^Vrati se na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ŽUPNI URED SV. ANTUNA PADOVANSKOG Franjevačka 1, KOPRIVNICA; Tel. 048/642-160; e-mail: fra-kc@ofm.hr; UREDOVANJE: Svaki radni dan od 8-9 i 17-18: KRŠTENJE: Prijava u uredovno vrijeme. Pouka petkom u 17:00; VJENČANJE: Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja. BOLESNICI: Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika. Bolesnike redovito pohađamo o Božiću i Uskrsu. SPROVOD: Nakon dogovora s Komunalcem vrijeme sprovoda prijavite u župnom uredu. KLANJANJE: Svake srijede poslije večernje svete mise u našoj crkvi je pobožnost euharistijskog klanjanja. Izdaje i odgovara: Župni ured Sv. Antuna Padovanskog

ofm.hr/koprivnica/

BROJAČ POSJETA

Danas 98

Sveukupno 1031038

Dobro došli na našu web stranicu

CRTICA NAKON SUSRETA 60+ (12.10.2016)

Prvi susret skupine 60+ nakon ljetnog odmora održan je 12. listopada. U župnoj dvorani s početkom, kao i obično, u 16:30 okupili smo se kako bismo se posvetili razmatranju života i djela naše Majke Terezije koja je ovoga rujna proglašena svetom. Nakon uvodne pjesme posvećene Djevici Mariji, pater Marijan uveo nas je u promišljanje o važnosti djelovanja Majke Terezije.

I. šahovski turnir Župe sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici, 08.10.2016.

Na prijedlog nekolicine naših vjernika, zaljubljenika u šah , organizirali smo prošle subote Prvi šahovski turnir. Odazvalo se 8 kandidata koji su odmjerili svoje snage i postigli sljedeće rezultate:

 

Mjesto  Titula    Prezime i ime     Rejting                 Klub                       Bod    BH.
1             FM       Keglević Pavao         2138      Župa sv. Antuna Koprivnica    4½    12½
2             IV       Koštić Lovro              1665      Župa sv. Antuna Koprivnica    3½    13½
3            VK       Bunić Emanuel          1650      Župa sv. Antuna Koprivnica    3½    11
4            VK       Bunić Božidar            1600      Župa sv. Antuna Koprivnica    3    13½
5            III        Klobučar Lovro         1722      Župa sv. Antuna Koprivnica    2½    14
6            VK       Bunić Marko             1600       Župa sv. Antuna Koprivnica    2    10
7            VK       Pavlović David        1600        Župa sv. Antuna Koprivnica    1    11
8            VK       Mađerić Mihovil       1600        Župa sv. Antuna Koprivnica    0    14½

 

Na šahovskom turniru sudjelovalo je 8 igrača, a najbolji je bio Pavao Keglević s 4,5 boda iz 5 partija.
Najmlađi sudionik imao je 9, a najstariji 76 godina. Na turniru su sudjelovale čak tri generacije iz obitelji Bunić.
Kod igrača s istim brojem bodova poredak se određivao po dodatnom kriteriju (ukupni broj ostvarenih bodova igrača s kojima se igralo).

Sveti Ivan Pavao II papa (1920. - 2005.) spomendan 22. listopad

Slikovni rezultat za Sveti Ivan Pavao II papa (1920. - 2005.) spomendan 22. listopad

Karol Wojtyla - kasnije Ivan Pavao II.  izgubio je majku kada mu je bilo svega 9 godina. Tri godine kasnije pogodila ga je i smrt starijeg brata Edmunda; taj je mladi liječnik (rođen 1906.) umro od šarlaha. Uz pobožnog oca – umirovljenog vojnog dočasnika, budući je Papa naučio kako dostojno prihvatiti tragične trenutke života i ugraditi ih u vlastitu svetost.

Opširnije...

