DJELA UMJESTO RIJEČI

Nadam se da mi dragi Prijatelji iz Njemačke neće zamjeriti što naziv njihove humanitarne udruge „Werke statt Worte“ stavih u naslovu.  Radi se o dobročiniteljima našeg Caritasa vukovarskog dekanata iz grada Schonungen-a u Njemačkoj. Oni nekoliko puta godišnje dovoze pomoć za naš Caritas, a o Božiću i Uskrsu obavezno po šleper hrane, odjeće, namještaja i slastica za djecu. Duša ovog projekta je gospodin Hans koji svaki put dođe osobno iz Njemačke u Vukovar. Tolike ljubavi prema Vukovarcima još ne vidjeh. Mislim da nas ljudi sa strane više cijene nego mi jedni druge, a usudio bih se reći, više no što zaslužujemo!
Uz drage Prijatelje iz Njemačke na drugom mjestu dobročinitelja našeg Caritasa su draga braća i sestre u Kristu iz Dubrovnika. Gotovo redovito primamo pakete odjeće i obuće od pojedinaca iz Dubrovnika i Dubrovačkog primorja. Mladi su prije 20. godišnjice pada našega grada prodavali svijeće po kućama i ulicama sa natpisom „Vukovar“ i prodali 3.500 komada . Skupili su toliku svotu novaca da smo kupili 10 tona brašna , tisuću litara ulja i još neke živežne namirnice.
Osim toga Dubrovačka mladež provela je tri dana u našem gradu „na satu povijesti“. Odsjeli su kod naših obitelji u Borovu naselju i na Sajmištu. Takvih mladih gostiju još ne imasmo!
S njima su doputovali i njihovi svećenici i časne sestre. Od srca im hvala!
15. prosinca mladima se pridružio i konvoj od 12 tona mandarina  iz Dubrovačko-neretljanske županije. Predvodio ih je župan Nikola Dobroslavić!
Bio je to Božićni poklon različitim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata s područja našeg grada i Caritasu! I njima veliko hvala!
U utorak 6. prosinca pohodiše nas i naši veliki prijatelji iz Zadra i iz te županije predvođeni  časnom sestrom Melhiorom Biošić. Dovezli su nam kamion obiteljskih paketa hrane. Pripovijeda  s. Melhiora kakva je to bila radost u Zadru u tijeku akcije Za-DAR VUKOVARU. U akciju su se uključili i mali i veliki.
Uspjeh nije izostao - nikad puniji šleper darova.
Šezdesetak predstavnika  Hrvatske katoličke Udruge  medicinskih sestara i tehničara Zadar, predstavnici Županije , Nadbiskupijski Caritas poslao preko banke 3.000 kuna,  agencija RMC Zadar , Puntamika line , Sirovina, učenici, učitelji, novinari ….
Poljoprivredna zadruga Ernestinovo svake nam godine daruje 500 kg brašna za siromašne obitelji…
I još puno, puno, pojedinaca i obitelji! Svima od srca hvala !

 

 

Nažalost, nema pomoći od Hrvatske vlade, Županije, grada Vukovara …. Mi hranimo  737 obitelji ili 2154 korisnika. Oni su kod lokalnih ili parlamentarnih izbora nečiji glasači!!! Oni koje su izabrali nemaju sluha za svoje birače!
Caritas je podijelio preko 100 tisuća kilograma hrane, odjeće, obuće, higijenskih potrepština, školskog pribora, drva za grijanje…. platio struju, plin ili vodu najugroženijima ……

Zato: CARITAS POMAŽE , POMOZITE  CARITASU - ili kako napisasmo u naslovu: DJELA UMJESTO RIJEČI!

Čestit Božić i blagoslovljenu Novu 2012. godinu našim korisnicima, svim našim dragim i cijenjenim dobročiniteljima  žele djelatnici Caritasa vukovarskog dekanata i ravnatelj!

 

 

 

Objavljeno 17.12.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić