HRVATSKA OPET TREĆA

U našem gradu održano je od 20. do 23. veljače , jedanaesto po redu, dvoransko  europsko prvenstvo katoličkih svećenika  u malom nogometu. Sudjelovalo je 15 zemalja. Završnica turnira održana je u našoj športskoj dvorani u Borovu naselju. Nadbiskupija Đakovačko- osječka bila je suorganizator i domaćin. U svom pozdravnom govoru upućenom nogometašima  naš nadbiskup mons. Đuro Hranić rekao je : " Sport i glazba su dva sredstva koja okupljaju i povezuju ljude, osobito mlade. Sport i glazba su i izvrsna sredstva u evangelizacijskom poslanju Crkve.

Mnogi su svećenici u svom evangelizacijskom poslanju i pastoralnom radu već puno puta doživjeli ljepotu i snagu  nogometa u svom povezivanju s drugim ljudima, u društvenom životu ljudi, ali i u evangelizacijskom okupljanju vjernika.


U prvoj polufinalnoj utakmici turnira sastale su se nogometna vrsta Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naši susjedi malonogometaši Bosne i Hercegovine bili su bolji i glatko su pobijedili domaćina turina nogometnu vrstu Hrvatske  s 3:0. U drugom polufinalnom susretu odmjerili su snage Portugal i Slovačka. Prije ovog susreta Slovačka je napravila veliko iznenađenje izbacivši sastav Poljske  koja je važila kao favorit turnira. Za drugo iznenađenje nije bilo dovoljno snage. Uigraniji i kondiciono jači igrači  Portugala pobijedili su ih rezultatom  3:1. Tako su se u završnicu plasirali naši susjedi igrači Bosne i Hercegovine te Portugala. U borbi za treće mjesto igrali su ekipe domaćina Hrvatske i Slovačke. Domaćini su pobijedili rezultatom 2:0. U ovoj utakmici za domaćina nastupao je i gvardijan, župnik i dekan Vukovarskog dekanata fra Ivica Jagodić.


U finalnom srazu između Portugala i Bosne i Hercegovine bolji su bili Portugalci s uvjerljivih 3:0. Mi samo možemo nadodati kako  su , kod mise u 11 sati u crkvi Gospe Fatimske, koju su suslavili  svi  nogometaši  15 sudionika malonogemtnog turnira Portugalci bolje molili našu čudotvornu Gospu Fatimske, i zato su pobijedili. Misno slavlje predslavili su dva biskupa: sisački biskup mons. Vlado Košić i sudionika turnira segedski biskup u Mađarskoj, biskup Laslo. Suslavilo je 22o svećenika. Bila je to najveća misa u povijesti ove župe.
I da zaključimo ovo izviješće. Pobjednik turnira je ekipa Portugala. To je treća titula najbolje malogometne ekipe katoličkih svećenika Europe, druga je ekipa Bosne i Hercegovine,a na trećem mjestu je ekipa domaćina Hrvatska. Nama je ovo treća bronca!
I još jedna zanimljivost. Početni udarac uoči finalne utakmice između ekipa Portugala i Bosne i Hercegovine izveo je naš nadbiskup mons. Đuro Hranić. Tako su na ovom završenom  turniru aktivno sudjelovala tri katolička biskupa. Pa nek opet netko kaže da Katolička crkva spada u srednji vijek.

Donosimo nekoliko slika iz crkve Gospe Fatimske u kojoj su malonogometaši, uoči završnog turnira slavili svetu misu, u četvrtak , 23. veljače u 11 sati. Gospa Fatimska je zacijelo pomogla nogometašima iz Portugala gdje se ona i ukazala 1917. godine u gradu Fatimi:  Franji, Luciji i Jacinti prije ravno sto godina!

 

 

 

 

AUTOR: fra. Vjenceslav Janjić