^Vrati se na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ŽUPNI URED SV. ANTUNA PADOVANSKOG Franjevačka 1, KOPRIVNICA; Tel. 048/642-160; e-mail: fra-kc@ofm.hr; UREDOVANJE: Svaki radni dan od 8-9 i 17-18: KRŠTENJE: Prijava u uredovno vrijeme. Pouka petkom u 17:00; VJENČANJE: Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja. BOLESNICI: Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika. Bolesnike redovito pohađamo o Božiću i Uskrsu. SPROVOD: Nakon dogovora s Komunalcem vrijeme sprovoda prijavite u župnom uredu. KLANJANJE: Svake srijede poslije večernje svete mise u našoj crkvi je pobožnost euharistijskog klanjanja. Izdaje i odgovara: Župni ured Sv. Antuna Padovanskog

ofm.hr/koprivnica/

   ŽUPNI LISTIĆ


    Br. 40  Download this file (listicVII39.pdf)

Vjerunauk

Dragi učenici, roditelji, vjeroučitelji i katehete!
    „Vjeronauk“, kako nazivamo jedan od školskih predmeta koga ste izabrali zajedno s vašim roditeljima, ima jednu jedinu želju i poslanje koje je naš prvi i najveći Učitelj Isusu Krist povjerio svojim učenicima do svršetka svijeta: „Idite i propovijedajte Radosnu vijest, tj. Evanđelje Života.“ On nam je prvi tu Radosnu vijest „Života u izobilju“ (Iv 10,10) otkrio, živio i predao svojoj Crkvi, zajednici svojih sljedbenika, učenika i vjernika, da ga živimo u svim mijenama, radostima i žalostima u kojima se kao ljudi nalazimo, u kojima zajedno sa drugima rastemo i živimo. Na toj Kristovoj, kršćanskoj Radosnoj vijesti Života i naš je hrvatski narod, kao mnogi narodi u Europi i svijetu, vjekovima gradio  svoj kršćanski, kulturni i svekoliki identitet, u svom obiteljskom i društvenom životu.

BROJAČ POSJETA

Danas 39

Ovaj tjedan 103

Ovaj mjesec 103

Sveukupno 932394

Dobro došli na našu web stranicu

Priča o dva smijeha

Veliki i mali smijeh započeli svoje priče. Veliki smijeh ulazio je u dvorane, cirkuse, škole i kazališta, a mali smijeh igrao se kamenčićima i kotrljao s loptama na livadi.

Veliki smijeh postao je umišljen pa se širio, širio, širio - dok nije puknuo kao neki preveliki balon, a mali smijeh trčao je ulicama i brao cvijeće za razne tužne mame.

O velikom smijehu pisalo je u novinama, pojavljivao se na naslovnim stranicama u novom kaputu, a mali smijeh oprezno je dijelio poljupce prolaznicima, pa ga zato nisu zamijetili.

Kažu da za veliki smijeh treba dvorac, palača ili bar neko igralište, a da mali smijeh može stanovati i u loncu za cvijeće i u tatinom starom šeširu. Neki tvrde da su mali smijeh zapazili u mačjem oku i lelujanju trave, a drugi misle da su ga otkrili u ptičjem cvrkutu.

Ako nikad ne upoznate veliki smijeh, bit će vam žao, ali još ćete više tugovati ako ostanete bez malog smijeha. On je i sad pokraj vas, zar ne osjećate? Pritajio se, vragolan, nestaško, sakrio u kutu usnica, pa se smješka, gotovo nevidljiv.

Kad odem sutra u šetnju, povest ću sa sobom i mali smijeh. Molit ću ga da mi otkrije busen tratinčice, gnijezdo malih kosova, zeleno pramenje šume. Oh, nadam se da me mali smijeh neće nikada napustiti. Ako se i spotaknem o neki kamen na putu, on će mi pružiti svoju sitnu, prozirnu ruku. Tako ćemo zajedno koračati po svjetlosti.

(Sunčana Škrinjarić)

O LAŽI (odgoj primjerom)

