GRADNJA NOVE CRKVE: IPAK SE KREĆE!

Početkom listopada prošle godine, Đakovačko-osječka nadbiskupija i investitor, Župa sv. Josipa Radnika u Vukovaru 2, raspisali su pozivni natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog projektnog zadatka za novu crkvu sv. Josipa Radnika u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo Bata. Da još jednom razjasnimo onima koji su  manje upućeni: u zapadnom dijelu Vukovara, koji nosi naziv Borovo naselje, tijekom vremena razvila su se dva naselja: jedno se razvilo oko tvornice "Borovo" i prema starim knjigama zove se "Borovo Bata", a drugo se naselje počelo razvijati početkom pedesetih godina prošlog stoljeća oko crkve Gospe Fatimske i zove se Borovo naselje.

Jedno naselje od drugog dijeli cesta prema Borovu selu, danas ulica "12 hrvatskih redarstvenika" - po redarstvenicima koji su ubijeni u Borovu selu 2. svibnja 1991. godine, i pruga Vukovar-Vinkovci. Borovo Bata je satelitsko naselje nastalo oko tvornice. U njemu danas živi oko pet tisuća stanovnika. Prema nekim pokazateljima više od tri tisuće su Hrvati. U onom drugom naselju, nastalom oko crkve Gospe Fatimske, živi oko tri tisuće katolika. Nova crkva posvećena je Gospi Fatimskoj i to je zavjetna crkva. U naselju oko tvornice "Borovo Bata" nema katoličke bogomolje, a zemljište, koje je tvornička uprava darovala Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji još 1938. godine, stoji prazno! Neki će se pitati: zašto? Zato što komunističke vlasti nisu dale suglasnost da se na tom zemljištu gradi katolička bogomolja! Sada su se stvorili uvjeti da se polagano započne razmišljati da se u gradu Vukovaru, s vremenom, oformi još jedna rimokatolička župna zajednica. Ona će se okupljati u crkvi sv. Josipa Radnika u naselju Borovo Bata, a ona druga zajednica, preko Borovske ceste u crkvi Gospe Fatimske.
Na sjednici Komisije za gradnje i obnove sakralnih i drugih crkvenih objekata Đakovačko-osječke nadbiskupije održanoj  u srijedu, 11. ožujka 2015. god. u prostorijama Nadbiskupskog Ordinarijata u Đakovu, između ostalog raspravljalo se i o raspisanom pozivnom natječaju za izgradnju župne crkve u naselju Borovo Bata. Na toj sjednici, od četiri pristigla prijedloga, komisija je izabrala idejni prijedlog projektantskog ureda URBOS d.o.o. Osijek, projektanta ing. Milka Puncera.

Komisija  je bila u sastavu:
mons. Ivan Ćurić, generalni vikar i predsjednik komisije
mons. Nedjeljko Čutura, ekonom Nadbiskupije
preč. Mato Gašparović, ravnatelj UZUK-a
vlč. Petar Ćorluka, župnik u Vladislavcima
vlč. Robert Jugović, kancelar

fra Vjenceslav Janjić, župnik u župi sv. Josipa Radnika u Vukovaru 2
gospođa Miljenka Crnjac, članica Župnog ekonomskog vijeća i
gospodin Božo Pinjuh, također  član Župnog ekonomskog vijeća.

U projektnom zadatku bilo je zadano da crkva može biti djelo i plod moderne arhitekture ili kombinirano rješenje modernog i tradicionalnog. U svakom slučaju objekt se mora odmah prepoznati kao sakralni, crkveni - nije dovoljno da sakralnost određuje samo križ. Nadalje, treba imati na umu da se ne želi golema crkva, nego dostojanstvena, duhovna zgrada sa duhovnim asocijacijama na veličinu žrtve koju je Vukovar dao u Domovinskom ratu. U crkvi treba predvidjeti oko 400 sjedećih mjesta. Isto tako u sklopu crkve treba predvidjeti jednu do dvije prostorije za župnu katehezu (jednu za 30, a drugu za 50 osoba) i druga okupljanja vjernika, jednu prostoriju za osobne razgovore s vjernicima i uredske poslove, te potrebne toaletne prostore.

Prema ponuđenom projektu crkvena lađa iznosit će 437 m2, svetište 48 m2, sakristija 32 m2, kapela 53 m2. Sve skupa 570 m2. Visina ckvene lađe iznosi 12 m, visina bočnih lađa 9,36 m, visina tornja 33,42 m, križ na tornju 5 m.
Sve navedeno gradit će se etapno na parceli k.č.209/48 k.o. Vukovar, površine 6.857 m2.

Kako je kalendarski predviđeno, blagoslov gradilišta obavit će naš Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić 1. svibnja ove godine. Temeljni kamen za ovu crkvu već je blagoslovio sada već sveti papa IVAN PAVAO II. u Osijeku, prigodom svoga pastirskog pohoda 7. lipnja 2003. godine.

Poštovani čitatelji, pomozite izgradnju nove crkve u najmodernijem dijelu grada Vukovara. Sveti Josip, koji je više od 300 godina zaštitnik Lijepe nam Domovine, obilno će Vas nagraditi!

Kunski i devizni žiro račun:
Rimokatolički župski ured svetog Josipa, Vukovar
IBAN: HR52 25000091 50 11 4221 8
SWIFT: BIC Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. ZAGREB: HAABHR22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 14.3.2015.g.

vBulletin counter