TREĆI KRIŽNI PUT

U  posljednje tri godine naša župska zajednica sv. Josipa radnika, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, dobila je treći Križni put. Prva dva bila su na otvorenom, oko naše župne crkve. Ovaj treći nalazi se unutar župne crkve.
Prvi je bio «drveni», dar « Hrvatskih šuma», njega je nadomjestio drugi «mramorni», radi se o istarskom mramoru iz Kanfanara, a treći je  «ulje na platnu». On je pak nadomjestio 14 postaja Križnog puta kojeg je nacrtao u tehnici crni tuš bivši župnik pater Ante Perković.

 

 

 

 

 

 

 

 

Radi se o 14 postaja Križnoga puta kojeg je nacrtao austrijski slikar August Schreilachner od 1955. do 1957. godine. Veličina postaja iznosi  100x80 cm.  To je dar austrijske župe Svetog apostola Andrije u Salzburgu, gdje je sada na službi bivši vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar. Ta župna crkva služi i hrvatskim gastarbajterima kao župna crkva. Austrijski  župnik i dekan  mag. Egbert Piroth posjetio je, prije dvije godine, Vukovar i našu župnu crkvu. Tom prigodom obećao je pomoći nam da dobijemo prikladan Križni put. Njegovo obećanje iz 2009. godine ispunilo se upravo ovih dana. Dvojica mojih dobrih prijatelja: gospodin Ivica Šimić i dr. Zlatko Doblanović dovezli su postaje  Križnog puta iz Salzburga u Vukovar «o svom trošku». Hvala im za sve što su učinili za nas!

 

 

 

 

 

 

 

 

Velika hvala austrijskom župniku i dekanu mag. Egbertu Piroth-u i zajednici njegovih vjernika, koji čine  jako puno za hrvatske vjernike u Salzburgu i okolici, a isto tako njihov dar su uz naš Križni put i velike orgulje, najveće u Bosni i Hercegovini, koje svojim sviranjem daju slavu Bogu i duhovno osvježuju vjernike župe sv. Vida u Vidovicama, Bosanska Posavina.
Novi Križni put zamijenio je privremeni, kojeg je naslikao pater Ante Perković crnim tušem. I patru Anti, našem  bivšem župniku, velika hvala za svu ljubav koju je iskazao vjernicima župe sv. Josipa radnika u Vukovaru, Borovo naselje.
Postaje novog Križnog puta blagoslovit će, za vrijeme korizmene duhovne obnove od  9. do 11. ožujka, pater Zvjezdan Linić.

 

 

 

 

 

Objavljeno 26.2.2012.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić