VUKOVAR – POBJEDNIK JER JE ŽRTVA!

Hrvatski državni sabor donio je 1999. godine  Odluku o proglašenju  18. studenoga  Danom sjećanja na žrtvu Vukovara  1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način  odati počast  svim sudionicima obrane Vukovara - grada simbola hrvatske slobode.
Službeni moto ovogodišnjih sjećanja, na 19. po redu,  žrtvu grada Vukovara za Hrvatsku,  uzet je iz Augustinovih Ispovijesti (Conf . 40,6) "Victor quia victima!" - što u prijevodu znači: "Pobjednik jer je žrtva!"
Sveti Augustin, pišući o žrtvi Isusovoj na Križu – na Sveti petak -  kaže: Križ nije znak Božjeg poraza! Križ je znak pobjede! Za Isusove neprijatelje Križ je simbol poraza, a za Boga on je znak pobjede! 

Pod ovim motom održat će se  15. studenoga i 13. znanstveno–stručni skup "Vukovar  1991. – 18 godina poslije". Organizatori su: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Vukovar, Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda i Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu.
Znanstveno  stručni skup održat će se u Pastoralnom centru "Sv. Bono" - Franjevačkog samostana u Vukovaru.

Ovogodišnji Dani sjećanja bogatiji su i raznovrsniji  nego  svih prijašnjih godina.  Iz mnoštva ponuda izdvojit ćemo  još samo neke.

 

16. studenoga: "VUKOVAR OD NADE DO BEZNAĐA"  radi se o promociji knjige autora Stipe Ivande, a potom će biti prikazan dokumentarni film  "VUKOVARSKI RAT".
Istog dana u 19. sati, u zapadnom dijelu grada, u gradskoj četvrti Borovo naselje, u crkvi Gospe Fatimske, održat će koncert na orguljama maestro mr. sc. Josip Magdić iz Zagreba.
Koncert je najavljen pod nazivom: "Ratne razglednice Vukovara – glazbom protiv agresije"
Radi se o suiti o deset stavaka  koji ocrtavaju sudbinu ratom zahvaćenih gradskih znamenitosti  i događaja u samom gradu.

17. studenoga izdvajamo  premijeru dugometražnog dokumentarnog filma "SINIŠA – zaustavljeni glas", autora Višnje Starešine.
U smiraj dana, istog 17. Studenog, mladi grada Vukovara  predvode molitvu i pale svijeće u Općoj bolnici Vukovar.

18.studenog
U 10:00 sati u dvorištu Opće bolnice Vukovar, ponovno okupljanje, na prigodni program pod nazivom "VUKOVAR – POBJEDNIK JER JE ŽRTVA".
U 10:30 SATI KREĆE KOLONA SJEĆANJA  PREMA MEMORIJALNOM GROBLJU.
Došavši na Memorijalno groblje  sudionici  Križnog puta odlaze prema grobnicama  poginulih branitelja  i civila  na kojima polažu ruže.
Potom slijedi molitva za žrtve Domovinskog rata  koju predvodi mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko–makarski. Isti nadbiskup predvodi i svetu misu za sve pokojne i nestale .
Pod misom pjevaju vukovarski crkveni zborovi.
U 18:00 sati paljenje svijeća  u svim gradovima u Republici Hrvatskoj  kao počast žrtvi grada Vukovara za Hrvatsku. Ova se manifestacija održava pod nazivom "I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI"!
               
19. studenog: "ŽRTVA BOROVA NASELJA ZA DOMOVINU"
Prigodni program će se odvijati ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa "Borovo commerce-a". Potom kolona sjećanja kreće prema župnoj crkvi Gospe Fatimske u kojoj će nuštarski župnik Slavko Vranković služiti svetu misu za sve poginule i nestale.
U 12:30 sati autobusima se odlazi na obale Dunava u Borovu (selu)  gdje će se odati  počast  hrvatskim braniteljima i civilima koje su neprijatelji bacili u Dunav. Prigodni program održat će se i kod farme "Lovas" u Borovu gdje su agresori svoje žrtve zakopali u stajsko gnojivo!

20. studenog: "GRAD TO STE VI!"
Radi se o šestom novinarsko-kniževničkom susretu posvećenom novinaru, književniku i ratnom izvjestitelju Siniši Glavaševiću i svim nevinim žrtvama ubijenim na Ovčari 20.11.1991. godine.
U 10:30 sati odavanje počasti polaganjem vijenaca i minutom šutnje za ubijene i poginule pred koncentracijskim logorom "VELEPROMET".
Misno slavlje, koje započinje u 11:00 sati, predvodi mons. Tadija Pranjić, dekan Vinkovačkih dekanata.
U 13:00 sati započinje završni program na Ovčari pod nazivom: "ZAŠTO STE RANILI NAŠ GRAD?"
Prigodnu molitvu predvodi fra Ivica Jagodić, župnik župe svetih Filipa i Jakova.

S ovom molitvom završavaju, službeno, 19. sjećanja na žrtvu grada Vukovara u Domovinskom ratu za Hrvatsku. Podsjetimo još jednom  na ovogodišnji moto: "VUKOVAR –  POBJEDNIK JER JE ŽRTVA!"

 

 Objavljeno 03.11.2010., autor: fra Vjenceslav Janjić