Nastavak serijala povodom 74.obljetnice odcjepljenja od župe matice i 50.obljetnice osnutka župe sv. Josipa radnika

TKO JE BIO DR. FRA ALOJZIJE PIŠPEK?
20. srpnja 1943. godine po odredbi Provincijske uprave u samostalnu kapelaniju Borovo Bata za novog  upravitelja župe imenovan je  dr. fra Alojzije Pišpek koji je bio upravitelj župe i gvardijan u Kloštru Ivaniću. Samo tjedan dana kasnije Ministarstvo bogoštovlja i pravosuđa dodjeljuje župi  novac u visini od 97 tisuća kuna za izgradnju novog oltara koji je trebao biti posvećen sv. Josipu radniku, a naručio ga je o. Anđelko Gregić, bivši upravitelj župe.  Prvi kolovoza nepoznati  kradljivac ili više njih  provalili su u samostan i ukrali  oko 16 tisuća kuna namijenjenih izgradnji novog oltara i 3 tisuće kuna od misnih intencija. Bila je to druga krađa u samostanu Bata Borovo u kratkom vremenskom razdoblju. Prvi put je otuđeno oko 20 tisuća kuna! Da zlo bude veće bilo je to  u vremenskom razdoblju kad se pripremala primopredaja.
Možda će nekoga zbuniti  da se jednom govori o samostalnoj kapelaniji, a drugi put o župi. Od 1942. godine u kapelaniji se vode samostalno župske knjige pa prema tome, pravno gledano, radi se o župi.
Šesti kolovoza napravljena je primopredaja župe i samostana. Fra Anđelko Gregić odlazi u Zemun, a na njegovo mjesto dolazi dr. Alojzije Pišpek.
Fra Alojzije postaje i vjeroučitelj u gradskoj školi. Uz vjeronauk on predaje još prirodopis i higijenu. Jednako tako i u Batinoj školi u pripravnim tečajevima.
Župljani katoličke župe u Borovu selu, radilo se o većinskom njemačkom stanovništvu, uputili su zahtjev  da imaju vlastitog župnika i da on stanuje u tamošnjem župnom uredu. Provincijska upravo to odbija, pa je đakovački biskup u ljetu 1943. godine imenovao posebnog župnika vlč. Josipa Lučića. U travnju 1944. godine  vlč. Lučić biva unovačen pa na njegovo mjesto kao zamjenik dolazi fra Krešimir, a fra Alojzije vrši službu  njegova zamjenika. Fra Krešimir ostaje na službi župnika u Borovu selu samo tri mjeseca. Prvi srpnja 1944. godine na njegovo mjesto dolazi fra Rufin Ruf, do tada profesor kateheta u Koprivnici. Fra Krešimir odlazi u Slavonski Brod za katehetu.
"Božićna afera 1942. Godine"
Razni pretjerani nacionalisti pobunili su se protiv župnika jer je on navodno izjavio da "pretjerani nacionalizam neće spasiti svijet!" Mnogi se urotiše protiv njega i tražili su njegov  premještaj!
Njegovo stanovište bilo je da "ulica ne može premještati župnike!"
Fra Alojzije je svojim marljivim radom i spremnošću na praštanje smirio uzavrele strasti! Osobito se trudio oko izgradnje nove crkve za koju je oltar već bio naručen.
Ratna se opasnost sve više približavala gradu na Dunavu. Svako kretanje ulicom bilo je povezano sa smrtnom opasnošću. I društvene zgrade, škole, bolnica , željeznički kolodvor, crkve i samostani bile su česta meta. 10. ožujka 1945. godine na samostan je bačeno tridesetak granata. 12. ožujka bio je napad na "Društveni dom" u naselju. Fra Alojzije se u tom trenutku nalazio u školi . S djecom je izašao u hodnik škole gdje je ranjen od krhotina granate. Odvezli su ga autom u vukovarsku bolnicu, ali je tek drugi dan podvrgnut operaciji. U međuvremenu je iskrvario, 14. ožujka 1945. godine. Pomazao ga je i opremio svetim sakramentima fra Tito Thiel.
Novim upraviteljem župe imenovan je fra Rufin Ruf.

13. travnja 1945. godine u grad ulaze partizani i s njima nova država!

 

 

 

Objavljeno 4.8.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić