Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Sretan i blagoslovljen
USKRS

RADOST USKRSNOG JUTRA

Slikovni rezultat za uskrsno jutroDragi prijatelju, jesi li i ti pojurio na Isusov grob na uskrsno jutro? Jesi li se zagledao u prazan grob? Jesi zastao pred praznim grobom, da i tebi uskrsli Isus izgovori tvoje ime kao i Mariji. Marija ga odmah prepoznaje, čim joj progovori ime i povika: Rabuni! Učitelju moj! Dragi prijatelju, želim ti prenijeti svoju unutarnju radost.

Zašto se svake godine mijenja datum Uskrsa?

Uskrs se u početku slavio svake nedjelje, a kasnije se počinje slaviti jedanput godišnje tj. između 22. ožujka i 24. travnja. Saznajte zašto svake godine dolazi do promjene datuma i kako se taj datum izračunava.
Mijenjanje datuma godišnje proslave Gospodinova uskrsnuća povezano je s činjenicom da se uskrsnuće dogodilo u nedjelju nakon proslave židovske Pashe kao njezino ispunjenje i dovršenje. Krist je vazmeni – pashalni Jaganjac Novoga saveza žrtvovan na križu i blagovan u dvorani Posljednje večere.

Više...

Prvopričesnici

IMG_(1).png Prvopričesnici, kao što sam naziv govori, pripremaju se za sakrament Prve Svete Pričesti, kada će po prvi puta primiti Isusa i po prvi puta pristupiti sakramentu ispovijedi.

 

 

Ispovjed - 4

Potom ispitajmo svoju savjest prema Božjim zapovijedima - odnos prema Bogu.

1. Božja zapovijed: Nemaj drugih bogova uz mene
•    Je li meni Bog na prvome mjestu u životu? Imam li nekih drugih bogova uz njega, kao što su novac, materijalno bogatstvo,  karijera, ugled, čast, vlast, dobar glas, da svi moraju imati dobro mišljenje o meni, tijelo i tjelesnost, odjeća i vanjski izgled, prestiž u društvu i među prijateljima, sebeljublje? Jesu li mi neke osobe, primjerice sportaši, političari, glumci, popularne osobe ili neke stvari kao što su automobil, televizor, kompjutor, kuća i drugo moji idoli?
•    Jesam li praznovjeran? Vjerujem li da mi crna mačka ili broj 13 donose nesreću, kucam li tri puta u drvo da neki događaji ne pođu loše po mene? Vjerujem li da mi neki simboli i predmeti donose sreću, primjerice djetelina s četiri lista, potkova, bubamara, roščić, grbavac, crvena vrpca i slično?
•    Jesam li se odao igrama na sreću, poker-aparatima, lotu, sportskoj prognozi i slično?
•    Jesam li išao nadriliječnicima, bioenergetičarima, vudu i drugim samozvanim prorocima, radiestezistima i slično? Mnogi se kiropraktičari zapravo bave bioenergijom i neke vrste akupunkture magijskog su podrijetla.
•    Jesam li išao na tečajeve transcendentalne meditacije, joge, sudjelovao u obredima istočnjačkih i drugih sekti, Hare Krišne, sudjelovao u Sai Babinom pokretu ili religije Bahai ili sličnim istočnjačkim vjerskim pokretima? Jesam li pripadao nekoj sekti?
•    Jesam li sam i je li mi netko drugi čitao iz dlana, gatao iz šalice i karata? Čitam li horoskop, vjerujem li u zvijezde? Jesam li nazočio ili sudjelovao u spiritističkim seansama?
•    Jesam li čitao literaturu magijskog podrijetla ili onu koja promiče mržnju prema Bogu i čovjeku?
•    Jesam li se družio s onima koji izruguju vjeru i vjerske istine ili koji su protuvjerski raspoloženi?
•    Dajem li Bogu dostatno svoga vremena? Molim li redovito ili kroz dulja razdoblja zapuštam molitvu? Čitam li Sveto pismo, vjerske knjige i časopise ili sam lijen i nezainteresiran?

Više...

Sveti dani koji su pred nama

CVJETNICA

- Nedjelja Muke Gospodnje. Danas se crkva spominje Isusova ulaska u Jeruzalem, gdje je izvršio svoje vazmeno otajstvo. U svim se misama vrši spomen tog Isusova ulaska svečanim blagoslovom grančica i svečanim ulaskom u crkvu prije sv. mise.

VELIKI ČETVRTAK - MISA GOSPODNJE VEČERE

U 18,30 - Dan Isusove Posljednje večere na kojoj je Isus ustanovio euharistiju i svećenički red. Uz veliki četvrtak vezan je obred posvete svetih ulja kojima se pomazuju krštenici, krizmanici, bolesnici i novi redenici. Za potrebe cijele biskupije biskup posvećuje ulje na Misi posvete ulja. Ovo ulje doći će u sve župe i zajednice vjernika kao znak jedinstva Crkve, jedne Kristove obitelji.

VELIKI PETAK

- u 10 KRIŽNI PUT, a u 18,30 OBRED MUKE GOSPODNJE

- Dan Muke Gospodnje - Zapovjedni post i nemrs. Spominjemo se Isusove muke i smrti na križu. Klanjamo se križu, ljubimo ga i častimo jer po njemu dolazi naše oslobođenje i spasenje. Obredi Velikog petka nisu misa, ali se na njima pričešćujemo da se sjedinimo s onim koji nas je spasio po svojoj smrti na križu.

