Poštovani prijatelji i dragi vukovarski branitelji!

Došao sam danas na ovo sveto mjesto natopljeno krvlju i suzama zahvaljivati Bogu za vukovarske branitelje, ali i za sve hrvatske branitelje diljem Lijepe Naše koji su stvorili ovu zemlju prije 20 i više godina. Došao sam moliti s Vama i za one kojih više među nama nema. Njih nema više među nama, ali je iza njih ostalo velebno djelo koje se zove suverena, samostalna Republika Hrvatska. Bez Vaše i njihove žrtve danas ne bismo imali doma niti Domovine. Hvala Vam, dragi Prijatelji, dragi hrvatski branitelji!
Možda će netko osuditi moj dolazak kao vukovarskog fratra baš danas među Vas? Dolazim ne zato da bih produbio podjele među Vama, nego da pokušam posredovati na  unutrašnjem pomirenju među vukovarskim braniteljima, ali i na širem planu. Moj nedolazak zacijelo bi produbio postojeće podjele među vama vukovarskim braniteljima. Nije na meni da prosuđujem tko je od Vas u pravu. U Svetom Pismu čitamo kako apostol Pavao, koga još nazivaju i apostolom naroda, moli kršćane grada Korinta da se ne dijele:
"Zaklinjem Vas, braćo, imenom Gospodina našega Isusa Krista da svi budete složni; da ne bude među Vama razdora, već da budete sjedinjeni u istom osjećaju i istoj misli!" (1.Kor 1,10)
Dragi Prijatelji, vrijeme u kojem trenutno živimo, podsjeća me na rane devedesete. Najprije je počelo grafitima, čarkama, dočekušama, pa se sve to, na današnji 24. dan, mjeseca kolovoza 1991. godine, ujedinilo u riganju mržnje prema drugima i drugačijima, tako da je grad bio napadnut svim raspoloživim neprijateljskim oružjima i oruđima.
Peta zapovijed Božja glasi: "Ne ubij"! Prema Deklaraciji Ujedinjenih naroda, koja je izglasana 1948. godine, a bivša država je bila supotpisnica, svaki čovjek ima pravo na život. Ako je moj život i život mojih bližnjih do te mjere ugrožen, imam pravo posegnuti i za oružjem. Branili smo svoje i to neki ne mogu, bolje reći, ne žele shvatiti! Ovdje nije riječ o građanskom ratu, kako neki i među našima u vrhu govore, neko o klasičnoj agresiji! Srbija je izvršila agresiju na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo! Premijer agresorske zemlje govori, ovih dana, kako bi bilo da oni u Beogradu i Subotici, zabrane latinično pismo. Gospodin zbraja kruške i jabuke! Hrvatski vojnik nije rušio Beograd niti Suboticu, a JNA i njihovi bradati pomagači su rušili sve živo pred sobom u tuđoj zemlji, na tuđem teritoriju! Međunarodni sud pravde u Den Haagu rekao je svoje: Srbija je agresor, Srbija je u Srebrenici i Vukovaru učinila genocid, bez obzira što je "majčica Rusija" stavila veto na tu povijesnu činjenicu! Nije li novi  pokušaj nametanja ćirilice ponovna agresija na grad? Zar grad i njegovi građani nisu podnijeli dovoljno žrtava za Hrvatsku?!
Prijatelji dragi, UDRUŽENI SMO JAČI! DOZVOLILI SMO DA NAS POLITIKA PODIJELI. Ne kaže badava stara mudra latinska izreka: "Divide et impera!" - Razdijeli, zavadi pa vladaj! Prijatelji dragi, imamo mi dovoljno, rekao bih i previše, kako unutrašnjih tako i vanjskih neprijatelja! Budimo mi jedinstveni barem kad je u pitanju draga nam DOMOVINA! Ovo Vam govorim kao sudionik Obrambenog rata, bez nošenja oružja, od prvog do zadnjeg dana! Moje ime nećete naći u Registru hrvatskih branitelja, nećete ga naći niti na popisu civilnih žrtava rata, iako sam 30. prosinca 1991. godine bio teško ranjen od krhotina agresorske granate. Sutra bih učinio isto zato što volim zemlju koju smo zajednički stvorili. To nikad nisam osjećao kao dužnost nego kao čast! Ovo govorim samo radi onih koji će reći "što je ovaj došao ovamo popovati!" Ne, ovdje želim svjedočiti! Stoga se osjećam pozvanim da branim one koji su stvorili ovu zemlju, koja je bila tisućljetni nedosanjani san milijuna Hrvata i Hrvatica. Ako neki sebi uzimaju za pravo da je u ime neke slobode, u ime demokracije, u ime satire, u ime nekih performansa ismijavaju i blate, ja uzimam sebi za pravo da branim naše svetinje.
Bivši australski premijer Kevin Rudd u vrijeme svoga mandata piše: "Dosta mi je toga da se na sve strane ispričavamo da nismo možda nekoga povrijedili...Od terorističkog napada u Baliju do danas, svjedoci smo vala patriotizma koji dolazi od većine Australaca.... Većina Australaca vjeruje u Boga. To nije neka desna kršćanska orijentacija, niti je to politički nametnuto, to je činjenica, jer su ovu naciju, a to se vidi iz povijesnih dokumenata, utemeljili muškarci i žene kršćanske vjeroispovijesti, na  katoličkim načelima. Ako je Bog za vas uvreda predlažemo da potražite drugi dio svijeta, jer je Bog dio naše kulture! Naša je kultura izgrađena tijekom dvjesto i više godina, mukama i trudom milijuna žena i muškaraca u potrazi za slobodom...Tražimo od svih pridošlica i onih koji se smatraju drugima i drugačijima, da prihvatite našu vjeru, naše običaje, naše svetinje i da živite s nama u harmoniji, mirno i u radosti.... Ovo je naša Domovina, naša Domovina i naš stil života i dopustit ćemo i vama da u svemu tome uživate. Ali, prije svega,ukoliko se ne prestanete žaliti, protestirati i užasavati našim barjakom, našom čašću, našom nacionalnom himnom, našim načinom života.  Ako na to niste spremni preporučujemo vam da iskoristite drugu veliku slobodu - Slobodu da napustite našu zemlju!"
Slava hrvatskim braniteljima, pokoj vječni onima koji su položili svoje živote  na oltar Domovine, a onima drugim i drugačijima, uživajte s nama i radujte se životu u slobodi!
Vjenceslav Janjić
Dan (dijela) vukovarskih  branitelja, 24. kolovoza 2015. godine.

 

 

 

 

vBulletin counter