naše župe. Naravno sve to u zajedništvu ojačanom pomoći i vođenju Nebeskog Oca, Sina i Duha Svetoga i zagovor Nebeske Majke.                        

                                         

LINKOVI NA WEB-STRANICE

www.kursiljo.com

www.cursillo.at

www.cursillola.org  

www.orgmcc.org

 

 • asde
 • ds
 • edft
 • ghj
 • hjk
 • iop
 • jh
 • lklo
 • lolp
 • olp

Vijesti iz župe

Predstavljena knjiga

Predstavljena knjiga "Međimurska narodna, katolička običajna baština"

PREDSTAVLJENA KNJIGA "MEĐIMURSKA NARODNA, KATOLIČKA OBIČAJNA BAŠTINA"   Pred...
Kutija razmjene

Kutija razmjene

"Ne zavisi od tebe hoćeš li biti bogat, ali zavisi od tebe hoćeš...

Župni ured

Utorak, srijeda, četvrtak: 

 8.30 – 10.00 sati.

17.00 – 18.00 sati.

Petak i subota:

8.30 – 10.00 sati.

Nedjeljom, ponedjeljkom

i blagdanima ne uredujemo,

osim za hitne slučajeve.

Kontakt

Župa sv. Nikole biskupa

Franjevački trg 1,

40000 Čakovec

tel. 040/ 312 - 806

fax.040/ 310 - 315

e-mail adresa:

fra.cakovec@ofm.hr