ISTINA POBJEĐUJE

U Borovu, hrvatskom mjestu nadomak Vukovaru, naseljenom pretežito srpskim stanovništvom, došlo je do oružane pobune protiv legitimnog poretka Republike Hrvatske, 2. svibnja 1991. godine. Dio tamošnjih pobunjenih Srba, potpomognuti svojim istomišljenicima s druge strane Dunava, podigli su barikade na ulasku u samo  mjesto i izvjesili jugoslavensku zastavu. Dvojica policajaca iz vinkovačke policijske postaje stigli su kao patrolna služba. Njih su pobunjeni Srbi ranili i uhitili. Njima u pomoć krenuli su autobusom drugi redarstvenici. Na samom ulasku u mjesto i na njih je otvorena vatra iz već pripremljene zasjede. U toj neravnopravnoj borbi ubijeno je dvanaest hrvatskih redarstvenika, a velik broj ih je bio ranjen. Na čelu pobunjenih Srba bio je samozvani vojvoda  Vukašin Šoškočanin. I on je u kasnijim  borbama ubijen.

 

 

 

 

Mještani su mu na mjesnom groblju podigli pravi mauzolej  sa natpisom da je poginuo u obrani «Otadžbine»! Na istom mjesnom groblju podignut je i spomenik na kojem je samo pisalo «Poginulima za Otadžbinu»! Od malo upućenijih ljudi u selu sam doznao zašto na spomen obilježju nisu bila napisana imena i prezimena onih «Koji su poginuli za otadžbinu». Domaći nisu dali da se napišu imena da bi sakrili svoja zlodjela, a rodbina poginulih se druge strane Dunava također nije dala da se objelodane imena njihovih muževa i sinova da bi svijetu odaslali poruku kako je to bio građanski rat. Prije nešto više od godinu dana na nepotpisanom spomen obilježju osvanula su imena i prezimena «Poginulih za otadžbinu», među kojima su i mnogi koji se vode kao ratni zločinci. Istovremeno u središtu mjesta Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske podiglo je spomenik sa imenima i prezimenima ubijenih dvanaest redarstvenika. Na spomen obilježju nije pisalo niti da su ubijeni, ni tko ih je ubio, ni zašto! Žrtve i dalje vape za pravdom i istinom. Dvadeset godina od Domovinskog rata upozoravamo na tu činjenicu, rekao je u svom pozdravnom govoru  Stevo Culej, brat ubijenog hrvatskog redarstvenika Josipa Culej. Ubojice i dalje slobodno šeću Hrvatskom. Danijel Rehak, predsjednik centra za istraživanje ratnih zločina, rekao je za medije da je obavljeno više obavijesnih razgovora pa i privođenja, ali da još nitko nije odgovarao za zlodjela. Jedan je samo osuđen na sramotnih tri i po godine!

 

 

 

 

 

 

Već spomenuti Stevo Culej, brat ubijenog policajca, dopredsjednik je Udruge Specijalne policije Domovinskog rata, odlučio je, 21 godinu nakon Domovinskog rata, sam uzeti stvar u svoje ruke. Dao je izraditi mramornu ploču i u nju upisati: «Dana 2.5.1991. godine u Borovu selu srpski teroristi podmuklo su iz zasjede izvršili masakr i ratni zločin nad ranjenim i zarobljenim pripadnicima Specijalne policije RH. U spomen na njihovu žrtvu ploču podižu ratni pripadnici specijalne policije MUP-a RH«.
Za podizanje ove ploče Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske nije još dalo svoju suglasnost! Culej kaže narod je taj koji je ovo odobrava, dobivši za ove riječi gromoglasni pljesak svih sudionika.
Molitvu i blagoslov nove ploče obavio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

 

 

 

 

 

Objavljeno 2.5.2012.g., autor: fra Vjenceslav Janjić