Četvrta postaja

Isus susreće svoju svetu majku

 

Za Gospu FATIMSKU-MAJKU POVRATNIKA dobili smo spomenobilježje ŽALOSNE GOSPE.

Radi se o susretu Isusa s njegovom majkom Marijom i učenikom kojeg je Isus ljubio o kome svjedoči Ivan u svom evanđelju: »KAD ISUS VIDJE MAJKU I KRAJ NJE UČENIKA KOJEG JE LJUBIO, REČE MAJCI: »ŽENO!EVO TI SINA!» ZATIM REČE UČENIKU: »EVO TI MAJKE!» (Iv. 19,26)

Spomeobilježje otkrila je majka poginulog generala hrvatske vojske Blage Zadre majka Mila, kao najstarija majka poginulog hrvatskog branitelja u našoj župi!
Blagoslov je obavio fra Zlatko Papac, komu su zločinci u domovinskom ratu ubili  deset članova uže obitelji.
Djelo je dar gospodina Ilije Papca, hrvata iz Hercegovine koji dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj.

Za gospodina Papca se može reći da je hrvatski branitelj, iako nije ispalio niti jedan metak. Sa dvadesetak godina napušta Hrvatsku i bježi na zapad. Najprije se nastanio u Australiji, a potom dolazi u Njemačku gdje i danas živi i radi.Čitav je život živio za domovinu Hrvatsku. Za nju je nosio križ kojeg je sam izradio - dug 320, a širok 160 cm.Težio je preko dvadeset kilograma. Nosio ga je od njemačkog grada Ulma do austrijskog grada Attnang-Puchheim u duljini od 325 kilometara. Putem je novinarima i znatiželjnicima govorio da je njegova domovina porobljena. Znao je gladovati na ulicama njemačkih gradova Stuttgarta i Berlina. 13.svibnja 1984. godine sa 42 godine trčao je ulični maraton ulicama Frankfurta na Majni odjeven u majicu boja hrvatske trobojnice.

Ilija je danas u mirovini i sav se posvetio svojoj prvoj ljubavi popravljanju i izradi križeva i kipova svetaca. Sve to čini i dijeli besplatno. Tako je i gradu Vukovaru i majkama vukovarkama poklonio ovo velebno djelo na kojem je radio više od dvije godine i potrošio više od 20 tisuća eura za različite materijale. O svom je trošku i dovezao ovo monumentalno djelo teško 800 kg.

Našem zajedničkom prijatelju Iliji Papcu u ime majki vukovarki, u ime hrvatskih branitelja, te u ime naše župne zajednice od srca hvala!

 

Fra Vjenceslav Janjić