Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Tijelovska procesija ulicama naših župa - 2019

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

DSC_0160.jpg U četvrtak na blagdan "Tijelova2, održana je procesija ulicama našeg grada. Procesija je započela svetom misom u crkvi "sv. Nikole Biskupa". Misu je predvodio župnik župe "Blaženog Alojzija Stepinca". U homiliji je stavio naglasak na važnosti dolaka na svetu misu. Kakovg raspoloženja i osječaja smo na svetoj misi.

Prva postaja procesije je bila u crkvi "sv. Nikole Biskupa. Druga postaja u župnom dvorištu Antuna Padovanskog, sljedeća, treća postaja je bila u kapelici sv. Florijana. Procesija je završila u župi

blaženog Alojzija Stepinca.

DSC_0004.jpg DSC_0005.jpg DSC_0008.jpg DSC_0021.jpg DSC_0033.jpg DSC_0045.jpg DSC_0065.jpg DSC_0070.jpg DSC_0078.jpg DSC_0079.jpg DSC_0081.jpg DSC_0089.jpg DSC_0095.jpg DSC_0102.jpg DSC_0107.jpg DSC_0109.jpg DSC_0111.jpg DSC_0113.jpg DSC_0118.jpg DSC_0122.jpg DSC_0123.jpg DSC_0124.jpg DSC_0130.jpg DSC_0133.jpg DSC_0136.jpg DSC_0141.jpg DSC_0142.jpg DSC_0144.jpg DSC_0145.jpg DSC_0151.jpg DSC_0160.jpg DSC_0161.jpg DSC_0165.jpg DSC_0169.jpg DSC_0171.jpg DSC_0174.jpg DSC_0175.jpg DSC_0176.jpg DSC_0183.jpg DSC_0193.jpg DSC_0200.jpg DSC_0205.jpg DSC_0212.jpg DSC_0215.jpg DSC_0216.jpg DSC_0219.jpg DSC_0227.jpg

BISKUP MRZLJAK KRSTIO SEDMO DIJETE U OBITELJI KOVAČEVIĆ

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

krstenje_kovacevic_01.jpg KOPRIVNICA, 13. 6. 2019.

Maloga Mihaela Kovačevića, sedmo dijete u obitelji Ivice i Katarine r. Gregl, krstio je, na blagdan svetoga Antuna Padovanskog u četvrtak 13. lipnja, u koprivničkoj Župi sv. Antuna Padovanskog, varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U slavlju krštenja sudjelovala je čitava obitelj - starija braća maloga Mihaela: Rafael, Kristiano, Ivan Pavao, Gabriel, Antun i Marija Faustina, a uz njih rodbina i prijatelji te kuma Mirela Globlek.

Biskup je čestitao roditeljima i obitelji na daru maloga Mihaela te ih ohrabrio da i dalje žive svoju vjeru te ju nastoje prenijeti svojoj djeci. Naglasio je kako je potrebno podržavati obitelji s mnogobrojnom djecom i pomagati im u rastu i odgoju djece. Spomenuo je da krštenjem počinje kršćanski život te da se krštenje živi svakoga dana iznova.

krstenje_kovacevic_01.jpg krstenje_kovacevic_02.jpg

Preuzeto sa web stranice: "Varaždinska Biskupija"

Presveto Srce Isusovo

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ovaj petak slavi se PRESVETO SRCE ISUSOVO.  Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji. Čak i u Bibliji srce se smatra više sjedištem znanja negoli ljubavi.

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu nalazimo kod srednjovjekovnih mistika. U 16. st. njegovali su je kartuzijanci i kasnije isusovci. Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray-le-Moniala prigodom Isusova ukazanja sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine. Ali tek je 1765. godine papa Klement XIII. dopustio slaviti blagdan Srca Isusova i to samo za one koji su izričito tražili. Bili su to poljski biskupi onoga vremena i rimska Nadbratovština Srca Isusova. Ubrzo su blagdan prihvatili redovnice Reda Pohođenja kojemu je pripadala sv. Margareta, cijeli Rim, potom biskupi i kraljica francuskog naroda, poglavari i članovi Družbe Isusove i tako se za kratko proširio gotovo u cijeloj Crkvi.

Nakon što se blagdan Srca Isusova tako brzo proširio po mnogim biskupijama svijeta i vidjevši velike duhovne koristi od njegova slavljenja, papa Pio IX. je 1856. godine posebnim dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj Crkvi osobito s obzirom na potrebu zadovoljštine za grijehe. 