Šestogodišnji Johnny vozio se s ocem kad su ih zaustavili zbog prebrze vožnje. Otac je pružio policajcu novčanicu od dvadeset dolara zajedno s vozačkom dozvolom. U redu je, sine - rekao je otac kad su nastavili vožnju - Svi to rade.
Kao osmogodišnjak bio je nazočan kad je obiteljsko vijeće, kojemu je predsjedavao ujak George, raspravljalo o najboljem načinu da smanje porez. U redu je, mali - rekao je ujak - Svi to rade.
Kad je imao devet godina, mama ga je povela na njegovu prvu kazališnu predstavu. Čovjek na blagajni nije mogao naći kartu za slobodno mjesto dok mama nije pronašla dodatnih 5$ u svojoj torbici. U redu je, sine - rekla je - Svi to rade.
Kad je imao 12 godina, razbio je naočale na putu do škole. Njegova teta Francine uvjerila je osiguravajući zavod da su ukradene i oni su platili 75 dolara. U redu je, dijete - rekla je - Svi to rade.
S 15 godina igrao je desnog braniča u srednjoškolskom ragbijaškom timu. Trener mu je pokazao kako da zaustavi i istodobno zgrabi protivničkog igrača za majicu tako da sudac ne vidi. U redu je, mali - rekao je trener - Svi to rade.
Kad je imao 16, prihvatio je svoj prvi ljetni posao u samoposluzi. Njegov je zadatak bio prezrele jagode stavljati na dno kutije, a dobre, koje se vide, na vrh. U redu je, mali - rekao je poslovođa - Svi to rade.
Kao osamnaestogodišnjak, Johnny je zajedno sa svojim susjedom konkurirao za stipendiju na fakultetu. Johnny je jedva prolazio u školi. Njegov je susjed pripadao skupini od 3% najuspješnijih učenika u razredu, ali nije znao igrati desnog braniča. Johnny je dobio stipendiju. U redu je, sine - rekli su njegovi roditelji - Svi to rade.
Kad je imao 19, pristupio mu je student s više godine i ponudio rješenja testa za 50$. U redu je, mali - rekao je - Svi to rade.
Johnnyja su na testu uhvatili u prepisivanju i osramoćenog poslali kući. Kako si to mogao učiniti majci i meni? - rekao je otac - Tako nešto nisi mogao naučiti kod kuće. Teta i ujak bili su također strašno šokirani. Ako postoji išta što odrasli ne mogu podnijeti, to je dijete koje vara.
(J. Griffin)

Sjednica Župnog karitasa

U ponedjeljak, 25. kolovoza, nakon ljetne stanke održana je sjednica Župnog karitasa na kojoj su volonteri raspravljali o pomoći siromašnim i brojnim obiteljima na početku školske godine.

Pogledajte filmić o ovogodišnjim igrama bez granica

 

Nema zla koje je malo

U jednoj obitelji došlo je do rasprave oko toga hoće li se posuditi film iz videoteke. Otac je bio protiv jer je čuo da u filmu ima nasilja. Djeca su ga pokušavala nagovoriti govoreći kako je to samo jedan mali dio filma, ali da je film inače super, izvanredan, svi govore kako je odličan. Otac je tvrdoglavo ostao pri svom.
Sutradan su se djeca vratila iz škole i dočekao ih je ugodan miris kolača - onih koje oni najviše vole.
Otac reče - "Evo djeco, da se iskupim što vam jučer nisam dopustio gledati film, ispekao sam vam kolače koje najviše volite. Radio sam ih po našem starom receptu samo sam ovaj put napravio malu iznimku. Znate, dodao sam malu količinu sastojaka iz kante za smeće. Ali ne brinite, to je tako maleni i sićušni dio da to nećete uopće opaziti. Vjerujte mi, tako je mali dio da neće promijeniti okus kolača."
Djeca su naravno s gađenjem odbila kolače ali i shvatila poruku: NEMA ZLA KOJE JE MALO!
Imate tako malo vremena za odgojiti svoje dijete, ne dopustite da prođe pored Vas!
(autor nepoznat)

Dragi Marijini štovatelji!

U petak, na Veliku Gospu,  smo kod svoje Nebeske Mame Marije tražili zagovor i pomoć. Pri tom smo joj i zahvaljivali i tražili uzor za svoj život. Posebno su to tražile mame. Biti mama bez sumnje je zahtjevan posao. Kako u njemu uspjeti i kako dostići cilj da svom djetetu budete što bolja mama otkrijte u tekstu koji slijedi:
1. Budite tu za vašu djecu
Dajte svojoj djeci do znanja da ste uvijek tu za njih kad vas zatrebaju. Redovito odvojite vrijeme za djecu čak i kad imate “previše” posla.
2. Volite ih onakvima kakva jesu
Jasno dajte djeci do znanja da ih volite takve kakva jesu. Svakodnevno zagrlite djecu, pogledajte im u oči i jednostavno im recite da ih volite.
3. Budite pravedni i dosljedni
Vaša djeca će testirati vaše strpljenje. Usprkos tome budite uvijek pravedni i dosljedni. U to spada i da kaznu koju ste odredili sprovedete do kraja.
4. Zabavljajte se i koristite humor
Kad se igrate i smijete zajedno, pokazujete djeci koliko su vam važna. Morate li katkad biti strogi, lako ćete uvidjeti da to radite samo zato što ste zabrinuti za njih.
5. Priznajte greške
Ako vam se dogodi da pogriješite, priznajte to bez ustručavanja. Tako pokazujete da ste samo čovjek i da se i vama s vremena na vrijeme treba oprostiti. Djeca promatrajući vas uče ispričavati se i opraštati.
6. Hvalite obilno
Djeca se uvijek vesele kad ih hvalite, bez obzira koliko godina imaju. Pokušajte svakodnevno ojačati svoje dijete, tako da mu kažete nešto pozitivno o njemu. Ne izmišljajte, već iskreno to mislite.
7. Primite pomoć
Kad imate problema s djetetom, nemojte se sramiti pitati druge za savjet. To nije znak slabosti, već je dokaz vaše želje da pomognete svom djetetu i da ga zaista volite.

