Obilježen Dan hrvatskih logoraša srpskih koncentracijskih logora

Odlukom Hrvatskog sabora od 26.ožujka ove godine, 14. kolovoza slavi se kao Dan hrvatskih logoraša srpskih koncentracijskih logora. Naime, tog  su dana u Nemetinu kod Osijeka, prije 18 godina razmijenjena 714 hrvatskih branitelja. U srpskim koncentracijskim logorima proveli su 269 dana! Računa se da je oko 30 tisuća hrvatskih branitelja, žena i djece prošlo kroz različite logore, a svega tri tisuće dobilo je status hrvatskih branitelja!

Ovi i još neki drugi zanimljivi  podaci čuli  su se 14. kolovoza u Hrvatskom domu u Vukovaru  na prvoj  svečanoj akademiji povodom obilježavanja  Dana logoraša. U ime organizatora ovog skupa  pozdravne riječi svim sudionicima na svečanoj akademiji  uputio je prof. Danijel Rehak, predsjednik Udruge hrvatskih logoraša srpskih koncentracijskih logora.
Prof. Rehak je rekao da je oko 300 logoraša ubijeno bez suda i presude. Za sve ove zločine ne samo da još nitko nije odgovarao, nego još nije podignuta niti jedna optužnica. Hrvatske vlasti svake godine obećavaju  da će procesuirati ove žrtve, međutim do dana današnjega to se još nije dogodilo. Koliko sadašnje hrvatske vlasti drže do bivših logoraša vidi se i po tome da su na svečanu akademiju poslali samo svoje izaslanike! Hrvatski sabor i njegovog predsjednika gospodina Luku Bebića zastupao je gospodin Petar Mlinarić, saborski zastupnik.  On je, u ime Sabora, primio  priznanje kao znak zahvalnosti što je Hrvatski sabor, nakon 18 godina, odredio 14. kolovoza kao Dan hrvatskih logoraša!

O stradanjima  hrvatskih logoraša u srpskim koncentracijskim logorima krasnoslovili su, uz video pratnju,  gimnazijalci Adela Šota i Josip Šubarić.U glazbenom dijelu nastupala je solistica Josipa Bujinac uz glasovirsku pratnju Damira Šenka. Ona je otpjevala nekoliko rodoljubivih i religioznih pjesama. Na kraju akademije svi su zajedno zapjevali : «Zdravo Djevo Kraljice Hrvata!»
Jedan od logoraša , sudionik ove akademije, rekao mi je da nije slučajnost da je baš 14.dan mjeseca kolovoza određen kao Dan logoraša! To je uočnjica Velike Gospe, a Gospa nam je bila najveća saveznica i odvjetnica  kad nam je bilo najteže!

Potom je nekolicina logoraša privatnim automobilima i autobusom krenula u Nemetin gdje  je fra Vjenceslav  Janjić, župnik vukovarske župe sv. Josipa, blagoslovio spomen obilježje preživjelim i poginulim logorašima srpskih koncentracijskih  logora.

Objavljeno 24.08.2010., autor: fra Vjenceslav Janjić