^Vrati se na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ŽUPNI URED SV. ANTUNA PADOVANSKOG Franjevačka 1, KOPRIVNICA; Tel. 048/642-160; e-mail: fra-kc@ofm.hr; UREDOVANJE: Svaki radni dan od 8-9 i 17-18: KRŠTENJE: Prijava u uredovno vrijeme. Pouka petkom u 17:00; VJENČANJE: Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja. BOLESNICI: Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika. Bolesnike redovito pohađamo o Božiću i Uskrsu. SPROVOD: Nakon dogovora s Komunalcem vrijeme sprovoda prijavite u župnom uredu. KLANJANJE: Svake srijede poslije večernje svete mise u našoj crkvi je pobožnost euharistijskog klanjanja. Izdaje i odgovara: Župni ured Sv. Antuna Padovanskog

ofm.hr/koprivnica/

   ŽUPNI LISTIĆ


    Br. 44  Download this file (listicVII39.pdf)

BROJAČ POSJETA

Danas 50

Ovaj tjedan 228

Ovaj mjesec 110

Sveukupno 934263

Dobro došli na našu web stranicu

DJECO, MLADI, RODITELJI, BAKE I DJEDOVI...

...DOĐITE prije spavanja na molitvu krunice u Marijinom mjesecu listopadu. Bit će to divno druženje s Marijom, kroz molitvu krunice, meditaciju i pjesmu. Vratiti ćemo se na trenutak i u naše djetinjstvo i prisjetiti se molitve Krunice naših roditelja, baka i djedova, molitve krunice za naše branitelje i tko zna što će se lijepog izvući iz te bogate škrinje. Vidimo se svakoga dana u 17,50 kod Sv Antuna Padovanskog. Marija se raduje tvojem dolasku. Sa sobom povedi ukućane, susjede, prijatelje da bi i oni bili blagoslovljeni. BUDI TI SVJETLO SVIMA OKO SEBE.

SVETI ARKANĐELI - 29. rujna

Mihael, Gabriel i Rafael tri su biblijska anđeoska imena. Izvorna značenja imena su, kako je to često u drevnim istočnim kulturama, rečenice, svojevrsne definicije nositelja imena: Mi-ha-el znači Tko je kao Bog?, Ga-bri-el – Bog je jak, a Ra-fa-el – Bog iscjeljuje, liječi.
Anđeli su po katoličkom učenju osobna, od Boga stvorena bića, koja “uvijek gledaju lice Oca nebeskoga”, te su neposredni svjedoci njegovih velikih djela i razglašuju njegovu slavu. Za razliku od ljudi, anđeli nisu vezani na tijelo. Oni su čisti duhovi, a posjeduju veću moć nad materijom od čovjeka i veću sposobnost spoznaje. Nauka o anđelima (angelologija) razvrstava anđele u devet korova. Osmi su kor arkanđeli i među njih spadaju Mihael, Gabriel i Rafael.
Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je već u 4. stoljeću. Mihael je, po Bibliji, na početku Božjeg stvaranja, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer (Sotona). Prema liturgijskim tekstovima, Mihael je voditelj duša u raj. Stari su ga pisci nazivali "vagatelj duša" na posljednjem sudu, a ikonografi ga slikali s vagom u ruci. Slikaju ga i kao "vojskovođu nebeske vojske" s plamenim mačem ili kopljem, a u srednjem vijeku u tadašnjoj vojničkoj opremi: oklopu, kacigi, sa štitom i kopljem. Obično u žaru borbe, okružena drugim anđelima, kako pobjeđuje Sotonu i strovaljuje ga u pakao. Općenito, Mihael se štuje kao branitelj i zaštitnik vjere i Crkve. Kao svojeg patrona posebno ga časte, u vezi s njegovom ulogom, vojnici i policajci, pa ljekarnici, vagari i trgovci, pekari; umirući.
Arkanđeo Gabriel u Bibliji nastupa kao glasnik Božjih odluka. On u Starom zavjetu tumači proroku Danijelu viđenje ovna i jarca i značenje sedamdeset godina. U Novom zavjetu svećeniku Zahariji naviješta rođenje Ivana Krstitelja, ukazuje se Mariji i naviješta rođenje Isusovo. Do reforme katoličkog kalendara (1969.) kalendarski spomendan Gabriela bio je 24. ožujka, dan uoči blagdana Blagovijesti. Sada je zajedno s Mihaelom i Rafaelom, 29. rujna. U ikonografiji se najčešće prikazuje kao navjestitelj s ljiljanom u ruci. U Crkvi je godine 1951. proglašen zaštitnikom telekomunikacija i obavijesnih sredstava. Patron je glasnika, poštara i filatelista.
Rafael se u Bibliji spominje samo u Knjizi o Tobiji, kao pratilac na putu, zaštitnik i zagovornik mladog Tobije. Po Božjoj zapovijedi svladava pakosnog zloduha Asmodeja i iscjeljuje Tobijina oca. Rafael je patron ljekarnika, iseljenika, hodočasnika, putnika, brodara, rudara, krovopokrivača.
Anđele, duhovna bića, nije moguće naslikati. Likovna se umjetnost domišlja pa ih uobičajeno prikazuje kao lijepa bića, nalik na mladiće ili djecu, s krilima. Krila su simbol njihove nesmetane pokretljivosti i nenavezanosti na vrijeme i prostor. U najranijim prikazima, iz prvih kršćanskih vremena, anđeli nemaju krila. Tu oznaku su im slikari počeli dodavati tek od 4. stoljeća.

