Čega smo se odrekli...

Došli su kum i kuma na ručak, tata je kuhao grah na otvorenoj vatri.
Obiteljska legenda kaže da on to najbolje radi, da ima recept još iz JNA. Pošto je recept iz vojske bivše države dida nikad neće da jede: " neka njima njihovih jugoslavenski recepati, daj ti meni ženo slavonskog kulena".
Tako dida iz patriotskih razloga "naivno" zamjeni grah za kulen.
Uz jelo glavna tema je bila politika, a za desert korizma i odricanje.
⁃- Djeco, čega ste se odrekli? Upitao je kum.
⁃- Ma čega su se odrekli, neka se odreknu tih kutija u koje bulje cijeli dan, non- stop su na tom "bejsbuku".Odgovara dida u naše ime.
⁃- Nije bejsbuk nego frejzbuk " ispravi" ga baka. I šta ti odgovaraš pa nije kum tebe pitao, zna kum da se ti ničeg nisi odrekao.
⁃- Ja sam bolestan, ne smijem se ja ničega odreći. Još jedino tableta da se odreknem.
⁃- Možeš ti, možeš se odreći vina i ići svake nedjelje na misu. Bome, možemo i mi svi ostali, pogledaj nam ručka u korizmi. Bože sačuvaj! Umjesto da postimo mi udarili po grahu i kulenu.
-⁃ Pa nećemo postiti svaki dan, ti bi mene prije vremena otjerala u grob. Jesam li se prošle godine odrekao vina pa skoro umro! Završio na hitnoj, jedva me spasili.
-⁃ Nemoj lažno govoriti i to u korizmi, nije ti bilo loše radi toga što si se odrekao vina, nego što si jeo banane, a nisi znao da si alergičan na njih.
⁃- Kako ne bi bio alergičan kad su 11 kn kila. Smije se tata i aludira na didinu škrtost.
-⁃ Lako se vama sada smijati, a mislio sam da sam gotov! Izbacilo mi nešto po koži, natekao mi jezik, skoro sam se ugušio. Dok to govori dida plazi jezik okrećući se prema kumu da barem kod njega izazove suosjećanje.
⁃- Bilo je gusto, svi smo se uplašili, ali to nema nikakve veze s tim što si se odrekao vina. Ne odustaje baka.
⁃- Pa kako nema? Da sam pio vino ne bi mi palo na pamet jesti banane!
Svi smo prasnuli u smijeh radi didine logike, a on je slavodobitno uzeo čašu vina i nazdravio nam.
U tom času na vijestima javljaju o skupinama koje žele legalizaciju marihuane.
-⁃ Eto čega trebaju mladi da se odreknu, te marijuane i neka se uhvate motike pa im ne bi padalo na pamet drogiranje.
⁃- Dida nije to drogiranje i nije marijuana nego marihuana ili trava, traže da se legalizira u medicinske svrhe. Objašnjava sestra.
⁃- Nemojte izmišljati, kako trava može ljudima biti u medicinske svrhe? Nismo mi krave da se hranimo travom.
⁃- Dida, ne misli se na tu travu.
⁃- Nemoj mi objašnjavati, kao da ja ne znam na šta oni misle. Ako nije ta trava s njive onda misle na onu po parkovima. Kod nas, di god sam bio zabranjeno je sjediti u parku na travi. I to je meni u redu. Tko je vidio da se jadni radnici muče i uređuju, a vi djeca dođete, sjedite i ležite po njoj.
⁃- Hahahahahhaha, pogodio si tata, na tu se travu mislie. Dobaci mu sin.
-⁃ I bolje da je zabranjena. Eno u Melburnu, kad sam 70-tih bio tamo ljudi legalno sjede i leže na travi u po parka. Ja i Mate iz Vrlike, šetali, vidili od njih, pa i mi sjeli pola sata. Ja se prehladio nisam mogao pet dana na posao.Eto ti legalizacije trave u medicinske svrhe.
⁃- Dida nemoj se ljutiti, narast će ti tlak, kum je nas pitao čega smo se odrekli. Kako si nam uvijek govorio da se ugledamo na vas starije! Ni ja se ove godine nisam odrekao ni vina, a ni kulena. Govori brat i namiguje tati.
- Dragi moj, jel ti to oko preskače? Možda bi trebao naočale ili ti je ona mrena na oku kao meni. Zabrinuto će baka unoseći se unuku u lice i pokušavajući otkriti šta mu je s okom.
- Ma ne brini se bako to on tati namiguje, umiruje je mama.
- U njegovo vrijeme ja sam namigivao curama, a ne tati! Krene dida...
- Ali dida, korizma je.....