Cigla i Audi

Mladi direktor uspješne firme prolazio je u svom novom Audiu na putu kući kroz jedno naselje. Vozio je malo
prebrzo za dozvoljenu brzinu. Gledao je kako se djeca igraju između parkiranih kola i usporio jer mu se učinilo da je nešto vidio. Kako nije video nijedno dijete učinilo mu se da je pogriješio. Iznenada, jedna cigla je lupila u vrata skupocjenog Audia! Zakočio je i vratio se na mjesto s kojeg je bačena cigla. Bijesno je izašao iz auta, uhvatio prvo dijete koje mu je došlo pod ruku, pritisnuvši ga uz auto, urlajući: “Govori tko je ovo uradio? Znaš li kolika je šteta?” Dječak se preplašio i počeo mucati: “Striček… molim vas, žao mi je… nisam znao što da učinim… bacio sam ciglu jer nije bilo nikoga da mi pomogne.”
Uplakani dječak je rukom pokazao iza parkiranog auta gdje je bio njegov brat. “Otkotrljao se sa trotoara i ispao iz invalidskih kolica. Nemam snage da ga sam podignem.”
I dalje jecajući upitao je zaprepaštenog čovjeka da mu pomogne podići brata. Dirnut do srca, vozač je progutao knedlu koja mu se nakupila u grlu. Brzo je podigao hendikepiranog dječaka u kolica i maramicom obrisao ogrebotine sa njegovih ruku. Pažljivo ga je pogledao i utvrdio da će sve biti u redu. “Hvala vam puno!”, rekao je zahvalni dječak. Čovjek je potpuno potresen promatrao kako mali dječak gura invalidska kolica na putu ka svojoj kući.
Kad se malo udaljio, pogledao je svoj auto. Šteta je bila velika i vidljiva. Ipak, odlučio je da ne popravlja vrata
kako bi ga podsjećala na važnu životnu poruku: Nikad ne idi tako brzo kroz život da neko mora baciti ciglu na tebe da ti privuče pažnju

Oproštaj od patera Krune

Nakon pet godina službovanja u Koprivnici naš je župni kapelan pater Krunoslav Albert  premješten u samostan na Kaptolu. Zahvalni na svemu što je učinio za ovu župu, vjernici su se željeli s njime dostojno oprostiti. Okupili su se u ponedjeljak 11. kolovoza na večernjoj misi koju je predvodio pater Kruno, a nakon toga su se preselili u veliku dvoranu.

Opširnije...

XXI. hod franjevačke mladeži

Na Hod se ove godine odvažilo petero framaša – Andrea Radmanić, Lovro Sever, Petra Širić, Anja Sever i Mateja Puž. Svima im je to bio prvi Hod, a ruta od Samobora do Karlovca nije ih uplašila. Hod je započeo 20. srpnja, a formalno je trebao završiti 31. srpnja 2014., no u srcima tih framaša duh Hoda još je prisutan. U tome je pripomoglo i geslo koje glasi: „Gospodine, što hoćeš da učinim?“. Upravo je to ključno pitanje o kojem su razmišljali u osami, pjevajući, hodajući, ali i u Asizu – od crkvice sv. Damjana, sv. Franje, sv. Klare, Greccioa pa sve do Porcijunkule i La Verne.

Odmoriti se u Isusu

Vrijeme je dopusta, kada se ljudi malo udaljuju od svojih radnih mjesta. To se zove godišnji odmor. Nekima se mijenja samo radno mjesto te svoje odmore iskoriste da naprave nešto za svoju kuću. Neki se ipak uspiju malo povući, naspavati, odmoriti. Neki stignu čak i do mora, do pravoga ljetovanja. Bilo bi dobro da se u svim okolnostima svoga života znademo odmoriti u Isusu, na njegov način.

Opširnije...

Sveti Rok

Rok je rođen u Montpellieru, gradu u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof. Prema najstarijem Rokovu životopisu, njegovi roditelji dulje su vremena bili bez poroda, a jako su željeli djecu. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina, koji će postati slavan svetac. Prije nego je navršio 20 godina ostao je bez roditelja. Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu.

Opširnije...

ofm.hr/koprivnica/

ISPOVJEDNI KUTAK

 

Panorama naše crkve i samostana

Malo šale

1) Ivek veli u školi učiteljici: - Nije da sam nepristojan ili da koga želim preplašiti... ali moj je tatek rekel da bu nekoga – sam ak' bum imal loše ocene – stukel ko vola!
2) Pita tatek malog Jureka: - Kaniš ti ispraviti jedinicu iz matematike ili ne? - Kak ne... samo ne znam ni sam kak bu to išlo... učiteljica nikak ne da imenika z ruk!


PopUp MP3 Player (New Window)

Copyright 2014  Župa sv. Antuna Padovanskog - Koprivnica