GORAN SREĆONOŠA

 

Tko to od nas nije čuo priču o dimnjačaru koji sreću nosi? Priča kaže kad na ulici susretneš dimnjačara dovoljno je da se uhvatiš za dugme i zaželiš jednu lijepu želju. Ova, kao i sve druge priče sa sretnim završetkom, kaže da će ti se ta želja i ostvariti!
Goran Molnar  je jedan od petorice dimnjačara zaposlenih u gradskoj tvrtki «Tehnostan« u Vukovaru. Izučeni je trgovac, ali se u nedostatku posla u trgovinama prekvalificirao i od izučenog trgovca postao dimnjačar. Na naše pitanje - što on osobno misli je li dimnjačari pri susretu s ljudima na ulici donose sreću? Ne bih ništa imao protiv kad bi ta priča bila i istinita. Stvarno bih želio da svi ljudi oko mene budu sretni. S obzirom da sam vjernik, uvjeren sam da jedino Bog ljudima donosi sreću. Sve drugo su samo priče i ništa više! – odgovorio je.
Gorana i osobno dobro poznam. Ne samo nedjeljama i blagdanima, Goran svakodnevno aktivno sudjeluje u svetoj misi. On je i liturgijski čitač. Član je Župnog pastoralnog vijeća i poveznica Frame i Franjevačkog svjetovnog reda. Aktivan je u nekoliko udruga u župi. Najradije posjećuje starije, bolesne i siromašne po kućama pred velike blagdane. Pitali smo ga razmišljali li i o duhovnom pozivu? O svemu ozbiljno razmišlja, ali mu je najveća želja pronaći srodnu dušu kao što je on i osnovati kršćansku obitelj. Danas nam je, više nego ikad ranije, potrebno imati dobre i svjesne kršćanske obitelji. Ja po svom priučenom zanatu dolazim u kontakt s ljudima različitih svjetonazora. Iako djelujem dosta povučeno rado govorim s ljudima o vjeri koja je dio mene. Tako shvaćam i svoj posao. Nastojim s ljudima biti uljudan i donijeti im malo životnog optimizma. U tom smislu se može reći da ja preko svog zanimanja ljudima donosim  i sreću! – uzvratio je.
Nakon svega onog što se u novijoj povijesti dogodilo ljudima u Vukovaru i gradu na Dunavu bilo bi hvale vrijedno  kad bismo imali i više ovakvih mladih ljudi, poput Gorana Molnara, koji svojim svjetonazorom i odmjerenim pristupom u susretu s ljudima zrači optimizam i sreću!

 

Objavljeno 24.08.2010., autor: fra Vjenceslav Janjić