KRŠĆANI SU NAROD KOJI PJEVA

 

Nadbiskupijski ured za crkvenu glazbu Đakovačko-osječke nadbiskupije sazvao je u subotu , 5. studenog 2016. godine , SMOTRU CRKVENIH ZBOROVA- za osječko i vukovarsko područje. Pozivu se odazvalo trinaest zborova . Smotra je održana u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru 1. Kroz program je vodio Nadbiskupijski stručnjak za crkvenu glazbu  maestro Ivan Andrić. U ime domaćina nazočne je pozdravi župnik, gvardijan i dekan Vukovarskog dekanata fra Ivica Jagodić. Sudionici Smotre prošli su kroz vrata milosti u Godini izvanrednog jubileja Božanskog milosrđa jer je i ova župna crkva , uz marijansku crkvu Gospe od Brze pomoći u Slavonskom Brodu, te katedralu u Đakovu i konkatedralu u Osijeku, određena kao mjesto gdje se uz, ispunjenje određenih uvjeta , može dobiti potpuni oprost. Naglasio je u svom pozdravnom govoru domaćin fra Ivica Jagodić, župnik, gvardijan i dekan Vukovarskog dekanata. Potom je nazočne, njih oko pet stotina, pozdravio i sam organizator maestro Ivan Andrić. Maestro Andrić je između ostalo rekao:

Upravitelj Palestine Plinije Mlađi, tek nekoliko godina nakon Kristova Uskrsnuća, piše pismo caru u Rim i u tom ga pismu pita kako bi se trebao ponašati prema kršćanima kojih je iz dana u dan sve više i više. S obzirom da car nije znao tko su to kršćani upravitelj ih u tom pismu ovako predstavlja. "To su ljudi koji se sastaju  u jedan određeni dan kako bi pjevali pjesme nekom Isusu Kristu kojeg štuju kao Boga!"...Vjerujem da je ovo jedna od najljepših definicija nas kršćana, naglasio je maestro Andrić, te dodao. Mi smo vjernici koji pjevaju o tajnama u koje vjerujemo!
Potom je uslijedio nastup prijavljenih crkvenih zborova. Svaki zbor je morao izvesti dvije skladbe. U obavezan dio programa spadala je jedna sakralna skladba skladatelja prof. akademika Anđelka Klobučara, koji preminuo ove godine, a druga skladba bila je po slobodnom izboru iz sakralne crkvene baštine.
Čast da otvore Smotru pripala je  zboru Župe sv. Mihaela , arkanđela, iz Donjeg Miholjca. Zbor se  na početku predstavio s pjesmom : " Zdravo budi Križu sveti!" već spomenutog prof. Klobučara, a druga je bila "Milosrdni kao Otac". Za orguljama bila je s. Deodata Kočonda, a dirigirala je prof. Silvija Ježić- Knežević.
Potom je na pozornicu stigao zbor župe sv. Obitelji iz  osječkog Juga. Oni su  izveli  Pokajnički čin/  Zdravo budi Marijo i Evo Krista /S.Topić) pod ravnanjem dirigenta  gosp. Franje Janc.


Zbor župe Bezgrešnog Začeća BDM, Valpovo, predstavio se skladbama Rosite nebesa i Gospe ribara , težaka autora  Nikše Krpetića. Dirigirala je s. Danijela Škoro.
Iz Baranje nastupio je zbor župe  sv. Martina , biskupa, iz Belog Manastira pod dirigenstkom palicom Gabriele Feher, magistrice glazbe. Oni su izveli skladbe: Ja sam Pastir dobri i Poznate li njega , posvećene don Boscu.
U središnjem dijelu Smotre nastupio je konkatedralni zbor  župe sv. apostola Petra i Pavla iz Osijeka. Njih je znalački vodila s. Branka Čutura. Čini se da su oni bili najbrojniji zbor stoga je bilo potrebno i puno umješnosti u ravnanju ove skupine. Njihova prva skladba bila je Isus Krist, a druga Alleluia od Ralpha Manuela.
Svoje vatreno krštenje imao je zbor župe sv. Martina, biskupa, iz Bošnjaka. Ovo im je prvi nastup na nekoj crkvenoj smotri. Stoga nikoga ne treba čuditi činjenica  da ih je dopratio sam župnik Josip Filipović. Oni su se publici predstavili s pokajničkom pjesmom Gospodine smiluj se iz Hrvatske pučke mise i pjesmom Dođite živome vrelu zajedničkom djelu sestra Milosrdnica iz Đakova Mariangele Žigrić i S. Paljušević. Dirigentica je bila s. Marija Bajić. Na ovoj Smotri bilo je podosta časnih sestara bilo u ulozi orguljašica ili pak dirigentica.
Zbor župe Presvetog Imena Marijina iz Donjeg grada u Osijeku dopratio  je također župnik  Ivan Jurić, a dirigentsku palica držao je Jure Smajić. Zbor je izveo skladbe Zdravo budi i Pjevajte Gospodinu od P. Wagnera.
Voditeljica s. M. Serafina Funarić iz Iloka dovela je crkvene  pjevačice i pjevače koji su se predstavili također s dvjema skladbama: Gospodine, ti si poslan izliječiti srca slomljena i Evo me u domu Tvome autorice Marije Matanović.
Slavljenički zbor župe sv. Josipa radnika iz Belišća predstavio se u " misnim haljinama". Oni slave ove godine 50. obljetnicu postojanja svoje  župe. To se najbolje vidjelo i na njihovim odorama. Dirigent je bio Želimir Sušić. Predstavili su se  skladbama Rosite nebesa i Ubi caritas od Ola Gjeillo.
Još jedan crkveni zbor čiji je nebeski zaštitnik sv. Josip , radnik, stigao je iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje. Predvodio ih mag. glazbe Danijel Služek. Oni su se predstavili skladbama  Zdravo budi Marijo i Klanjam ti se smjerno od Franza Schuberta.  U glazbenoj pratnji mogle su se  čuti orgulje, flauta i violina koje su svirale mlade umjetnice. Bio je to jedan od razloga za dugotrajni pljesak.
Iz susjednih Vinkovaca stigla su dva župska zbora. Prvi se predstavio crkveni zbor Župe Presvetog  Srca Isusova, a potom zbor župe sv. Euzebija i Poliona.  Zbor župe Presvetog Srca izveo je skladbe Zdravo budi Marijo i božićnu pjesmu Gloria ( Iznad naših se poljana) i na taj način nazočne polako uveli u božićni ugođaj. Dok se crkveni zbor najstarije vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona predstavio skladbama Klobučarevim Gospodine -za tri nejednaka glasa i himnom izvanredne Jubilejske godine Milosrdan kao otac.  Dirigentice su bile:Blanka Alviž i Dubravka Vukovarac. Na taj su način oni zaključili ovu smotru, a ne kako je bilo predviđena domaći zbor župe sv. Filipa i Jakova koji se predstavio skladbama Svet iz Hrvatske pučke mise i Vesel te se u Gospodinu ( Laetamini in Diomino autora Fr. Angela) pod ravnanjem s. Mirele Štraub.

Organizatori su se na kraju zahvalili svim sudionicima i podijelili im Spomen plakete kao pisani spomen na ovu smotru.

 

 

 

 

 

AUTOR: fra Vjenceslav Janjić