VELIKA SUBOTA

- 16 sati BLAGOSLOV USKRSNE HRANE

- u 19,30 USKRSNO BDIJENJE U VAZMENOJ NOĆI - Ovo je najsvetija noć crkvene godine, ovo je najveće i najsvetije bogoslužje Crkve, "ovo je noć u kojoj je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao. Bdjet ćemo slušajući i razmatrajući Riječ Božju i djela koja u povijesti Bog za nas učini, pjevajući psalme i hvale Bogu. Blagoslovit ćemo vodu i poškropiti se njome u znak našega krštenja, te obnoviti svoju vjeru i krsna obećanja, te slaviti onu istu žrtvu koju je Isus prinio Ocu u muci, smrti na križu i slavnom uskrsnuću od mrtvih.

USKRS - NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA

- Slavimo Uskrslog Gospodina, mi spašeni i obnovljeni ljudi. Radost koja je započela u svetoj noći danas na nedjelju svih nedjelja, na Uskrs odzvanja u srcima ljudi, a proslava Isusova uskrsnuća trajat će 50 dana, do svetkovine Duhova.

USKRSNI PONEDJELJAK

- MOČILE - MISA U 11 SATI

- U krštenju smo povezani s Kristom Uskrsnim. Ovaj nas tjedan osmine uskrsne radosti želi s njim nerazdvojivo sprijateljiti i povezati.

NAKON SUSRETA 60 + (15. 3. 2017.)

WP_20170315_16_06_38_Pro.png Grupa 60 + ponovo je imala svoj susret 15. ožujka u našoj župnoj dvorani. Tema ožujskog susreta bila je „U potrebi svakoj idite k Josipu“. U kratkom uvodu Jasna Huzjak nas je kratko upoznala s važnošću svetog Josipa u životu Isusa Krista.

 

ISPOVIJED - 5

6. Božja zapovijed: Ne sagriješi bludno i  9. Božja zapovijed: Ne poželi tuđeg ženidbenog druga
•    Jesam li namjerno podržavao bludne misli, poglede, želje?
•    Jesam li naveo druge na grijeh bludnosti pogledima, riječima, lošim primjerom, izazovnim oblačenjem?
•    Jesam li griješio bludno? Jesam li počinio grijeh samozadovoljavanja?
•    Jesam li sagriješio bludno s osobama drugoga spola koje nisu u braku ili s osobama koje su u braku, s osobama istoga spola?
•    Jesam li čitao besramne knjige i časopise, gledao takve filmove i drugima ih preporučivao?
•    Jesam li se gledao pornografske filmove, internetske ili TV-programe koji sablažnjavaju? Jesam li se  provodio s lošim društvom i odlazio u raskalašene provode, posjećivao javne kuće, bavio se prostitucijom?
•    Jesam li bio nevjeran svome bračnom drugu te činom, riječju, željom počinio preljub?
•    Jesam li u bračnom životu propustio držati se moralnoga zakona te sprječavao začeće djeteta bacanjem sjemena, raznim kontracepcijskim sredstvima, spiralom koja je abortivno sredstvo?
•    Jesam li se u intimnim odnosima egoistično ponašao prema svome bračnome drugu?

Više...

Sakrament pomirenja - sveta ispovijed

Korizma, koju smo započeli na Pepelnicu ili Čistu srijedu posebno je pogodno vrijeme za kršćane da se suoče sa svojim slabostima i grijesima i da ih u vremenu do Uskrsa iskreno priznaju u sakramentu pomirenja ili ispovijedi. Da bismo vam pomogli u narednim listićima biti će riječ o konkretnoj pripravi za taj sakrament.

Biblijska zajednica

IMG_(35).png Svakog se ponedjeljka nakon večernje svete Mise u velikoj dvorani samostana održava biblijski sat, župna aktivnost gdje se vjernici okupljaju oko Riječi Božje. Najčešće je predmet razmatranja evanđelje nadolazeće nedjelje, a u ovo ljubičasto vrijeme liturgijske godine osobit naglasak stavljamo na korizmeni kontekst čitanja, u čemu nas vodi naš kapelan fra Božo.

ISPOVIJED - 3

Potom ispitajmo svoju savjest prema Božjim zapovijedima - odnos prema Bogu.
1. Božja zapovijed: Nemaj drugih bogova uz mene
•    Je li meni Bog na prvome mjestu u životu? Imam li nekih drugih bogova uz njega, kao što su novac, materijalno bogatstvo,  karijera, ugled, čast, vlast, dobar glas, da svi moraju imati dobro mišljenje o meni, tijelo i tjelesnost, odjeća i vanjski izgled, prestiž u društvu i među prijateljima, sebeljublje? Jesu li mi neke osobe, primjerice sportaši, političari, glumci, popularne osobe ili neke stvari kao što su automobil, televizor, kompjutor, kuća i drugo moji idoli?

Više...

ŽUPNI URED SV. ANTUNA PADOVANSKOG Franjevačka 1, KOPRIVNICA; Tel. 048/642-160; e-mail: fra-kc@ofm.hr; UREDOVANJE: Svaki radni dan od 8-9 i 17-18: KRŠTENJE: Prijava u uredovno vrijeme. Pouka petkom u 17:00; VJENČANJE: Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja. BOLESNICI: Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika. Bolesnike redovito pohađamo o Božiću i Uskrsu. SPROVOD: Nakon dogovora s Komunalcem vrijeme sprovoda prijavite u župnom uredu. KLANJANJE: Svake srijede poslije večernje svete mise u našoj crkvi je pobožnost euharistijskog klanjanja. Izdaje i odgovara: Župni ured Sv. Antuna Padovanskog