Blagdan Presvetog Srca Isusova slavi se u petak nakon blagdana Tijelova i stoga je lipanj mjesec Presvetog Srca Isusova.

Uoči Svete godine 1900. papa Leon XIII. uputio je cijeloj Crkvi posebnu encikliku kojom poziva sve biskupe i vjernike da se svi posvete na blagdan Srca Isusova njegovu Božanskom Srcu.

Svi mi vjernici znamo vrijednost Srca Isusova. Ono je bilo darivano od vječnog Oca za nas da nas otkupi od grijeha, Ono je bilo probodeno za nas na Križu da nas iscijeli i okupa u svojoj Svetoj Kupelji za vječni život… To Presveto Srce mora uvijek kucati u nama!

Josip Antolović, SJ

LJUDI, IZAĐIMO IZ SVOJE DEPRESIJE….., VANI JE SUNCE!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 Predragi, voljeni i dragocjeni čitatelju, pitam tebe i sebe toliko puta: Kojom snagom poći već iz jutra? Kojom hranom hraniti svoj duh u toku dana?  Nakon tolikih kišnih proljetnih dana i hladnih vjetrova, svanulo je jedno novo, predivno, proljetno jutro. Šest i trideset je sati i odlazim svojim biciklom do izvora ŽIVOTA izvora ŽIVE VODE.

Posvetna molitva Presvetom Srcu Isusovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Preslatki Isuse, Otkupitelju roda ljudskoga, pogledaj na nas, koji klečimo ponizno pred Tvojim oltarom. Tvoji smo i Tvoji hoćemo biti; a da uzmognemo biti što tješnje s Tobom združeni, evo se svaki od nas danas dragovoljno posvećuje Presvetom Srcu Tvomu.

Mnogi Te doduše nisu nikad upoznali; a mnogi su Te odbili prezrevši zapovijedi Tvoje. Smiluj se, predobri Isuse, jednima i drugima, pa ih privini na sveto Srce Tvoje. Budi kraljem, Gospodine, ne samo vjernicima koji se nikad nisu od Tebe rastali, nego i rasipnim sinovima koji su Te ostavili. Učini da se oni što prije povrate u očinsku kuću; da od nevolje i gladi ne poginu. Budi kraljem i onima koje je zavela zabluda mišljenja ili ih rastavila nesloga; pa ih privedi u luku spasa i k jedinstvu Crkve da uskoro bude jedno stado i jedan pastir. Budi napokon kraljem i svim onima koji se nalaze u praznovjerju starih pogana; izbavi ih iz tmina i privedi ih u svjetlo i Kraljevstvo Božje.

Podaj, Gospodine, Crkvi svojoj sigurnu i stalnu slobodu; daj svim narodima mir, učini da se od jednog do drugog kraja zemlje čuje jedan glas: Hvala budi Božanskom Srcu po kom nam je dano spasenje. Njemu budi slava, Njemu čast u vijeke. Amen!

Sveti Kvirin Sisački biskup i mučenik ( +308.) spomendan 4. lipnja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Grad Sisak na ušću Kupe u Savu veoma je staro naselje. Iliri su ga zvali Segestica, a Kelti Siscia. Od 35. g. po Kristu nalazi se pod vlašću Rimljana. U to je doba grad bio središte trgovine i obrta te sjedište Savske Panonije. Posve je razumljivo da je u nj došlo i kršćanstvo i da je grad zbog svoje važnosti postao i biskupskim sjedištem. Jedan je od sisačkih biskupa bio sveti mučenik Kvirin.

Najstariji podatak o njegovu mučeništvu imamo od sv. Jeronima, koji se poziva na Kroniku Euzebija Cezarejskoga iz godine 309. Martirologij Sv. Jeronima spominje sv. Kvirina 4. lipnja, a govori da je pokopan u Sabariji, u Panoniji, današnji Szombately u Mađarskoj. Negdje početkom V. stoljeća tijelo je sv. Kvirina preneseno u Rim.

Opširnije...

Sveti Alojzije Gonzaga – bogata imanja zamijenio onima koji su oboljeli od kuge

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveti Alojzije Gonzaga pokazuje da kršćanstvo nije nikakav udoban naslonjač za počivanje, već nešto što valja s mnogo hrabrosti osvajati i za što se treba neprestano boriti.

