Živi vjernički krugovi

Kursiljo

kurs v4 dribbble 03

Što je to?

Kursiljo je priznati katolički pokret kojeg je sredinom prošlog stoljeća u Španjolskoj pokrenula grupa angažiranih katolika (laika i svećenika) čija je karizma učvršćivanje i produbljivanje vjere pojedinaca i stvaranje malih prijateljskih zajednica vjernika kako bi postali kvasac unutar župe.

Ciljevi

Kursiljo želi:

 • Posvjestiti kršćaninu značenje njegova krštenja
 • Dozvati ga k sebi kako bi prihvatio sebe, drugoga i Boga
 • Povesti ga u euharistijsko zajedništvo (u pravo crkveno zajedništvo) posvješčujući mu da je Bog nastanjen u njemu
 • Uvesti ga u radostan i hrabar apostolat
 • Posvjedočiti mu kako se može radosno živjeti otkupljenje
 • Predočiti mu i uvesti ga u male prijateljske skupine kao model kršćanskog života u župi

Program

Kursiljo svoje ciljeve ostvaruje kroz trodnevni program sličan intenzivnim duhovnim vježbama ali s originalnom metodom zbog čega se koristi naziv Mali tečaj kršćanstva ili prema izvornom španjolskom Kursiljo.

Organizacija

Kursiljo je najbolje organizirati u odvojenom prostoru sa zajedničkom prehranom i noćenjem. Dobar uspjeh pokazao se i u onim župama gdje sudionici odlaze kući na noćenje. Ručak je  uvijek zajedno, u organizaciji domaćina.

Strukturu sudionika po dobi, stručnosti ili kojem drugom kriteriju ne treba ali je moguće unaprijed utvrditi. Tako imamo tečajeve za pojedine skupine studenata, starijih srednjoškolaca, krizmanika i za pojedine staleške ili profesionalne skupine iz prosvjete, zdravstva ... Također su jako uspješni tečajevi za članove župnog zbora, pastoralnog vijeća, karitativnih djelatnika i drugih već angažiranih vjernika.

Težište Kursilja je na razgovoru u malim skupinama kod stola pa za to treba odgovarajući prostor. 

 

 

Metoda

Okupljeni na jednom mjestu kroz tri puna dana, u ozračju srdačnog zajedništva, sudionici (njih 25-35) slušaju nagovore laika-suradnika (4-5) i svećenika (1-2) koje možemo usporediti sa zajedničkim razmatranjima. Teme se izlažu prvenstveno svjedočenjima iz vlastitog života. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama (5-6 sudionika). Svakodnevno se moli, pjeva i slavi Euharistija a svakom se sudioniku pruža prilika ne samo da se pomiri s Bogom nego da otvoreno razgovara s dušobrižnikom. Dok traje Kursiljo, bivši polaznici kao i mnogi samostani, osobito oni kontemplativnog načina života, mole za milosni uspjeh svakog pojedinog Kursilja.

Evangelizacija u srcu Crkve

Stvaranje i doživljaj zajedništva je praktički za sve sudionike događaj koji ostavlja najdublji dojam. Kursiljo ne želi izdvajati vjernike iz župe već ih pobuditi da se angažiraju u župi. Sudionicima Kursilja pomaže se doći do vjerskog stava iz kojeg slijedi zauzetost za Crkvu kao «svoju stvar». Iz zajedničke brige za nju pozvani su da prema svojim mogućnostima surađuju u župi, različitim apostolskim grupama i organizacijama. Različiti susreti nakon Malog tečaja kršćanstva, kao što su susreti prijateljske zajednice ili jednodnevne obnove, trebaju pomoći održati budnim duh odlučne vjere te podržati pojedinca u zajednici istomišljenika.

Najveće značenje Kursilja je u stvaranju «malih prijateljskih skupina» koje osobito potiče papa Ivan Pavao II kao i u zaživljavanju i čvršćem povezivanju zajednica unutar župne zajednice što je poseban cilj u obnovi naše Crkve prema direktoriju o župnoj katehezi. Upravo zbog poticanja i njegovanja vjerske prakse u malim prijateljskim skupinama unutar župne zajednice, Kursiljo će pomoći onima koji dođu s ruba i koje treba pomagati, pratiti kao i onima koji su već dovoljno poučeni ali trebaju zajedništvo da bi donosili plodove.

Budući da je Mali tečaj kršćanstva prvenstveno doživljaj bitnoga u kršćanstvu, doživljaj susreta sa živim Isusom Kristom kroz ljubav, radost i slobodu djeteta Božjeg, svima koji žele znati što je to Mali tečaj kršćanstva ili Kursiljo, upućujemo riječi jednostavnog apostola Filipa: «Dođi i vidi.»

Mi, članovi Malog tečaja kršćanstva – Kursilja, sastajemo se u Katoličkom domu utorkom od 19 sati od ožujka 2004. godine. Povremeno se uključujemo u duhovne obnove i aktivnosti pokreta u Hrvatskoj, prvenstveno u Zagrebačkoj i Varaždinskoj biskupiji. U domaćoj župi sv. Nikole nastojimo biti korisni i aktivni: naša je članica potaknuta sudjelovanjem na Kursilju ostvarila svoj dugogodišnji san i pokrenula sad već dobro uigranu i nadaleko poznatu igraonicu za predškolce u Katoličkom domu, krenuli smo povremeno i s instrukcijama za učenike, uključili se u župni vjeronauk za učenike 5. i 6. razreda, redovito pišemo u Zvonima, organiziramo karitativne posjete i druge aktivnosti, te se uz ostale pokrete nastojimo uključiti u aktivnosti i općenito život naše župe. Naravno sve to u zajedništvu ojačanom pomoći i vođenju Nebeskog Oca, Sina i Duha Svetoga i zagovor Nebeske Majke.                        

                                         

LINKOVI NA WEB-STRANICE

www.kursiljo.com

www.cursillo.at

www.cursillola.org  

www.orgmcc.org

 

 • asde
 • ds
 • edft
 • ghj
 • hjk
 • iop
 • jh
 • lklo
 • lolp
 • olp

Vijesti iz župe

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI - KORIZMA 2021

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI - KORIZMA 2021. U blagoslov idu svećenici bez pratnje...

Župni ured

Utorak, srijeda, četvrtak: 

 8.30 – 10.00 sati.

17.00 – 18.00 sati.

Petak i subota:

8.30 – 10.00 sati.

Nedjeljom, ponedjeljkom

i blagdanima ne uredujemo,

osim za hitne slučajeve.

Kontakt

Župa sv. Nikole biskupa

Franjevački trg 1,

40000 Čakovec

tel. 040/ 312 - 806

fax.040/ 310 - 315

e-mail adresa:

fra.cakovec@ofm.hr