Gospa od Hrasta

01  U župi sv. Josipa Radnika, u zapadnom vukovarskom predgrađu Priljevu, nasuprot lučke i skladišne zone uz prilaznu cestu od Osijeka, nalazi se kapela posvećena Čudotvornoj Gospi "od Hrasta". 02  Kapela je podignuta prije nešto više od stotinu godina, 1892., nakon više pokušaja gradnje. 03  Prije izgradnje kapele Gospina slika visjela je na obližnjem hrastu koji je, od mnoštva zapaljenih zavjetnih svijeća, izgorio 1889. 04  U blizini hrasta bilo je i stratište gdje su vješani ubojice i teški kriminalci osuđeni na smrt. Dirljivu predaju o grijehu, ljubavi i pokajanju zabilježio je Placido Belavić 1928. godine.
05  Lugar Ivan Matijević, nakon što je otpušten iz službe zbog pijanstva, optužen je za ubojstvo vlastelinskog išpana Matića koji ga je otpustio. 06  Matijević je, nevin, dok su ga vodili na pogubljenje, zavapio kod Gospine slike na hrastu za pomoć: 07  "Oj premila Gospo Nebeska, Pomoćnice Vukovaraca, Ti možna Gospo od hrasta, obazri se na mene jadna crva, koji se sada svija u moru boli i vaja ni kriv ni dužan. 08  Imaj barem samilost s nesretnom i ožalošćenom majkom mojom, koju će sada jadnicu shrvati ljuta bol i sramota, zauzmi se milostivo i za moju vajnu ženu i jadnog mi sinčića Marka, čiji će hranitelj i branitelj eto za koji trenutak tako sramotno zaglaviti."
09  Zapisano je još: "Nuto čudo, kakovo Vukovar nikada jošte dosle doživio nije..Gospa najednoć zakrili nedužnog Ivana, da ga nitko više nije mogao za čitav četvrt sata istrgnuti iz Materinjeg naručja Njenog. 10  Nato stadu Vukovarci klicat: - Ivan je nevin, Ivan je nevin! Ta sama ga naša Gospa na hrastu brani!" 11  Uskoro pronađoše Vukovarci u Vuki leš pravog ubojice Ištvanovića, a u džepu njegovog kaputića nađoše sat ubijenog išpana Matića. 12  Ovom prilikom Vukovarci su se zavjetovali podignuti Gospi kapelicu.
13  Lugar Ivan je pušten na slobodu, te je poživio dugo godina poštovan od svakoga. 14  Vlastelinstvo je uspostavljeno 1728. godine, a gradska vješala su na Priljevu stajala do 1773. i izgradnje nove županijeske palače gdje je preseljeno stratišno mjesto, tako da se ovo Gospino čudo dogodilo u tom vremenskom periodu. 15  Nakon razaranja grada, progonstva i povratka Hrvata u Vukovar te obnove, vjernici triju vukovarskih župa ponovo hodočaste Gospi od Hrasta na Malu Gospu ili prvu nedjelju nakon Male Gospe. Gospo od Hrasta, moli za nas!