^Vrati se na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Brak i obitelj su institucije koje treba promicati i štititi od svakog mogućeg pogrešnog shvaćanja s obzirom na njihovu narav,

jer sve ono što ranjava brak i obitelj ranjava i ljudski suživot kao takav. (Benedikt XVI)

ŽUPNI URED SV. ANTUNA PADOVANSKOG Franjevačka 1, KOPRIVNICA; Tel. 048/642-160; e-mail: fra-kc@ofm.hr; UREDOVANJE: Svaki radni dan od 8-9 i 17-18: KRŠTENJE: Prijava u uredovno vrijeme. Pouka petkom u 17:00; VJENČANJE: Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja. BOLESNICI: Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika. Bolesnike redovito pohađamo o Božiću i Uskrsu. SPROVOD: Nakon dogovora s Komunalcem vrijeme sprovoda prijavite u župnom uredu. KLANJANJE: Svake srijede poslije večernje svete mise u našoj crkvi je pobožnost euharistijskog klanjanja. Izdaje i odgovara: Župni ured Sv. Antuna Padovanskog

ofm.hr/koprivnica/

listic   ŽUPNI LISTIĆ


    Br. 12  Download this file (listicVII39.pdf)

BROJAČ POSJETA

Danas 35

Sveukupno 944927

Dobro došli na našu web stranicu

Korizmena tribina u našoj župi

U nedjelju 22. veljače naš dragi gost fra Darko Tepert, bibličar i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu održao je korizmenu tribinu. Ove je godine za temu svoje tribine odabrao čitanja Starog zavjeta koja u godini B pratimo kao prva čitanja korizmenih nedjelja.

Mati sinova Zebedejevih

Poznata nam je zgoda iz evanđelja kada majka sinova Zebedejevih, Ivanova i Jakovljeva dolazi k Isusu s molbom da njezina dva sina u Nebeskom kraljevstvu sjednu Isusu s desna i s lijeva. U korizmenom vremenu daje nam dobru pouku da i mi ne krenemo tim putom. Evanđelist Matej zapisao nam je to u 20. poglavlju od 17 do 28 retka.

Vi ćete sjediti na dvanaest prijestolja
Isus, u tom odlomku, obećava svojim apostolima da će, kada Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave u Kraljevstvu Nebeskom, oni sjediti na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest plemena izraelovih.
Vjerojatno je ponukana tim riječima mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima došla Isusu s molbom da oni dvojica sjednu uz Isusa, jedan zdesna, drugi slijeva.
I sve to, ljudski gledajući, ima smisla i sve je to, ljudski gledajući, ganutljiva briga majke koja ne preže ni od osobnog poniženja kako bi svojoj djeci omogućila ono što smatra vrijednim.

Ne znate što ištete
Ali, Krist naviješta drugačiju perspektivu. Perspektivu u kojoj nije potrebno nastojati biti uz Isusa, nego je potrebno nastojati svojim životom biti poput Isusa. Perspektivu u kojoj nije bitno vladati nad svijetom i ljudima, nego je bitno nastojati da nastane bolji svijet i bolji ljudi.
Isus, stvarajući bolji svijet i bolje ljude, ne prigovara sinovima Zebedejevim niti njihovoj majci, nego ih podučava i odgaja. Zato jer zna da su u zabludi i da ne znaju što ištu.
Isus ih potiče, kao što smo već spomenuli, da ne žive zato da budu uz njega, nego da budu poput njega. A oni koji su poput njega, kada Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave bit će i uz njega.

Ostala desetorica razgnjeve se na dva brata
Za razliku od Isusa koji je znao da su sinovi Zebedejevi i njihova mati u zabludi pa ih je poučio o smislu života, ostala desetorica apostola su se na braću razgnjevila.
Nebitno je koji je bio razlog njihova gnjeva. Za nas je bitno da su reagirali drugačije od Isusa. Reagirali su onako kako bi reagirala i većina nas.

Zato ih Isus dozva
Isus ovaj put poučava sve apostole. A s njima i nas.
No, valja nam najprije primijetiti, zanimljivu sintagmu Isus ih dozva. Isus kao da ih želi istrgnuti iz njihove zaokupljenosti gnjevom. Kao da ih hoće probuditi iz njihove uskogrudnosti. Isus ih doziva. Isus ih poziva. Isus ih budi. Isus ih otvara za novu, evanđeosku perspektivu.
Isus stvara novi obrazac ponašanja po kojemu nije bitno vladati i gospodariti, nego služiti i pomagati. Biti kršćanin znači biti onaj koji će stvarati bolji svijet. Onaj koji će sama sebe založiti u stvaranju boljega svijeta. Isto onako kao što je učinio i Isus čiji smo nasljedovatelji.

Susret sa siromahom u korizmi

Slikovni rezultat za franjevci i siromaštvoU velikom sam pospremanju stana. Nemam baš volje i ne da mi se primiti tog posla. No, sjetim se, kad mi se nešto ne ide, baš tada ću to uraditi. I zamolim Isusa da mi pomogne u pospremanju stana, baš onako kako mi uvijek pomaže. I odmah nestane bezvoljnosti. Odlazim do kontejnera i sortiram otpad.

