JOŠ JEDAN RANJENI ISUS U GRADU HEROJU

Bogatim i sadržajnim programom i u Vukovaru je obilježen 5. kolovoza  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te dan hrvatskih branitelja. Obilježavanje je započelo  u ranim jutarnjim satima puštanjem na stotine  golubova mira sa Memorijalnog groblja u Vukovaru. Oni su ponijeli pozdrave mira ranjenog 1991. godine grada na Dunavu, danas  slobodnom kraljevskom gradu Kninu. Njima se pridružila i  bijele golubice sa vodotornja , simbola vukovarskog  otpora daleko nadmoćnijem srpskom agresoru.  Danas je ranjeni vukovarski  vodotoranj simbol  hrvatskog  nacionalnog jedinstva i upravo je u tijeku prikupljanje svenarodne  pomoći za njegovo obnavljanje. U devet sati uslijedilo je polaganje vijenaca na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja i molitva za njihove duše. Vrhunac prijepodnevnog slavlja bila je svečana sveta misa zahvalnica u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova za Domovinu i poginule hrvatske branitelje. Misu je predslavio i propovijedao gvardijan, župnik i dekan vukovarskog dekanata  fra Ivica Jagodić. U svim slavljima naglašena je poruka mira, ali i da su Vukovar i Knin dva krila jednih domovinskih pluća. U Vukovaru se prisjećamo stradanja grada i Vukovaraca 1991. godine, reklo bi se Velikog petka,  a u kraljevskom gradu Kninu 5. kolovoza 1995.  godine slavne i veličanstvene pobjede u vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Ona je, rečeno je u Vukovaru, kao Uskrsnuće jednog stradalničkog naroda. Točno u podne započelo je svečano otkrivanje drvene skulpture ranjenog Isusa na ulazu u poznato vukovarsko šetalište Adica.

Na ovom se mjesto nekoć nalazio slavonski hrast star više od stotinu i trideset   godina. Te ratne 1991. godine, u  opkoljenom hrvatskom gradu na Dunavu, nisu samo stradavali ljudi (genocid), u Vukovaru se dogodio i  kulturocid,  te ekocid . Ranjeni slavonski  hrast lužnjak bio je teško oštećen od neprijateljskih oružja i oruđa. Ranjeni hrast se sušio iz godine u godinu i postajala je realna opasnost  da bi on mogao ugroziti sigurnost šetača koji su tuda prolazili ili pak postao ugroza za  promet koji se odvija u njegovoj blizini.

Njegovo uklanjanje ili pak pretvaranje u ogrijev bila bi prava šteta, rekao je idejni začetnik ideje da se od njega napravi jedna monumentalna Isusova skulptura , autor ove ideje Predrag Mišić- Peđa, hrvatski branitelj i pripadnik srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Kip ranjenog Isusa izradili su sudionici Likovne radionice iz Ernestinova. Njegova poruka je, naglasio je Predrag Mišić- Peđa,  da svim prolaznicima ovog omiljenog gradskog izletišta prenese poruku mira, ljubavi i tolerancije da se tragični događaji rata nikad ne ponove.  U skulpturu je otisnut citat iz Biblije:" Radije ću stajati uz Boga i biti osuđen od svijeta nego stajati uz svijet i biti osuđen od Boga!" Ova skulptura neodoljivo podsjeća na molitvu iz 14. st. u njemačkom gradu Freiburgu, napisanu na skulpturi Isusa koji nema ruku, nogu pa ni usta: Isus nema više usta, on ima tvoja usta koja trebaju ljudima govoriti o Bogu, Isus nema više nogu koje će ljude privlačiti k Bogu, on ima samo tvoje noge, on nema više ruku.... "

 

 

 

 

 

 

AUTOR: fra Vjenceslav Janjić

FOTOGRAFIJA: http://www.hrv.hr/vijesti/kultura/item/9835-na-adici-otkrivena-monumentalna-skulptura-raspetoga-krista