4. listopad - Sveti Franjo Asiški (1182-1226)

Slikovni rezultat za Sveti Franjo AsiškiSv. Franjo Asiški rodio se početkom god. 1182. u Asizu kao sin trgovca Petra di Bernardona i Ivane. U odsutnosti oca krstila ga je majka davši mu ime Ivan. Otac je tome imenu kasnije dodao Franjo, s kojim je taj svetac ušao u povijest. Mališan je u župnoj školi Sv. Jurja naučio čitati i pisati. Kao dječak i mladić bavio se prodajom sukna, što je bilo zanimanje i njegova oca. Uz posao živahni je mladić u sebi osjećao vatrenu želju da bude prvi, da prednjači, da se na neki način odlikuje.

Opširnije...

Sveti Mihael, Gabriel i Rafael tri Arkanđela blagdan 29. rujna

Slikovni rezultat za Sveti  Mihael, Gabriel i Rafael tri Arkanđela

Anđeli kao duhovna bića, unatoč njihovoj službi u povijesti spasenja, već po svojoj biti izmiču svakom povijesnom razmatranju. Zato i ne možemo opisivati njihov život kao što činimo sa životom svetaca. Unatoč tome, na temelju Božje objave možemo ipak o njima nešto reći, isto tako možemo opisivati njihovo štovanje. Činimo to rado, što s cijelom Crkvom danas slavimo njihov blagdan, a i što mnogi vjernici nose njihova imena slaveći danas svoj imendan.
Ime Mihael, u hebrejskom ’Mi ka el’, što znači: »Tko je kao Bog?« spominje se u Svetom pismu pet puta.

Opširnije...

Sveti Matej Apostol i evanđelist

Slikovni rezultat za Sveti Matej Apostol i evanđelistSveti Matej, apostol i evanđelist, rodio se u Kafarnaumu oko 5. godine. Prema Evanđeljima sin Alfejev, zvan i Levi, Galilejac, carinik iz Kafarnauma, na području Heroda Antipe, ugostio je u svojoj kući Isusa i nakon tog susreta pridružio se njegovim apostolima.

Opširnije...

Hodočašće u Ludbreg

U četvrtak , 1.9.2016. našli smo se u dvorištu samostana. Župnik , Petra, mama jednog ministranta i nas sedmero ministranata krenuli smo u Ludbreg oko 8 sati.

Poštovani roditelji!

Zašto uopće vjerujem? Možda pri takvom pitanju osjećamo neku nelagodu jer tako postavljeno pitanje si ne postavljamo.
Divimo se Vašoj brizi i nastojanju koje ulažete u odgoj i izobrazbu Vaše djece. Svjesni smo da osim pripreme za sakramente prve ispovijedi i pričesti kao i krizme potrebno je i u ostalim razredima osnovne škole sudjelovati u župnom vjeronauku. Svima Vama koji šaljete svoju djecu na župni vjeronauk čestitamo, a Vas koji ste to zanemarili potičemo da djecu uključite u pojedine grupe koje se sastaju u vjeronaučnoj dvorani prema rasporedu koji ćemo objaviti početkom listopada dok se ustali školski raspored.
Još uvijek možemo reći da je školska godina na početku pa koristimo priliku da Vam se obratimo s nekoliko riječi. Željeli bismo Vas pozvati da posvetite koji trenutak za sebe, kako bi pogledali svoj život i da se zajedno upitamo što vjerujem i koji smisao ima i tko je za mene Isus Krist. Uvjereni smo da će sve nas susret s Isusom Kristom kroz osobni susret raspoložiti za novi poticaj i novu radost. Samo ćemo se na taj način približiti jedni drugima i ujedno svjedočiti za njega, svatko u svojoj okolini u kojoj živi. Vi ćete, kao roditelji na taj način biti najdraocjeniji svjedoci vjere svojoj djeci.
Posebno bismo htjeli upozoriti da za primanje sakramenata prve ispovijedi i pričesti, kao i za primanje svete potvrde obvezatno je pohađanje i školskog vjeronauka. Svjedoci smo da se pojedini učenici, uz pristanak svojih roditelja, bez ozbiljnih razloga ispisuju sa školskog vjeronauka. Neki su shvatili da je to predmet kojim treba popraviti prosjek ocjena - očekujući sigurnu peticu - a ako to nije tako ispišimo se! Vjeru treba upoznati, vjeru treba živjeti, vjeru treba svjedočiti. Nije to uvijek jednostavno i lako, ali bez truda nema ni rezultata.
U ovoj godini nudimo vam još nekoliko prlika da svoju vjeru upoznamo, razjasnimo i odgovorno živimo:
Ponedjeljkom poslije večernje mise održava se Biblijski sat koji nam želi približiti Bibliju kao knjigu života.
Srijedom poslije večernje mise euharistijsko je klanjanje u crkvi.
Jednom mjesečno srijedom, nastavit ćemo i sa skupinom 60+ kada se okupljaju naši stariji vjernici.
Svaki četvrtak u 17 sati održava se susret "Razgovor o vjeri" u kojem ćemo govoriti i razgovarati o vjerskim temama.
Subotom u 19 sati susreti su Franjevačke mladeži na koje pozivamo vaše mlade koji su zainteresirani za druženje i rast u vjeri na jedan specifičan način.
Uvjereni smo da Isus Krist i ovaj puta neće nikoga razočarati!
Vaši svećenici
o. Marijan i o. Mijo

