^Vrati se na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Čistoća je najdivnija i ujedno najosjetljivija krepost među svima ostalima. Budite oprezni na prve trenutke napasti. Kako sačuvati čistoću? Sveti Filip Neri

savjetovao je obično pet sredstava: kloniti se lošeg društva, izbjegavati nerad, ne previše hraniti tijelo, moliti se i često pristupati sakramentima. (don Bosco)

ŽUPNI URED SV. ANTUNA PADOVANSKOG Franjevačka 1, KOPRIVNICA; Tel. 048/642-160; e-mail: fra-kc@ofm.hr; UREDOVANJE: Svaki radni dan od 8-9 i 17-18: KRŠTENJE: Prijava u uredovno vrijeme. Pouka petkom u 17:00; VJENČANJE: Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja. BOLESNICI: Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika. Bolesnike redovito pohađamo o Božiću i Uskrsu. SPROVOD: Nakon dogovora s Komunalcem vrijeme sprovoda prijavite u župnom uredu. KLANJANJE: Svake srijede poslije večernje svete mise u našoj crkvi je pobožnost euharistijskog klanjanja. Izdaje i odgovara: Župni ured Sv. Antuna Padovanskog

ofm.hr/koprivnica/

listic   ŽUPNI LISTIĆ


    Br. 8  Download this file (listicVII39.pdf)

MOLITVA PAPE IVANA PAVLA II. ZA ŽIVOT

O Marijo,
zoro novoga svijeta,
Majko živih,
povjeravamo ti pitanje života:
pogledaj, o Majko, neizmjeran broj
djece kojima je zabranjeno roditi se,
siromaha kojima je otežano življenje,
muževa i žena, žrtava nečovječnoga nasilja,
starih i bolesnih, ubijenih ravnodušnošću
ili lažnim sažaljenjem.
Učini da oni koji vjeruju u tvoga Sina
znaju iskreno i s ljubavlju
ljudima našega vremena

naviještati Evanđelje života.
Isprosi im milost da ga prime
kao trajno novi dar,
radost da ga sa zahvalnošću slave
tijekom cijeloga svog života
i hrabrost da za nj svjedoče
djelotvornom postojanošću,
kako bi – zajedno sa svim ljudima dobre volje –
gradili civilizaciju istine i ljubavi,
na hvalu i slavu Boga stvoritelja i ljubitelja života.
Amen.

BROJAČ POSJETA

Danas 65

Sveukupno 943101

Dobro došli na našu web stranicu

Sveti Blaž iz Sebaste biskup i mučenik ( +317.) spomendan 3. veljače

Sveti Blaž rođen je u gradu Sebastu u Armeniji. Bio je za ono doba visoko školovan čovjek i vršio je službu liječnika. Pomagao je siromasima i bolesnicima ne samo kao liječnik, već još više kao kršćanin koji je u njima gledao i susretao samoga Krista. Svojim držanjem i dobročinstvima postao je u gradu veoma popularna i obljubljena osoba. A kako je tada Božji narod birao biskupa, izabrali su Blaža. I tako on od liječnika postade apostolski nasljednik i pastir Kristova stada. Novu, još odgovorniju, službu vršio je svim žarom.
Za vrijeme cara Licinija buknuo je strašan progon kršćana. Prvi su na udaru bili pastiri. Progonitelji znaju da najprije treba udariti po pastiru pa će se onda i stado lako raspršiti i uništiti. Blaž je svoje vjernike bodrio da ustraju u vjeri. Blaža su zatvorili i mučili ne bi li ga prisilili na otpad. Sveti biskup je hrabro podnio sve okrutne muke i nije se dao ničim zastrašiti.
Krvnik mu je godine 317. odrubio glavu. Ta je glava kao dragocjena relikvija godine 972. došla u naš hrvatski Dubrovnik. Grad ga je izabrao za svoga zaštitnika i već 1.000 godina stoji pod njegovom moćnom zaštitom.
Jednom prilikom priđe mu uplakana majka sa djetetom u naručju. Kroz suze mu ispriča kako je djetetu zapela u grlu riblja kost, molila ga je da ga spasi. Na to. Sv. Blaž spusti ruku na grlo djeteta, i zamoli  Svemogućeg da se kost izlomi i da se dječaku vrati zdravlje. Molio je da se to isto uvijek učini svima koji bi ga u bolesti grla molili u njegovo ime. Dijete ozdravi, mati se zahvali sv. Blažu i uputi se kući. Slijedeći ova životnu zgodu puk se Svetom Blažu najčešće obraća za pomoć u svim slučajevima bolova i smetnji u vratu, grlu, ždrijelu, kod promuklosti.   Sveti Blaž je kasnije uključen među četrnaest svetih pomoćnika u nevolji, a time je postao zaštitnikom i drugih bolesti.

Odnos vjere i znanosti

U nedjelju 25. siječnja 2015. u našoj je Župi tribinu održao ugledni hrvatski znanstvenik i akademik Vladimir Paar. Tema tribine bila je Odnos vjere i znanosti. Tribinu su zajedno organizirali Franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, koje je svoje djelovanje odnedavno započelo i u Koprivnici.

Evo nas i drugi put zajedno, 60+

 U srijedu 14. siječnja 2015. održan je naš drugi susret 60+. Tema je ovoga susreta bila kao je lijepo biti star. Susret smo započeli molitvom i razgovorom o tome kako smo proveli božićne blagdane. Svi smo nekako izdvojili trenutke provedene s obitelji, djecom, unucima. Nakon blagdana moramo se vratiti svakodnevici koja nam često puta i nije laka.

