RADOVI U CRKVENOM DVORIŠTU PRIVODE SE KRAJU

 

Ovogodišnje dugo i toplo ljeto još uvijek traje! Bilo je i nesnosnih vrućina, međutim ništa od svega toga nije omelo naše dragovoljce koji su sa završetkom školske godine i početkom godišnjih odmora započeli radove na otvorenom - u našem crkvenom dvorištu. Evo izvješća što je sve do sada napravljeno.

Jarboli na ulazu u crkveno dvorište s Trpinjske ceste
Gospođa Miljenka Crnjac, članica Župnog  ekonomskog  vijeća i njezin muž Vinko, bivši član istog vijeća, preuzeli su na sebe zadatak da nabave i postave tri jarbola na kojima će se vijoriti Papinski stijeg, stijeg Republike Hrvatske i grada Vukovara. Visina jarbola je devet metara. Barjaci na njima su šest metara dužine i metar i pol širine!
Obitelji Crnjac pomagali su: Kapetan riječne plovidbe Mijić i «kontraadmiral» Špoljarić te drugi čija ću imena spomenuti u daljnjem tekstu.

 

 

 

 

Dvije nove sjenice                                                                                              Nakon svetkovine Tijelova Župno ekonomsko vijeće donijelo je jednoglasnu odluku da se u crkvenom dvorištu, uz već postojeće dvije, izgrade još nove dvije. Zadatak oko vođenja poslova preuzeo je gospodin Ante Krajina, član istog vijeća. Njihova izgradnja upravo se privodi kraju. Svaka od četiriju sjenica ima svoje «kumove»! Sjenica ispred župnog ureda na brigu pripada vjernicima sa Trpinjske ceste, ne samo za Tijelovsku procesiju nego kroz čitavu godinu. Sjenica na ulazu u crkveno dvorište  iz Ličke ulice pripada vjernicima koji u toj ulici stanuju. Ove su dvije sjenice već sagrađene i djelomično ukrašene. Još ima puno mogućnosti da se one još ljepše ukrase. Do godine slavimo 50 godina naše župe i za obljetnicu se treba što bolje pripremiti. Što je slavonska snaša bez dukata! Treća sjenica pripada Bilogorskoj ulici. Njih je najmanje, ali će oni svojom složnošću nadoknaditi što ih je manji broj. Slobodno je i udruživanje s drugim ulicama. Četvrta stoji u neposrednoj blizini našeg samostana. Za nju će se brinuti vjernici iz Slavonske ulice i samostanska čeljad. Ona će najviše služiti upravo osoblju samostana i njihovim gostima. Velika hvala našim dragovoljcima na čelu s već spomenutim gospodinom Antom Krajinom, trojicom Boža (Živković, Pinjuh i Elez), Željkom Šešet, Miletom Jakirčević, Stjepanom Sabljakom i najjačim tenorom Ivom Mlinarićem. On je uveseljavao sve marljive radnike kad i nije išlo kako se planiralo i programiralo! Hvala i Davorinu Raspudiću, članu Župnog pastoralnog vijeća,  koji je također sudjelovao u izgradnji! I neke žene od naših poput  svete Veronike donosile su kiflice, kavu i piće za naše radnike!                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 Novi koševi

U akciji "TISUĆU KOŠEVA ZA HRVATSKU" i naša je župa dobila takva dva koša. Najviše zasluga za njihovo postavljanje ima gospodin  Ivo Andrić iz župe svetih apostola Filipa i Jakova i naš  župljanin iz Ličke ulice gospodin Ivan  Petrinec, zavarivač. Njih su dvojica sami osposobili i postavili nove koševe. U ličenju su im pomogli naši mladi koji će ionako najviše koristiti ove koševe. Još nam je preostalo  ocrtavanje igrališta. Bijela boja je već nabavljena.                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arteški bunar                                                                                                         

Još  jedan važan posao u našem župnom dvorištu privodimo  kraju. Gotovo svakodnevno poskupljenje vode iz gradskog vodovoda i velika ovogodišnja suša natjerali su nas da u crkvenom dvorištu iskopamo još jedan "arteški bunar". Novi izvor vode služit će za zalijevanje cvijeća i sadnica u "Gospinom perivoju". To je onaj dio oko Gospine špilje! Još  je pater Ante, dok je ovdje bio župnik, dao   iskopati   jedan bunar  za zalijevanje cvijeća, sadnica i zelenila u perivoju "Svetog Franje". To je  onaj dio crkvenog dvorišta oko samostana. Bunar je dubok 22 metra, a zakapanje cijevi u zemlju stajalo  je 1.400 kuna. Nadamo se da cjelokupni radovi neće stajati više od 4 do 5 tisuća kuna. Samo za vodu, na kraju srpnja, platili smo blizu 13 tisuća kuna. Uvjereni smo  da će se i ovo ulaganje brzo isplatiti. I ovdje hvala marljivim pomagačima: Vinku Crnjcu, kapetanu Mijiću  i Dragi Špoljariću. Ne smijemo zaboraviti niti našeg domara Ivana Kukića i on je pomagao gdje je i kad je stigao!

Svima hvala!  

 

 

 

 

Objavljeno 16.9.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić