VJERA LIJEČI TRAUME

U organizaciji udruge žena seksualno zlostavljanih  u Domovinskom ratu «Sunčica» u Vukovaru je, u petak, 1. ožujka 2013. godine, održan okrugli stol. U prepunoj dvorani hotela Lav sve nazočne pozdravila je predsjednica Udruge gospođa Marija Slišković. Kao predavači nastupili su: prof.dr. sc. Slaven Letica koji je govorio na temu: Transgeneracijske ratne traume i Sindrom izgubljenih i ranjenih duša, skraćeno SIRD. Dr. Letica je stavio naglasak što znači nekoga silovati. Silovatelj želi žrtvu što više poniziti i što više joj oduzeti ljudskog dostojanstva. Ne smijemo govoriti o silovanim ženama, nego o silovanim  Hrvaticama,  Muslimankama, Srpkinjama, Albankama… Dakle, željelo su pripadnike onog slabijeg spola, druge vjere i druge nacije, najdublje degradirati i poniziti. Radi se o specijalnoj vrsti rata!
Potom je nastupio prof. dr. Pavo Filaković, liječnik na  psihijatrijskoj bolnici u Osijeku. Dr. Filaković  je govorio o «Psihičkim posljedicama seksualnog zlostavljanja u ratu». Seksualno zlostavljanje u ratu, naglasio je u svom predavanju dr. Filaković, predstavlja najbrutalniji oblik nasilja koji kod žrtve izaziva izrazito jaki strah praćen osjećajem bespomoćnosti i koji ostavlja trajne teške posljedice. Te posljedice ne pogađaju samo žrtvu nasilja nego i članove obitelji. Svatko od njih na svoj način trpi te posljedice i povratno utječe na samu žrtvu.

Gost iz Đakova prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, profesor na Teološkom fakultetu, održao je zanimljivo predavanje pod naslovom: «Praštanje očituje božansku moć u nama». Dr. Dugalić je najveći dio svoga predavanja posvetio upravo tome kako pomoći duhu i duši silovanih žena. Uz dužno poštovanje znanosti i uvaženog kolege dr. Filakovića kemijanje tu ne može puno pomoći, naglasio je u uvodnom dijelu dr. Dugalić. Kemijanjem potiskujemo problem, a samo vjera ima snagu to izliječiti. Pomaže žrtvi da izađe iz đavolskog kruga, želje za osvetom. Ljubav i opraštanje sve boli liječe! Ovom predavanju posvetit ćemo nešto više prostora u ovom izvješću.

Kao posljednji predavač na Okruglom stolu govorila je dipl. ing. fizike Sanja Josef Golubić na temu Neurofiziologija traumatskog doživljaja.

Bio je to zapravo uvod, ujedno i najava, drugog dijela okruglog stola u kojem se govorilo o konkretnoj pomoći ženama koje su preživjele duševne i duhovne traume u Domovinskom ratu pod nazivom: «Ja sam mnogo više od moje traume». Sam projekt predstavlja sistematski integrativni pristup koji predviđa uključivanje u proces svih razina bića: tijelo, emocije, um i duhovnost na koje je djelovala trauma. Učenje novih načina komuniciranja, upravljanje emocijama i novih reagiranja u svakodnevici važna su obilježja ovog projekta. Vrlo važno mjesto ovog  sistematsko-integrativnog programa zauzima izravni rad na fizičkom tijelu.

Kao što smo već napisali zanimljivo predavanje održao je profesor s Teološkog fakulteta u Đakovu dr. Vladimir Dugalić. On je svoje predavanje  usmjerio na uklanjanju duševne i duhovne boli kod žena koje su doživjele najdublje poniženje svoje osobnosti.

Predavač se na početku upitao: «Otkuda zlo u svijetu?» I odmah je odgovorio na to čovjekovo vječno pitanje citirajući papu u mirovini Benedikta XVI.: «Bog je svoju svemoć ograničio ljudskom slobodom! Čovjek  može taj dio Boga u sebi zlorabiti!» Biblija, kao knjiga života, već od svoje prve stranice pokušala je odgovoriti na pitanje o podrijetlu zla u svijetu i smislu patnje nevinih. Već prvo poglavlje Biblije  izvještava kako se čovjek pobunio protiv Boga. Pobuna protiv Boga kasnije se prenosi na pobunu protiv vlastitog brata. O čemu zorno svjedoči priča o Kajinu i Abelu. Rimljani su izmislili smrt na križu. Na to drvo sramote prikivali su golo čovjekovo tijelo da bi ga što više ponizili. Isus slobodno -potpuno nevin- prihvaća zlo koje mu je naneseno riječima: «Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!», te svojom snagom ljubavi i praštanja prekida lanac zla. Prema sv. Augustinu i njegovim «Ispovijestima» Isus na križu je pobjednik, jer je žrtva! (Victor quia victima!) Vjera ima snagu izaći iz tog đavoljeg kruga, želje za osvetom. Potrebno je imati samopoštovanje, smijati se nasilniku, ako to ne činim onda je on uspio u svojoj namjeri da me što dublje omalovaži. Znati praštati. Isus na križu moli: «Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!» I na kraju znati osmisliti svoju žrtvu!

Isti dan vukovarski gvardijan fra Gordan Propadalo blagoslovio je kuću u kojoj će imati priliku sastajati se silovane Hrvatice ne samo iz Vukovara nego i iz drugih krajeva Hrvatske.
U Hrvatskoj je oko tri tisuće silovanih Hrvatica. Zbog krutosti sadašnjih državnih zakona samo su njih tri i jedan muškarac dobili pravo na novčanu naknadu.

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 3.3.2013.g.