PUNO RADITI I JESTI DOMAĆE

VUKOVAR - U vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje živi baka Magdalena Bosanac r. Ulaković. Rođena je 16. studenog 1914. godine u Bosiljevu. Svoj 100. rođendan proslavit će u subotu, 15. studenog, u krugu brojne obitelji, rodbine i prijatelja. Njezin recept za dug život glasi: puno raditi i jesti domaće!
"Rođena sam u Bosiljevu, u obitelji Ulaković koja je imala dvanaestero djece. Ja sam bila deseto dijete. Od nas dvanaestero nitko nije doživio ovoliku starost kao ja." - pripovijeda nam vrlo živahna starica Magda, kako je zovu od milja njezini ukućani.
"Nadam se da ću, uz Božju pomoć, doživjeti još koju godinu. Volim živjeti. Zadnji put sam bila kod liječnika prije četiri godine." U održavanju njezinog dobrog zdravlja brine se i domaća liječnica doktorica Marija Mlinarić kojoj se i ovom zgodom puno zahvaljuje: "Imam lijekove koje redovito pijem, šećem se po dvorištu, čitam, gledam televiziju, Bogu se molim i puno spavam."
Na novinarski upit koji je njezin recept za dugovječan život odgovorila je da treba puno raditi i jesti domaće. Baka Magda živi u zajedničkom kućanstvu sa svojim sinom Vladimirom i snahom Marijom. Sin Vladimir preuzima riječ od majke pa kaže kako njegova majka ima ustaljeni dnevni red: dan započinje molitvom, a dok ona moli supruga Marija skuha čaj s medom i pripremi komadić pečene slanine. Obožava i domaće čvarke kad se usitne radi lakše probave - to joj je poslastica i to ju drži. Sve drugo je manje bitno. Baka Magda ne preporučuje pijenje alkohola. Voli tradicijske običaje u obitelji: za Božić mora biti odojak, a za Uskrs kuhana šunka i jaja.
"Obitelj se u Vukovar doselila 1955. godine, što se ono kaže "trbuhom za kruhom", iz mjesta Bosanci gdje svaki treći stanovnik tog mjesta i nosi prezime Bosanac. Svega tri kilometra od mjesta Bosanci, koje se nalazi uz staru cestu koja vodi od Karlovca prema Rijeci, nalazi se i mjesto Rim." - pa gospodin Vladimir u šali kaže da su se u Vukovar doselili iz centra svijeta. "Međutim, očito ni u Rimu nije bilo sve tako idealno, pa se otac morao doseliti u Vukovar. Bio je bio čuvar u Građevinaru, a mama je bila domaćica. Čuvala je nas šestero braće i sestara. Otac je umro 1973. godine, tako da je majka već 41 godinu udovica. Uz nas petero, jedno je dijete umrlo, danas su tu još i 10 unuka, 13 praunuka i jedno prapraunuče."
I u Vukovaru su se morali seliti u više navrata da bi se konačno udomili u ulici Marka Marulića tik uz osnovnu školu koja nosi ime general bojnika Blage Zadro. U sobi bake Magde je sve kao "u apoteci". Za red se brine snaha Marija. Na zidu je križ i Gospine slike. Obitelj je 1991. godine protjerana iz kuće i završila u progonstvu u Zagrebu. U Vukovar se vraćaju ponovno tek 2007. godine i tad su započeli graditi ovu sadašnju kuću.
Na kraju recimo da baka Magda nije najstarija Vukovarka. Starija od nje je gospođa Friderika Gottfried, koja je rođena 21. listopada 1911. godine, a danas živi u staračkom domu na Mitnici u Vukovaru.

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno 6.11.2014.g.

vBulletin counter