Predstavljena foto monografija "Crkva i vukovarski franjevci"

Na uočnjicu grada Vukovara, 2. svibnja, u Pastoralnom centru "Sveti Bono"
u prepunoj dvorani, predstavljena  je knjiga vukovarskog franjevca i župnika župe svetih apostola Filipa i Jakova fra Ivice Jagodića: "Crkva i vukovarski franjevci".
Knjigu su predstavili dr. Dražen Živić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – područni centar Vukovar i prof. dr. Vine Mihaljević, također član spomenutog Instituta. O knjizi su još govorili prof . dr. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta i gvardijan vukovarski fra Gordan Propadalo. Pozdravno slovo održao je i provincijalni ministar fra Željko Željeznjak.
Među visokim  uzvanicima treba posebno spomenuti Gospićko- senjskog biskupa dr. Milu  Bogovića, župana Vukovarsko- srijemskog  Božu Galića, gradonačelnika grada Vukovara Željka Saboa i druge…
Dr. Dražen Živić, predstavljajući ovu foto monografiju, rekao je: "U kolovozu  prošle godine, nazvao me autor ove monografije i pitao me postoji li mogućnost da Franejvački samostan u Vukovaru i Institut Ivo Pilar zajednički pripreme  i objave  ovu monografiju? Ona bi više slikom, a manje riječima  prikazala tri stoljeća franjevačke prisutnosti u Vukovaru.. Trebalo je iz obilja materijala izvući ono najbolje, ono što će uistinu prezentirati ne samo dugu franjevačku prisutnost u gradu Vukovaru nego i duboku povezanost  franjevaca i vukovarskog vjerničkog puka. Ova knjiga treba pokazati da Vukovar nikad nije bio na periferiji Europe i Hrvatske nego u njihovu "srcu" Vukovar je, zahvaljujući ponajviše svojim fratrima, srednjoeuropski grad, s duboko ukorijenjenom  hrvatskom i katoličkom kulturnom baštinom. Dokaza za to bilo je više nego dovoljno, unatoč tome što je nedavni osvajač sa istoka  pokušao uništiti i izbrisati upravo simbole hrvatskog identiteta  Vukovara, među ostalim i franjevačku crkvu i samostan, u koju su po Božju riječ utjehe dolazili toliki naraštaji Vukovaraca  i ljudi dobre volje".
Drugi predstavljač bio je dr. Vine Mihaljević. On je u svome prikazu knjige naglasio da se ova monografija tiska povodom 280. obljetnice  proglašenja  i 270. godišnjice  dovršetka  izgradnje Franjevačkog samostana u Vukovaru .
"Gledano sadržajno u njoj su 93 kartice  teksta s proslovom, pogovorom, literaturom i izvorima, te oko 150 fotografija koje su tematski povezane u šest poglavlja.
Jednostavnom povijesnom i pastoralnom naracijom te govorom slika, ova monografija posreduje franjevačko poslanje i služenje Bogu i čovjeku, te franjevačku ulogu u očuvanju  i stvaranju hrvatskog katoličkog identiteta tijekom stoljeća, a posebice za vrijeme srpske agresije na Vukovar kada su franjevci zajedno s hrvatskim katoličkim narodom trpjeli, protjerani iz Vukovara  i odvedeni u srpske koncentracijske logore, zajedno bili u progonstvu i vratili se u uništeni grad  kako bi ga zajedno duhovno i materijalno obnovili. Stoga je ova dojmljiva monografija otvorena i živa memorija u kojoj su sveti Bono, premda izgorjeli, još snažnije prisutan u srcima Vukovaraca, nanovo podignuti crkveni zvonik, stara knjižnica Franjevačkog samostana, iako "ranjeni" snažnije pričaju o Vukovaru i Vukovarcima , premda s dubokim ratnim ranama.. Franjevci i njihove žive zajednice vjernika otvaraju nadu i jesu nada Vukovara.  Ova knjiga nedvojbeno pokazuje da Vukovar živi".
U glazbeno–scenskom programu nastupali su: Župni zbor svete Cecilije, Franjevačka mladež, Župska dramska sekcija "Bonokaz", VIS "SUSRETI",
Pjevački sastav "Sveti Damjan"…

Objavljeno 3.5.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić