Vukovarska ranjena Gospa

Našoj katoličkoj javnosti poznato je da se u gradskoj četvrti u Vukovaru, zvanoj Borovo naselje, više od deset godina slavi Gospa Fatimska čiji  je lik čudesno spašen ispod ruševina župne crkve posvećene njoj u čast. Taj se Gospin  lik časti pod nazivom «Majka povratnika!»
Njega je 1988. godine izravno iz Fatime donijela sestra Ivana, članica družbe Milosrdnih sestara iz Đakova. Kao što je poznato crkva je u Domovinskom ratu u potpunosti stradala, ali je njezin lik ostao gotovo netaknut. Svekolikoj javnosti manje je poznato da su hrvatske inženjerijske postrojbe čisteći teren porušene crkve i pripremajući ga za novu župnu crkvu
pronašle još jedan Gospin lik napravljen od drveta. Prema riječima fra Ante Perkovića, bivšeg župnika, radi se o Gospinu liku kojeg je darovala župi obitelj Mlinarić koja živi i radi u Australiji. Prije samog  razaranja crkve, prisjeća se fra Ante Perković, oba su Gospina lika bila smještena u suterenu. Jedan od njih je ostao neoštećen i čudesno spašen, dok su drugog uništili teški strojevi inženjerijskih postrojbi. Taj je lik dugo vremena stajao na jednom skrovitom mjestu da bi ga na svetkovinu Velike Gospe narodu pokazao i blagoslovio sadašnji župnik fra Vjenceslav Janjić. Vjernici su ga jednostavno prozvali Vukovarska ranjena Gospa. Naime, Gospin lik nema ni usana, ni ruku, ni nogu! Uvelike nas podsjeća na Vukovarskog ranjenog Isusa koji se čuva u samostanskoj i župnoj crkvi sv.Filipa i Jakova u središtu grada. Prigodom blagoslova fra Vjenceslav je podsjetio Marijine štovatelje na starodrevnu kršćansku molitvu iz 14. stoljeća koja kaže kako Krist nema svojih usana da bi današnjem svijetu govorio o svojoj Radosnoj poruci, nema ruku s kojima bi ljude privodio na svoj put, nema niti  nogu koje bi koracale njegovim stopama. On ima naša usta, on ima naše ruke, on ima naše noge koje će ljude našeg vremena privoditi na Kristov put. Ovu starodrevnu molitvu možemo primijeniti i na njegovu i našu majku.Ona je odvjetnica hrvatskog naroda  više od 1300 godina. Kad  nam je bilo najteže ona je bila uz nas! Danas ona treba naša usta, naše ruke i naše noge! Mi smo otvorena Biblija koju javnost danas čita! Naglasio je u svojoj propovijedi na Veliku Gospu sadašnji župnik fra Vjenceslav Janjić.

Vukovarska ranjena Gospa privremeno će stajati uz očuvani Gospin lik na njezinu oltaru gdje je pohranjena i mramorna ploča od koje je bio izgrađen oltar prema narodu u prvotnoj crkvi!

 

 Objavljeno 24.08.2010., autor: fra Vjenceslav Janjić