Grijeh

Veliki problem vezan uz grijeh je shvaćanje pojma grijeh. Pokušajmo definirati grijeh! Upitajmo se što za mene znači riječ grijeh! Kako nešto možemo prepoznati kao grijeh? Kako ja prepoznajem da sam sagriješio?
Prečesto, razgovarajući o grijehu pitamo se je li nešto grijeh. Pritom grijeh shvaćamo kao odmak od dobra ili povredu neke odredbe. Na ispovijedi nabrajamo momente kada smo prekršili zapovijedi.

Opširnije...

London: Sudac suspendiran zbog kršćanskih uvjerenja

Novinske su agencije 18. siječnja 2015. prenijele kako je najviša zakonodavna vlast u Velikoj Britaniji suspendirala suca Richarda Pagea naloživši mu jednodnevni tečaj preodgoja kako bi se riješio opasnoga, po mišljenju vlasti, vjerovanja da je za dijete bolje ako ga posvoji obitelj s ocem i majkom, negoli istospolni par.

Opširnije...

Zajednica „Vjera i svjetlo“ - proslava blagdana „Svijećnice“ u Virovitici

 „Nema te tame na ovome svijetu koja se može suprotstaviti svjetlosti, makar to bila i svjetlost najmanje svijeće!“ Zajednica „Vjera i svjetlo“ na blagdan „Svijećnice“ slavi svoj dan. Kao i svake godine, toga se dana okupljaju zajednice iz okolnih gradova i mjesta kako bi zajedničkim druženjem i misom proslavili Prikazanje Gospodinovo u Hramu.

Susret voditelja i volontera caritasa varaždinske biskupije

U subotu 30.01.2015 g u Varaždinu je održan godišnji susret voditelja i volontera Caritasa varaždinske biskupije, na kojem su sudjelovali i predstavnici naše župe. Susret je započeo misnim slavljem koje je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Duhovno okrepljeni  s propovjedi mons Mrzljaka o ostavštini don Boska i njegovog dijelovanja s mladima koji su pali na  ruba društva gdje se uz lijepu rijeć i ljubav može puno toga postići susret je nastavljen u dvorani Svećeničkog doma  pozdravnim riječima predsjednika Biskupijskog Caritasa generalnog vikara mons. Ivana Godine i  ravnatelja mr. Ante Šole. Zatim je prof Snježana Maleš održala predavanje "Vjera bez djela je mrtva (Jakov 2,14)". Kroz predavanje profesorica nam je ponudila neke odgovore na pitanja kako prepoznati i pomoći na različite oblike siromaštva, osim onoga materijalnog, koje muči današnje društvo. Poslije ovog lijepog izlaganja usljedila je predaja izvještaja Caritasa pojedinih župa prilikom kojih su predstavnici izložili rad za proteklu godinu Caritasa svoje župe. U izlaganjima moglo se čuti dosta sličnosti u radu pojedinih Caritas-a ali bilo je i novih ideja koje bi se mogle primjenjivati u vlasitoj župi. Na kraju je slijedila okrepa uz fini objed i međusobno druženje na kojem su sami sudionici jedan drugog obogatili svojim iskustvo, osmjehom i dobrotom.

GOSPA LURDSKA - 11. veljače

Lurd je bio mali trgovački grad koji leži u podnožju Pirineja. Nakon ukazanja Blažene Djevice Marije djevojčici Bernardici Subiru, Lurd se razvio u veliko Marijansko svetište.
U veljači 1858., 14-godišnjoj Bernardici ukazala se Blažena Djevica Marija u spilji Massabielle. Kip Lurdske Gospe postavljen je u spilju 1864.
Prvo ukazanje se dogodilo na četvrtak, 11. veljače 1858.

Opširnije...

Sveti Blaž iz Sebaste biskup i mučenik ( +317.) spomendan 3. veljače

Sveti Blaž rođen je u gradu Sebastu u Armeniji. Bio je za ono doba visoko školovan čovjek i vršio je službu liječnika. Pomagao je siromasima i bolesnicima ne samo kao liječnik, već još više kao kršćanin koji je u njima gledao i susretao samoga Krista. Svojim držanjem i dobročinstvima postao je u gradu veoma popularna i obljubljena osoba. A kako je tada Božji narod birao biskupa, izabrali su Blaža. I tako on od liječnika postade apostolski nasljednik i pastir Kristova stada. Novu, još odgovorniju, službu vršio je svim žarom.

Opširnije...

Odnos vjere i znanosti

U nedjelju 25. siječnja 2015. u našoj je Župi tribinu održao ugledni hrvatski znanstvenik i akademik Vladimir Paar. Tema tribine bila je Odnos vjere i znanosti. Tribinu su zajedno organizirali Franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, koje je svoje djelovanje odnedavno započelo i u Koprivnici.

Evo nas i drugi put zajedno, 60+

 U srijedu 14. siječnja 2015. održan je naš drugi susret 60+. Tema je ovoga susreta bila kao je lijepo biti star. Susret smo započeli molitvom i razgovorom o tome kako smo proveli božićne blagdane. Svi smo nekako izdvojili trenutke provedene s obitelji, djecom, unucima. Nakon blagdana moramo se vratiti svakodnevici koja nam često puta i nije laka.

ofm.hr/koprivnica/

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

ISPOVJEDNI KUTAK

Panorama naše crkve i samostana


PopUp MP3 Player (New Window)

Copyright 2015  Župa sv. Antuna Padovanskog - Koprivnica