Sveti Ivan Bosco, apostol mladih

Utemeljitelj salezijanaca sv. Ivan Bosco, 1815. u t blizini Torina. U drugoj godini života umire otac ostavivši za sobom tri sina s njihovom majkom Margaritom. U devetoj godini, 1824., Ivan je sanjao znakovit san o svome poslanju, a 1827. napustio rodnu kuću da bi radio i školovao se. Osobito mu je pomagao kapelan don Calosso, koji je nažalost ubrzo umro, pa je Ivan bio prisiljen školovati se uz rad.  5. lipnja 1841. zaređen je za svećenika.

Opširnije...

Brige ostaviti pred vratima…

Jednom prilikom sam angažirao vrhunskog stolara da mi pomogne u renoviranju stare poljske kućice i upravo mu je završio prvi težak dan na tom poslu. Pukla mu je guma pa je izgubio jedan sat rada, električna pila mu je otkazala, a sada mu se stari kamion odbija pokrenuti.

Opširnije...

Zavjetna nedjelja

Po dvijestosedmdesti put okupili smo se i ove godine na proslavu ZAVJETNE NEDJELJE u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici u nedjelju, 11. siječnja 2015. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik Močila i dekan koprivničkog dekanata mons. Leonard Markač u koncelebraciji sa svećenicima župa grada Koprivnice.

Opširnije...

Ekumenska osmina molitve za jedinstvo kršćana 18. - 25 siječnja

Dani od 18. do 25. siječnja su u Katoličkoj Crkvi posvećeni molitvi za jedinstvo svih kršćana. Ova se osmina slavi i u nekim drugim kršćanskim Crkvama. Začetnik ovog molitvenog pokreta je američki anglikanski svećenik Pavao Wattson sa svojim suradnikom, anglikanskim svećenikom Spencerom Jonesom. - Pavao Wattson je pripadao takozvanom oksfordskom pokretu u Anglikanskoj Crkvi, koji je bio sklon zbližavanju s Rimom.

Opširnije...

Statistika za 2014. godinu

Na staru godinu pročitali smo u crkvi župnu statistiku za 2014. koju možemo usporediti  s podacima od 2013. Posebno je zabrinjavajuće da većina naših župljana umire bez sakramenata. To je prvenstveno propust njihovih bližnjih koji ili ne mare ili se boje spomenuti teškim bolesnicima da se pozove svećenik.

Isusov početak

Ivan je svoju zadaću polako privodio kraju. Stalno je ljudima svjedočio da on nije Mesija iako je pokrenuo mnoštvo ljudi potičući ih da ostave uhodani način života i počnu jedan sasvim novi. Njegov se glas širio prostranstvima. Koji su ga čuli i u njemu prepoznali pravu istinu, zakoračili su u Rijeku kako bi očistili oči, ruke, noge, sve protekle dane života…
Ivan nije Mesija, ali je Mesija među njima, i to vrlo blizu! Svoje korake u Rijeci načinio je i On-Mesija. Ušao je u Rijeku da bi promijenio svoj život, da bi napustio skrovitost i počeo javno djelovati. A sve Njegove riječi, koje će odzvanjati po dolinama i gorama, izrečene po kućama, u sinagogama i u Hramu, sva Njegova djela učinjena iz ljubavi prema bližnjemu, imaju potvrdu u Očevu glasu, dok je voda tekla niz njegovo čelo: "Ti si Sin moj , Ljubljeni! U Tebi mi sva milina!" Krštenjem Isus okreće novu stranicu svoga života...
Josip Šimunović

Završio je blagoslov obitelji

U ponedjeljak, 5. siječnja završili smo posjet vašim obiteljima. Bogu hvala! Sve se odvijalo po planu, naime, predviđeni raspored u potpunosti je izvršen. Mi svećenici koji smo vas posjetili, s vama i za vas molili, s vama popričali, koje ste nas srdačno primili pogostili, darivali za potrebe naše župe, srdačno vam svima zahvaljujemo na svemu. Veseli me činjenica da je većina vjernika s radošću primila svećenika u kuću i na taj način pokazao da svoje kršćanstvo doista želi u potpunosti živjeti unatoč svega i da time želi doprinijeti rastu zajedništva u župi.
Danas slavimo nedjelju Kristova krštenja i razmišljamo o njegovom krštenju i životu po krštenju. Zapitajmo se kako mi živimo svoje krštenje i svoj kršćanski život, zapitajmo se da li smo svojim životom izdali možda svoje krštenje, svojega Boga. Što poduzimamo da svoje krštenje doista živimo i što činimo da i naši bližnji s kojima živimo to isto žive.
Dragi roditelji, prisjetite se danas krštenja svoje djece i odluke koju ste tada donijeli. Odluka je bila, da ćete odgajati svoje dijete u vjeri, zapitajte se danas da li to doista činite. Potaknite jedni duge na život
po krštenju ako se želimo zvati kršćanima.
I još nešto. Ovih dana papa Franjo, kojeg tako često citiraju oni koji baš s Crkvom nemaju veze, potaknuo nas je da zapamtimo i datum našeg krštenja. Pamtimo razne datume, ali većina kaže da su bili mali pa zato ne znaju taj datum. Mnogi bi trebali imati kod kuće uspomenu na taj dan - upamtimo taj dan i zahvalimo Bogu na daru djece Božje!

 

Posjet frame staračkom domu

Frama Koprivnica, kao i prijašnjih godina, posjetila je starački dom u blizini HAK-a. Framaši su 29. prosnica 2014. razveselili našu stariju i nemoćnu braću u staračkom domu pjesmama i kratkim druženjem.

ofm.hr/koprivnica/

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

ISPOVJEDNI KUTAK

Panorama naše crkve i samostana


PopUp MP3 Player (New Window)

Copyright 2015  Župa sv. Antuna Padovanskog - Koprivnica