«VUKOVARU - IME SVETO»

 

Hrvatski državni sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara - grada simbola hrvatske slobode.
Na tom tragu sastao se u Vukovaru 25. listopada, u velikoj gradskoj vijećnici, Organizacijski odbor. Na  sastanku su donesene  i obznanjene  neke konkretne odluke.
Obilježavanje 21. godišnjice žrtve grada za Hrvatsku bit će pod sloganom «Vukovaru- ime sveto!» Radi se o refrenu pjesme koju je otpjevala  Mirta Mandić na  «Bono- festu» 2007. godine, uz pratnju tamburaškog sastava «Slavonski san». Ovogodišnji plakat izradio je  hrvatski dizajner  Boris Ljubičić, koji je jednako poznat  u Europi, po kockastim dizajnima, kao i u Hrvatskoj. U vijećnici su na video zidu pokazani njegovi  različiti prijedlozi. Članovi Odbora  složili su se da to bude prijedlog u kojem dominira veliko slovo «V», kao Vukovar. Sv. Augustin je u svojim «Ispovijestima» napisao, a mi od njega posudili: «Victor, quia victima - Vukovar, pobjednik jer je žrtva!» U slovu «V» nalaze se tri kockice: crveno-bijelo-plave boje. One simboliziraju hrvatsku trobojnicu. Iz bijele boje izlazi križ, koji simbolizira obrambeni rat.  Pozadinu na plakatu čini maskirna, ratna boja, na kojoj su lako uočljive granice Republike Hrvatske.
Otud i obrazloženje zašto baš ovaj moto: «Vukovaru - ime sveto!»
Ovogodišnji Dani sjećanja na žrtvu Vukovara započet će 10., a završit će 24. studenog. Kroz te dane u Vukovaru će se moći pogledati različite izložbe, čuti zanimljiva predavanja vezana uz ratnu tematiku, pogledati dokumentarne filmove, nazočiti koncertu Zagrebačke filharmonije, sudjelovati u različitim sportskim natjecanjima… Posebno treba istaknuti znanstveno-stručni skup «Vukovar 91.- istina i/ili osporavanje» i humanitarnu večeru pod nazivom: «Za akademsku budućnost Vukovara» pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Sav prihod namijenjen je školovanju Vukovarskih studenata.
Na sam dan pada grada Vukovara, 18. studenog, molitvu za sve žrtve iz Domovinskog rata predvodit će, kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju,  mons. Marin Srakić, nadbiskup i metropolit  Đakovačko-osječki. Svetu misu predvodi i propovijeda mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački. Pozivamo sve stanovnike Republike Hrvatske da tog istog dana u 18:00 sati u svojim kućama, stanovima i po svojim ulicama upale svijeće i na taj način uključe se u akciju «I u mom gradu Vukovar svijetli», poručili su članovi Odbora.
Sutradan, 19. studenog, obilježavanje se seli  u zapadni dio grada, u gradsku četvrt Borovo naselje. Ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa «Borovo-commerce» prigodni program organiziraju «Vukovarske majke». Njime će se pridružiti «Žene u crnom» iz Beograda, koje se bore da prava istina o stradanju Vukovara i Hrvatske stigne i u Srbiju. Svetu misu za sve poginule i nestale predvodi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Posebno je dirljiv program na obalama Dunava u Borovu (selu) gdje su mučki ubijeni hrvatski branitelji i civili i bačeni u Dunav.
I konačno, 20. studenog, obilježavanje se seli na Sajmište, gdje se 1991. godine nalazila zloglasna vojarna JNA i koncentracijski logor «Velepromet». Program trećeg dana obilježavanja organiziraju logoraši srpskih koncentracijskih logora. Svetu misu za žrtve srpskih koncentracijskih logora  predvodi vlč. Dejan Bubalo, župnik u Tordincima.
Završetak prisjećanja na žrtvu Vukovara  1991. godine za Hrvatsku dogodit će  se na Ovčari s prigodnim programom pod znakovitim nazivom: «MUČENICI OVČARE….VJEČNI SU, KAO ZEMLJA KOJA IH POKRIVA!»
Vukovar će, barem kroz ta tri dana, biti centar Hrvatske. Od visokih gostiju očekuju se: već spomenuti Predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, te mnogi drugi.

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno 26.10.2012.g.