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Hranića

Vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskup Đuro Hranić, uputio je poruku u povodu početka nove školske i vjeronaučne godine. U poruci podsjeća kako je prije 25 godina vjeronauk ponovno uveden u škole. Biskupi su već 1991. istaknuli: "Crkva se smatra pozvanom i dužnom upoznati sve ljude koji to žele s porukom kršćanske vjere o najdubljem smislu čovjekova života i svijeta. Ona to svoje poslanje na poseban način ostvaruje prikladnim oblicima sustavnoga vjerskog odgoja i obrazovanja (vjeronauka) ne samo u crkvenoj (župnoj) zajednici nego i u školi." Nadbiskup Hranić piše da je Crkva tako, odabirući konfesionalni model vjeronauka, na određeni način, "postala i jest odvjetnica dostojanstva učenika i njihova života što je puno više od stečenih kompetencija i ispunjavanja kriterija, često zadanih izvan sustava odgoja i obrazovanja".
Nadbiskup nadalje ističe važnost župne zajednice kao izvornog mjesta naviještanja vjere, te važnost radosnoga i oduševljenog svjedočenja Isusa Krista kojega je vjernik osobno susreo. "Župna je zajednica izvorno mjesto susreta s Kristom i mjesto slavljenja zajedničke kršćanske vjere. Vjeronauk u školi tako zahtijeva i upućuje na potrebu župne kateheze."
Hrvatski su biskupi i 2002. godine, u dokumentu "Na svetost pozvani", ponovno istaknuli da "školski vjeronauk ne može zamijeniti i učiniti suvišnom župnu katehezu. Ta dva oblika nisu istovjetna, nego se nadopunjuju". Danas uviđamo da vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu.
Na kraju poruke nadbiskup Hranić svima zahvaljuje za dosadašnju suradnju u vjerskom odgoju djece, izražavajući nadu će i ubuduće svesrdno prihvatiti nastojanja svojih župnih zajednica na planu "dodatnog snaženja župne kateheze".
Zagreb, (IKA)

Mala Gospa – rođenje Blažene Djevice Marije

Slikovni rezultat za Mala GospaPo kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.
Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Malu Gospu 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe.
 Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovjedan, vrlo je drag puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.
Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže “Gospa Mala – jesen prava!” O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka).
(Bitno.net)

Papa Franjo će proglasiti Majku Terezu svetom

Slikovni rezultat za majka terezijaRazveselila nas je vijest da je 15. ožujka 2016. papa Franjo potpisao za redovnog konzistorija u Vatikanu, dekret o kanonizaciji petero blaženika među kojima je i Majka Tereza koja će biti kanonizirana sljedeće nedjelje, 4. rujna. Svečana misa proglašenja Majke Tereze svetom održat će se u Rimu na Trgu sv. Petra, a ne u Indiji kako su zagovarali tamošnji biskupi. Kanonizacija će biti u Rimu jer je Majka Tereza bila svjetski poznata ličnost.

Opširnije...

ofm.hr/koprivnica/

ISPOVJEDNI KUTAK

Panorama naše crkve i samostana


PopUp MP3 Player (New Window)

Copyright 2016  Župa sv. Antuna Padovanskog - Koprivnica