NAŠI SVEĆENICI

 

 

 

fra Slavko Milić, župnik

 

Rođen sam 6.9.1967. u Livnu. Osnovnu školu završio sam u Kloštar Ivaniću, a nakon osnovne škole ušao sam u franjevačko sjemenište na Kaptolu te upisao klasičnu gimnaziju u Interdijecezanskoj klasičnoj gimnaziji na Šalati. Prve tri godine teološkog fakulteta završio sam u Zagrebu, a slijedeće tri godine na Teološkom institutu u Assizu gdje sam i diplomirao 24.6.1994. godine. Zaređen sam za svećenika 29. lipnja 1994. u zagrebačkoj katedrali.
Nakon ređenja vršio sam službu kapelana: tri godine u Klanjcu, tri godine u Cerniku kod Nove Gradiške i šest mjeseci u župi Kozari Bok u Zagrebu. U Koprivnici sam vršio službu župnika četiri i pol godine, a od 2006. do 2011. vršio sam službu župnika u župi Predragocjene Krvi Isusove u Kozari Boku u Zagrebu. Posljednjih šest godina djelovao sam u Osijeku: tri godine kao župnik u župi sv. Obitelji, te tri godine u službi gvardijana u samostanu sv. Križa u osječkoj Tvrđi. Od kolovoza ove godine djelujem kao župnik u župi sv. Josipa Radnika u Vukovaru.

 

 

 

 

Hvaljen Isus i Marija!
Zovem se fra Andreo Matanović, rođen sam u Bosni i Hercegovini 1991. Još kao dijete zbog ratnih okolnosti odlazim s roditeljima iz rodnog sela te se najprije nastanjujemo u Njemačkoj gdje sam i započeo svoje školovanje te završio 1. razred osnovne škole. Nakon nekoliko godina boravka u inozemstvu, s obitelji se selim u Zagreb gdje ostajemo trajno nastanjeni. Ostatak osnovne škole završio sam u Zagrebu te sam po završetku upisao školu za medicinske sestre u Vinogradskoj. Prvotna želja kod izbora škole bila mi je da nakon završene srednje odem raditi. Tijekom školovanja to sam ipak promijenio, tako da sam upisao Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu kao vanjski student. Već sam tada razmišljao o pozivu, te sam želio „kupiti vrijeme“ studirajući dok ne dođem do konačne odluke.
U našu franjevačku postulaturu u Samoboru stupio sam 2013. godine nakon završene 3. godine fakulteta. Godinu dana kasnije obukao sam habit i na taj način započeo vrijeme novicijata koje je završilo 2015. polaganjem prvih zavjeta na Trsatu. S obzirom na to da sam imao samo dvije godine studija za završiti, bio sam u mogućnosti ranije položiti doživotne zavjete što sam uz dopuštenje poglavara i učinio. Doživotne zavjete položio sam 1. rujna 2018. u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Zagrebu na Sigetu. Nešto više od mjesec dana kasnije zaređen sam za đakona u Zagrebačkoj katedrali te sam po odredbi poglavara za službu đakona namješten u Zagrebu na Kozari boku. Tada sam se po prvi put istinski susreo s pastoralnim radom i svakodnevicom franjevačkog života u našoj Provinciji. Vrijeme đakonata prošlo je uistinu brzo tako da sam za svećenika zaređen u lipnju 2019. godine. Definitorij naše provincije odlučio je da svoju službu kao franjevac i svećenik nastavljam u Vukovaru, u župi sv. Josipa radnika, Borovo naselje gdje ću zasigurno moći pronaći nove izazove i zanimljivosti u svome pozivu.