^Vrati se na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Zamolite Gospu da vam pomogne razumjeti kako primiti Isusa i nositi Ga drugima kao što Ga je ona nosila. (Bl. Majka Terezija)

ŽUPNI URED SV. ANTUNA PADOVANSKOG Franjevačka 1, KOPRIVNICA; Tel. 048/642-160; e-mail: fra-kc@ofm.hr; UREDOVANJE: Svaki radni dan od 8-9 i 17-18: KRŠTENJE: Prijava u uredovno vrijeme. Pouka petkom u 17:00; VJENČANJE: Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja. BOLESNICI: Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika. Bolesnike redovito pohađamo o Božiću i Uskrsu. SPROVOD: Nakon dogovora s Komunalcem vrijeme sprovoda prijavite u župnom uredu. KLANJANJE: Svake srijede poslije večernje svete mise u našoj crkvi je pobožnost euharistijskog klanjanja. Izdaje i odgovara: Župni ured Sv. Antuna Padovanskog

ofm.hr/koprivnica/

   ŽUPNI LISTIĆ


    Br. 48  Download this file (listicVII39.pdf)

BROJAČ POSJETA

Danas 14

Sveukupno 936042

Listopad 2014
31
Petak
10:59
BuaXua Calendar
English  German  Italian
 

Dobro došli na našu web stranicu

HOLYWIN kod franjevaca

Naše „Malo stado“ sa svojim mjuziklom po treći puta sudjelovali su na franjevačkim pučkim misijama

Sa sv. Franjom zajedno naziv je glazbeno – scenske predstave koju su članovi zbora naše župe „Malo stado“ osmislili još početkom godine za prve franjevačke pučke misije u Hrvatskoj  koje su u ožujku 2014. bile održane u Čakovcu. Tom prvom izvedbom oduševili su, ne samo publiku u prepunom Katoličkom domu u Čakovcu, nego i same organizatore franjevačkih pučkih misija na čelu s fra Ivanom Matićem. Od tada mjuzikl „Sa sv. Franjom zajedno“ postaje dio programa franjevačkih pučkih misija u sklopu kojih su do sad još  gostovali u Istri, a 18. listopada i u Malom lošinju.

Blaženi Pavao VI.

Prošle nedjelje, 19. listopada, papa Franjo na kraju Treće izvanredne biskupske sinode, koja je bila posvećena obitelji, proglasio je blaženim papu Pavla VI. Dobro se prisjetiti tog velikog čovjeka.
Giovanni Battista Montini rodio se u 26. rujna 1897. Za svećenika je zaređen 29. svibnja 1920.
God. 1923. imenovan je u službu u Apostolskoj nuncijaturi u Varšavi a 1924. vraća se u Rim na službu u Državnom tajništvu. Tijekom svoje službe u Svetoj Stolici bio je vrlo cijenjen od pape Pija XI. i pape Pija XII. 13. prosinca 1937. papa Pio XI. imenuje ga zamjenikom u Državnom tajništvu. U tim godinama diplomatske službe nastojao je u što je moguće većoj mjeri biti izravno uključen u pastoralni rad i dušobrižništvo. Karitativno je djelovao u više rimskih predgrađa.
Tijekom Drugog svjetskog rata bio je uključen u pomaganje izbjeglicama i Židovima. Dana 1. studenog 1954. imenovan je milanskim nadbiskupom. Aktivno je sudjelovao u pripremama Drugog vatikanskog koncila i sudjelovao u tome velikom crkvenom skupu.
Dana 21. lipnja 1963. izabran je za papu i uzeo ime Pavao VI. Usred brojnih izazova, doveo je do uspješnog zaključenja tri razdoblja Koncila, potičući Crkvu da bude otvorena suvremenom svijetu poštujući svoju tradiciju, i uvijek težeći jedinstvu među koncilskim ocima.
Pokrenuo je praksu apostolskih putovanjâ i putovao na sve kontinente, počevši sa Svetom zemljom, gdje se odigrao njegov povijesni susret s pravoslavnim patrijarhom Atenagorom.
Radio je na primjeni dokumenata Koncila i provodio njegove reforme. Pružio je veličanstveni nauk o pitanju mira i ustanovio Svjetski dan mira.
Mnogo je patio zbog niza krizâ koje su pogađale Crkvu u tim godinama, ali je na njih odgovorio hrabrim prenošenjem vjere i bio jamcem doktrinarne postojanosti Crkve u razdoblju ideoloških previranja. Pokazivao je vrsnu sposobnost za posredovanje na svakom polju, bio je mudar u svojim odlukama, nepokolebljiv u afirmiranju načelâ i imao razumijevanja za ljudske slabosti.
Po naravi je bio suzdržan, ponizan i ljubazan, pouzdan i vedar, a odlikovao se iznimnom tankoćutnošću. Čovjek duboke duhovnosti - utemeljene na Svetom pismu, crkvenim ocima i velikim misticima - pokazao je jaku vjeru, nepokolebljivu nadu, svakodnevnu ljubav koju je živio u diskretnosti i jednostavnosti. Njegova molitva, ukorijenjena u riječi Božjoj, liturgiji i klanjanju pred Presvetim i uzornim štovanjem Majke Božje.
Pavao VI. umro je u Castel Gandolfu, nakon kratke bolesti 6. kolovoza 1978., moleći Očenaš. Napisao je Razmišljanje o smrti  i Oporuku  koji predstavljaju remek-djela duhovnosti i ljubavi prema Crkvi.
Papa Franjo proglasio ga je 19. listopada 2014. blaženim.