2. sjednica Župnog pastoralnog vijeća

U ponedjeljak, 22. rujna 2014. održana je druga sjednica ŽPV-a u novom sastavu. Nakon molitve i pozdrava, župnik je kratko izvijestio o događajima od svibnja do rujna 2014. ...

„Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim...“

„Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim...“ –Ne, Gospodine, ne bojimo se. Ne bojimo se biti Tvoji, pred svima Ti obećati da ćemo se odazvati na svaki poziv dobra i živjeti po primjeru evanđelja. Ne bojimo se kušnja i napasti. Ne bojimo se nesuglasica u bratstvu. Ta mi smo obitelj i svaka obitelj to ima. Znamo da imamo Tebe.

Sveti Vinko Paulski, apostol milosrdne ljubavi - 27. rujna

»Ako deset puta na dan pohodiš jednog bolesnika, ti si deset puta susreo Boga. Kad siromahe promatrate svjetlom vjere, uočit ćete kako ih prati ista sudbina kao i Božjeg Sina koji je odabrao biti siromašan. Zato, ganuti jadom bližnjih moramo težiti i moliti Boga da nam ulije osjećaje milosrđa i smilovanja« (sv. Vinko Paulski)

Rodio se 1581. godine u Francuskoj, u siromašnoj seljačkoj obitelji. Unatoč siromaštvu, roditelji su ga školovali, nadajući se da će, ako postane svećenik, potpomagati obitelj. Vinko je doista izabrao svećenički poziv i zaređen je za svećenika 1600. godine.

Opširnije...

Nekoliko riječi o vjeronauku

Draga djeco, poštovani roditelji!
Započela je još jedna školska godina. Prilika je da djeca u svom rastu nauče nešto korisno za sadašnji i budući život. Teško je u ovom trenutku reći što nas sve očekuje u novoj školskoj godini, ali bilo bi dobro da svi oni koji su vezani za odgoj budućih generacija, budu spremni prihvatiti sve svoje obaveze kako bi odgoj i priprema budućih generacija za život bio što kvalitetniji i da naše mlade generacije budu dovoljno osposobljeni za život koji će uskoro morati prihvatiti s odgovornošću.

Opširnije...

Duhovna obnova frame

Koprivnički Framaši, zajedno s fra Vjekoslavom, ovogodišnje su pripreme za obećanja započeli duhovnom obnovom na Žumberku. U petak, 29.8. zaputili su se u pravu trodnevnu avanturu.

Održan sastanak čitača poslije ljetne stanke

U ponedjeljak, 8.rujna 2014. nakon duže ljetne pauze održan je sastanak liturgijskih čitača. Dogovoreno je da ćemo sastanke održavati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu nakon večernje mise, kako bi dogovorili raspored za tekući mjesec.

Gospa Žalosna – 15. rujna

Iako smo na pragu raskošne, raznobojne jeseni, kao da se i imenom današnjeg marijanskog blagdana s tugom opraštamo od dugog, toplog ljeta. Častimo Gospu Žalosnu ili Mariju od sedam žalosti, a imendan slave naše Dolores i Tuge. Prisjećamo se sedam teških trenutaka Marijina života:

Opširnije...

U bolničkoj sobi

Dva muškarca, obojica jako bolesni zajedno su ležali u bolnici. Jedan od njih je svaki dan imao mogućnost sjediti u svom krevetu zbog izdvajanja vode iz njegovih pluća. Njegov krevet je stajao uz jedini prozor u sobi.
Drugi muškarac je morao stalno ležati na leđima.

Opširnije...

Hodočašće ministranata u Ludbreg

U četvrtak 4.rujna,u Ludbregu održan je susret ministranata. Susret je započeo s molitvom,te nakon molitve imali smo rad,igre i upoznavanje po skupinama. U 11 sati započela je misa koju je predvodio  naš biskup Josip Mrzljak s ostalim svećenicima.

ofm.hr/koprivnica/

KOME DA IDEMO?

Tjedna radijska emisija
Ureda za pastoral u medijima
Varaždinske biskupije

ISPOVJEDNI KUTAK

 

Panorama naše crkve i samostana


PopUp MP3 Player (New Window)

Copyright 2014  Župa sv. Antuna Padovanskog - Koprivnica