U dobi od 17 godina, odrekavši se prije imanja u korist mlađega brata Rudolfa, stupio je u novicijat Družbe Isusove godine 1585. mladi plemić Alojzije Gonzaga, o kome je njegov otac sanjao kao o svojem nasljedniku na kneževskom prijestolju. Alojzije je napustio sjaj kneževskih i kraljevskih dvorova i zamijenio ga poniznim i strogim redovničkim životom.

Alojzije se rodio 9. ožujka 1568. g. u Italiji. Na kućnome ognjištu duša pravog kršćanskog odgoja bila je Alojzijeva majka. Ona nije bila duboka kršćanka. Malome Alojziju usađivala je od malena ljubav prema molitvi, obraćanju i razgovoru s Bogom.

Alojzije je veoma mnogo molio, a to znači da je imao veoma proživljenu vjeru, koja mu je preko molitve Božju stvarnost približavala i s kojom je nastojao biti u trajnome dodiru.

Druga vrlina, koju je Alojziju majka u srce usađivala, možda je našem vremenu i shvaćanju bliža. To je ljubav prema siromasima.

Opširnije...

Pohođenje Blažene Djevice Marije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

31. svibnja Crkva slavi blagdan Marijina pohođenja svojoj rođakinji Elizabeti u judejskim brdima. Ovaj događaj opisuje sv. Luka u svom evanđelju (1,39-56). U istočnoj se liturgiji spominje veoma rano, a na zapadu su ga proširili franjevci koji su taj blagdan slavili na prvi dan nakon osmine rođenja sv. Ivana Krstitelja već od 1263. godine. Novi liturgijski kalendar iz 1969. g. ovaj blagdan stavlja na zadnji dan svibnja kao zaključak popularnih svibanjskih pobožnosti.  

Opširnije...

Sveti Vid - mučenik ( +304) spomendan 15. lipnja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveti Vid spada među one svece koje puk veoma štuje, ali i one o kojima malo povijesno zajamčeno znamo. Za njegovu povijesnu opstojnost najsigurnije je jamstvo štovanje što se oko njegova lika rano razvilo.

Oko god. 600. u rimskoj pokrajini Lukaniji napisano je djelo Passio S. Viti (Mučeništvo sv. Vida). Prema tome spisu Vid se kao sin bogate ali još poganske obitelji rodio na jugozapadnoj obali otoka Sicilije.

Kad mu je bilo tek 7 godina morao je zbog svoje vjere i pripadnosti Kristu, zajedno sa svojim odgojiteljem Modestom i hraniteljicom Krescencijom, pobjeći u daleku Lukaniju, budući da ga je njegov otac htio prisiliti na otpad od vjere. Njegov je bijeg pao baš u doba velikog Dioklecijanova progonstva pa je Vid i u tuđini za svoju vjeru morao trpjeti.

Opširnije...

Sveti Bernardin Sienski svećenik, franjevac, pučki propovjednik (1380. - 1444.) spomendan 20. svibnja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Veliki pučki propovjednik XV. stoljeća u Italiji bio je franjevački misnik Sv. Bernardin Sienski. Rodio se g. 1380. Otac mu je posjedovao rudnik te stajao na čelu mjesne uprave. Kad su Bernardinu bile četiri godine, pomriješe mu roditelji i on osta siroče. Kako nije imao braće ni sestara, rođaci ga uzeše k sebi u Sienu, koja postade njegov zavičaj, a on će je proslaviti isto tako kao i prije njega slavna Sveta Katarina Sienska. Sveti Bernardin je bio sposoban mladić pa se upisao na slavno Siensko sveučilište. Kao student bio je zbog svoje sposobnosti da svakome bude iskren prijatelj i zbog svoje poslovične darežljivosti veoma obljubljen.

Svoju čovjekoljubivost pokazao je još više kad je u Sieni zavladala kuga. Svi bogataši pobjegoše tada iz grada i skloniše se na svojim seoskim imanjima. Iznimka je bio Bernardin, koji ostade u gradu i za jadne okužene učini veoma mnogo. Bernardin je sve svoje imanje podijelio siromasima i g. 1402. sam postao potpun siromah prigrlivši franjevačko siromaštvo. Pridružio se god. 1404. strožoj grani franjevačkoga reda, u kojoj je zaređen za svećenika. Jedno je vrijeme djelovao u osamljenom brdskom samostanu posve nepoznat velikom svijetu.

Opširnije...