CARITAS POMAŽE - POMOZITE CARITASU!

Poštovani dobročinitelji Caritasa vukovarskog dekanata!
Već sam Vas djelomično izvijestio, prije samog blagdana Božića, o tome što naš Caritas čini za one najsiromašnije na području od Vukovara do Iloka. U najistočnijem dijelu Lijepe naše ima deset rimokatoličkih župa. Nabrojit ću ih abecednim redom: Bapska, Ilača, Ilok, Lovas, Sotin, Šarengrad, Tovarnik te Vukovar 1, 2 i 3. Prema slobodnoj procjeni u spomenutim župama živi 15 000 - 18 000 Hrvata katolika. Pomoć, u bilo kojem obliku, na ovom području, prima redovito 852 obitelji, a jednokratnu pomoć 249 obitelji. To je sveukupno 1001 obitelj. Ako se uzme da u prosjeku jedna obitelj ima tri člana onda je to vrlo impresivna brojka od blizu 3 000 ljudi koji dobivaju pomoć od našeg Caritasa. Mi u Caritasu našeg dekanata brinemo - radi se o čistim dobrovoljcima - o pravednoj raspodjeli onoga što dobijemo od dobrih ljudi, kako iz Domovine tako i iz inozemstva. Stoga i naslovih ovo svoje izviješće CARITAS POMAŽE, POMOZITE CARITASU!
Korisnici našeg Caritasa prema vjerskoj strukturi: 591 su rimokatolici, 172 pravoslavci, 6 su Muslimani, 41 su neopredjeljeni, 16 su evangelisti, Grkokatolika je 11, Jehovini svjedoci 1, ateista 8, agnostika 1i protestanata 5. To su tih redovitih 852 obitelji. Ovo je vrlo važno znati da se naš Caritas brine i o onima koji nisu rimokatolici, a to je želja našeg sadašnjeg Đakovačko - osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića da upravo Caritas radi na ekumenskom zbližavanju ljudi. U tom smislu treba navesti i riječi narodne mudrosti: "Da ljubav raste kroz želudac!" S tom nakanom naš nadbiskup mons. Hranić i želi da se još ove godine i u Vukovaru izgradi pučka kuhinja! Sadašnji gradonačelnik grada Vukovara, prof. Ivan Penava, zdušno podupire ovu ideju i moralno i materijalno!
Naše statistike nadalje pokazuju kako je među korisnicima našeg Caritasa najviše samačkih obitelji, čak 225. Obitelji sa dva člana ima 187, sa tri 162, a sa četiri 128. Obitelji sa pet i više članova je za upola manje. Dvije obitelji su koje imaju desetero djece, također i sa 11, jedna je obitelj sa 12 članova, a rekorder je jedna obitelj sa 14 članova.
Djelatnici našeg Caritasa protekle 2014. godine podijelili su hrane, kućnih i higijenskih potrepština, odjeće i namještaja ukupno: 127.169 kilograma. Caritas je kupio ogrijev za 45 obitelji - 102  kubična metra.
U gotovini smo potrošili 230.324,33 kune. Radi se o kupovini hrane, kućnih potrepština, plaćanja plina, struje i vode. Kad bismo zbrojili ono što ste nam Vi darivali u hrani, kućnim i higijenskim potrepštinama onda bi se zasigurno moglo govoriti od oko pola milijuna kuna prometa. Veličanstveno! Volim često reći u javnosti: Kad bi Hrvati imali samo dva kruha jedan bi zacijelo darovali Vukovaru, a onaj drugi međusobno podijelili! Hvala Vam dobri ljudi!
Naši najveći i najčešći dobročinitelji dolaze iz Zadra, Dubrovnika, Rijeke i naravno Zagreba. Rekorder je grad Zadar. Tamošnja udruga Katoličkih medicinskih sestara i tehničara pod vodstvom časne sestre Melhiore Biošić dolazi u pohode gradu heroju dva puta u godini i nikada praznih ruku. Oni su se udružili pod sloganom: "VUKOVARU ZA-DAR!"  Ne smijemo zaboraviti niti grad Zadar, Zadarsku županiju, škole, vrtiće, zadarski Caritas i pojedince. Na drugom mjestu je grad Dubrovnik. Mladi dubrovačke biskupije dolaze svake godine organizirano s jednim, a ponekad i dva autobusa. Donesu nam i pregršt darova. Tu je i županija Dubrovačko-neretvanska, veliki broj ustanova i pojedinaca. Franjevački trećoredci iz Rijeke i sa čitavog Kvarnera pokazaše veliko srce za Vukovarce, osobito u akciji: "Kruh sv. Elizabete!"
Naša knjiga dobročinitelja bilježi, onako letimično gledano, darove gosp. Ivana Perišića iz Donje Motičine, Firma Sunacro iz Zagreba, Caritas župe sv. Bernarda iz Funtane, Županija Vukovarsko-srijemska, Braća Kapucini iz Osijeka, Konventualci sa sv. Duha u Zagrebu, župa sv. Križa Gruž u Dubrovniku te niz  dobročinitelja koji od svoje mirovine svaki mjesec prebacuju na žiroračun našeg Caritasa  50, 100, 200 i 300 kuna. Rekorder među dobročiniteljima iz tuzemstva bio je svakako prof. akademski kipar Vladimir Herljević iz Zagreba. O njemu smo već pisali na stranicama našeg portala.
Niti našu braću iz inozemstva ne smijemo zaboraviti. Tu su na prvom mjestu Hrvatske katoličke misije u Salzburgu, Feldkirch-u, Aachen-u, Rev. p. Mladen Horvat, iz pokrajine Ontario u Canadi i druge. Njemačka udruga "WERKE STATT WORTE" su naši stalni dobročinitelji i rekorderi iz inozemstva.

Liebe Leute aus Schonungen, Lofelsterz, St. Florianus Bell, "WERKE STATT WORTE"...  Rudi, Peter, Hans, Franz, Erika... liebe Grüsse aus Vukovar und vielen Dank für  Alles!" Wir vergessen Sie nie!

Pater Vjenceslav Janjić, ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata

 

 

Objavljeno: 21.1.2015.g.

vBulletin counter