OLUJA NAD VUKOVAROM

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice junačke pogibije hrvatskog viteza general bojnika Blage Zadre, u Vukovaru u župi sv. Josipa radnika, održana je duhovna obnova i koncert na orguljama. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Siniša Paušić, župnik župe Rokovci-Andrijaševci. Prvog dana trodnevnice bilo je klanjanje pred Presvetim. Drugog dana pobožnost Križnog puta, a treći dan bio je koncert na orguljama zagrebačkog skladatelja i orguljaša mag. Josipa Magdića.
Skladatelj i orguljaš maestro Magdić izvodio je u jednosatnom koncertu samo svoja djela. Podijelio ih je u četiri tematske cjeline. Na početku smo čuli dvije uvodne skladbe od kojih prva na mjestu uvertire poziva na neizvjesnost i molitvu, dok druga uvodi u nemila olujna zbivanja. Prva je naslovljena "Narode moj, što učinih tebi", a druga "Clustering". Treća, "La ronde", obiluje mnoštvom istodobnih i uzastopnih folklornih pjevnih i motoričkih motiva koji se javljaju u turobnim, razigranim, sjetnim i ushićenim stanjima.
U drugom dijelu čuli smo sonatu "Intra vitam mortemque" i "Podobe iz sanj"!
Prva skladba je podsvjesna predodžba stanja u kojem se nalaze stanovnici opkoljenog grada . Razmatra stanje između života i smrti. Opori rustikalni motivi grčevito se opiru silama mraka!
Skladba "Podobe iz sanj" je naslov drame Ivana Cankara koji je ovdje poslužio za naziv skladbe koju je autor napisao u veljači 1993. godine. Naslov je vezan za ratno stanje, te se strahote  rata miješaju sa glazbenim motivima iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.
U središnjem dijelu koncerta maestro Magdić ponudio je slušateljima "Zvuke tuge i nade", da bi u četvrtom, ujedno  i posljednjem dijelu,  naišla "Oluja", koja je imala za cilj rastjerati tugu i beznađe. "Oluja" je skladana u kolovozu 1995. godine, neposredno nakon pobjede nad agresorom. Skladba je imala za cilj pretvoriti tugu u radost, a beznađe u nadu!
Na sam dan pogibije molilo se na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru i crkvi Gospe Fatimske na Trpinjskoj cesti. Prisjećanje na tužnu obljetnicu  završilo je prigodnim programom pred Spomen domom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti uz bistu general bojnika Blage Zadre.

 

 

Objavljeno 16.10.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić