Čekajući blagoslov...

Čekajući blagoslov...
Danas je blagoslov obitelji u našoj ulici. Ne znam kako je kod drugih, ali kod nas baba od rane zore hoda po kući i dvorištu, budi nas, budi pse i mačke, a čestom galamom i susjede. Već večer prije ona i mama pripremaju bijeli štirkani stolnjak, svijeće, žito i raspelo, a provjeri i jesu li naša "tri kralja" dida, tata i brat sve pripremili.
- Šta ste vas trojica k'o Gašpar, Melkior i Baltazar stali i skrstili ruke? Provjerite slamu, lampice i bor, da se ne bi preko noći štagod zapalilo!
Ona bi da smo svi u "niskom startu", jer : " nikad se ne zna kad će pater Vjenco doći, možda i on pati od nesanice, pa krene rano, sramota da ne bude sve spremno".
Uporno joj tata i mama pokušavaju objasniti da ne blagoslivlja pater Vjenco kuće. "On je župnik pa ne oda uokolo , to rade mlađi - kapelan i bogoslovi. To ti je ko u kući, pa neću ja valda  ko najstariji ići po kruv, idu dica i unuci "-
-Oćeš reći da si ti naš župnik, a kuća tvoja župa? A vala "velika" ti župa , od televizora do fotelje...
- Nemojte vi men učit šta fratri rade ! , uzbuni se baba .Di ste vi bili kad je iz mog sela u fratre ošlo trojica momaka a pet cura u časne ? Današnjoj dici samo da je u disko, nema tu sriće, Sodoma i Gomora zavladale svitom.
-Dobro j ženo, pusti dicu nek na miru kavu popiju. Svake godine isto kad fratar triba doć. Ti b da mi svaki dan imamo obuku ko dobrovoljno vatrogasno društvo pa da nam miriš vrime, samo što  oni to rade za slučaj katastrofe, a mi za slučaj dolaska fratra u kuću.
- Dobro ćaća kaže, ne moramo svi bit uigrani k'o na Titinim sletovima...
- Ne spominji mi to ime u ovoj kući, a posebno u ove svete dane! Lupi dida šakom o stol, ali nije to više bilo lupanje k'o nekad, dok je dida bio mlad i dok je vladalo jednoumlje. Svjestan je dida da je došla demokracija i da sada svatko ima pravo glasa, pa je i to lupanje puno blaže i samo "ko bajagi".
- Ne lupaj po stolu, past će žito i trobojnica ! Kavu popijte na brzinu i šalice držite u ruci da ne isprljate stolnjak ! Nikad se ne zna kad će župnik banuti. Rekla mi je Mara s Trpinjske ceste da će me nazvati kad bude kod nji’ u kući, a njoj će Iva javit kad izađe iz njene kuće.
- Pa mama vi ste umrežene ko UDBA i njihov sustav državne bezbednosti , i oni bi vam pozavidili na takvom sustavu obavještavanja. - Vjerojatno će prije toga Ivu nazvati Vinka, a ti moraš javiti Ani...
-Kako si znao kome ja moram javiti, moram Ani i Kati, a one neka dalje javljaju.
Bez velikog povjerenja u moderna sredstva komunikacije i u Marino pamćenje da će je nazvati čim blagoslove njezinu kuću, krene mama do prozora provjerit da nisu slučajno već zašli u našu ulicu, naglo ustane i povuče za sobom stolnjak i crna tekućina se poče razlijevati po bijelom uštirkanom stolnjaku. Nasta opći metež i galama koja „budi" babu koja je molila ružarju i vjerojatno zakunjala kraj peći.
- Hvaljen Isus i Marija! Uđe glavom i bradom župnik u našu kuću dok se prolivena kava slijevala niz bijeli stolnjak, a mi u čudu gledali u njega k'o iz plodne vode.

- Pa otkud vi u našoj kući ? Promucala baba i tako naglo ustala da je zapela za lampice i srušila bor...
Župnik se nasmije i kaže: - "kako otkud ja bako , pa niste valjda očekivali novog mandatara vlade da vam dođe blagosloviti kuću? A malo morgen, ne mere to tako! Njegovo je da brine o našoj državi, sastavlja vladu i bira ministre, a ja sam tu da brinem za vjerničke obitelji svoje župe i blagoslivljam župljane.

- Dok sam u čudu stajala sa strane i u šoku gledala hoće li srušene lampice zapaliti slamu i tako izazvati požar... Čula sam mamu kako me budi govoreći: '' Ustani Gago da se pripremamo, danas je blagoslov obitelji''!

 

 

 

 

 

Web Župa sv. Josipa Radnika