ZABORAVLJENO DIJETE

Draga Braćo i Sestre!
Na drugu nedjelju Došašća svećenik je u molitvi dana molio: "Svemogući i milosrdni Bože, dok hitimo ususret tvome Sinu daj da nas zemaljske brige ne smetu: nebeska mudrost tvoje riječi  neka nas uvede u zajedništvo  njegove sudbine!"
Puno puta sam prepričao istinitu priču koju su, negdje pedesetih godina prošlog stoljeća, prenijele gotovo sve svjetske agencije! Radi se o obitelji u kojoj se pred sam Božić rodilo dugo očekivano  dijete. S obzirom na blizinu Božića dadoše mu ime Emanuel – što u prijevodu znači "s nama Bog!" Nakon primljenog sakramenta krštenja sretni roditelji pripremili su u svom stanu svečane krstitke. Radilo se o prvom djetetu, a uz to im se još i posrećilo "prvo pa muško", i pozvali su na krstitke svu rodbinu i prijatelje. Nakon samog krštenja majka se s djetetom u plastičnoj košarici požurila kući da obavi i one posljednje pripreme. Drugi su se gosti zadržali još neko vrijeme pred crkvom. Došavši u kuću majka je svoga sina, koji je usput zaspao, stavila u predsoblje na jedan dvosjed i odmah se dala na posljednje pripreme.  Nije prošlo dugo vremena počeli su stizati i gosti. Došavši u predsoblje gosti su odlagali svoje zimske kapute na vješalicu koja je bila pričvršćena na zidu. Kad je ponestalo mjesta netko je neprimjetno stavio prvi svoj kaput preko plastične zipke i ne sluteći da je unutra dijete. Kako su i drugi dolazili činili su isto. Započeo je i svečani objed. Dugo su gosti jeli i pili dok se netko  od prisutnih nije  sjetio da je došlo vrijeme i za darivanje malog dječaka.
Svi su ga željeli dodirnuti i vidjeti i majka je pojurila u spavaću sobu da iznese sina. Ne našavši ga u sobi počela ju je hvatati panika: "Pa gdje sam ja to ostavila  svoje dijete?"  Nakon nekog vremena sjetila se da je ono ostalo u predsoblju na dvosjedu. Kad je dotrčala do dvosjeda na njemu je vidjela samo hrpu zimskih kaputa. Vrisnula je: "Joj, moj Emanuel!"
Došavši do zipke našla je svoga Emanuela koji se ugušio!

 

Pri kraju smo još jedne građanske godine. Evo nekih zabrinjavajućih podataka, koji nisu još konačni!

Godina         krštenih       umrlih         vjenčanih
2007.                68               92                    30            Natalitet:  minus 24
2008.                64               80                    30            Natalitet:  minus 16
2009.                 59              96                     19            Natalitet:  minus 37
2010.                 41               80                    19            Natalitet:  minus 39

Što pokazuju ove pastoralne statistike? Da je u našoj župi u posljednjih četiri godine manje rođenih i krštenih  za 116!!! Rekosmo da je ovo samo privremena pastoralna statistika koja će se zacijelo promijeniti i to nagore!
Naša župa izumire, a s njom i naš grad! Za koga su se naši borili i živote dali? Ne zaboravimo da je samo u posljednjem ratu iz naše župe poginulo ili se vode kao nestali preko 300 članova!

Ne dozvolimo da nas zemaljske brige smetu dok hitimo ususret tvome Sinu, kojeg  još nazivamo i Emanuel -  BOG S NAMA!
TREBA LI OVOME JOŠ NEKI KOMENTAR???
S ovim sumornim statističkim podacima želim Vam ČESTIT  BOŽIĆ I SVETO ISUSOVO POROĐENJE! U NOVOJ 2011. GODINI VIŠE DJECE U NAŠEM GRADU, A MANJE UMRLIH!


 

Objavljeno 18.12.2010., autor: fra Vjenceslav Janjić