18. 10. 2014. primanje novih članova u FSR

Na blagdan sv. Luke pod svetom misom, u našoj crkvi imali smo primanje dvoje kandidata u novicijat Franjevačkog svjetovnog reda. Nadica Vedriš i Zoran Martinaga, potaknuti  Duhom Svetim, izrazili su molbu da budu primljeni u naše bratstvo.

Sveti Ivan Pavao II papa (1920. - 2005.) spomendan 22. listopad

Karol Wojtyla imao je samo 9 godina kad mu je umrla majka. Tri godine kasnije pogodila ga je i smrt starijeg brata Edmunda, mladog liječnika koji je umro od šarlaha u 26 godini života. Uz pobožnog oca budući je Papa naučio kako dostojno prihvatiti tragične trenutke života i ugraditi ih u vlastitu svetost.
Mladić koji je uživao u sportu otpočeo je 1938. godine studij koji je ubrzo prekinuo napadom Njemačke na Poljsku 1939. godine. Tijekom njemačke okupacije – koja je u Poljskoj bila vrlo brutalna – Karol je bio fizički radnik u raznim poduzećima u Krakowu.

Opširnije...

Bl. Izidor bakanja - svjedok vjere

U misijskom djelovanju Crkve bilo je misionara koji su postali blaženi ili sveti, ne toliko po njihovu misijskom djelovanju izvan svoje domovine, koliko po njihovu angažmanu upravo tamo gdje su živjeli, u narodu kojem pripadaju. No njihovo djelovanje ne bi bilo moguće bez susreta s misionarima, koji su napustili svoju zemlju da im donese radost evanđelja. Godine 1994., Crkva u Africi dobila je novog blaženika – Izidora Bakanju. Nije bio misionar u klasičnom smislu, ali upravo nakon susreta s misionarima odlučio je nastaviti njihovo djelo u svojoj sredini.

Opširnije...

Sveti Ignacije Antiohijski, naučitelj jedinstva - 17. listopada

Sveti Ignacije bio je treći biskup Antiohije, od 70. do 107. godine, kad je podnio mučeništvo. Nakon Rima i Aleksandrije, Antiohija Sirijska (danas u Turskoj) bila je treća metropola Rimskoga Carstva. Ondje i izrasla cvatuća kršćanska zajednica: prvi joj je biskup bio apostol Petar, i ondje su se “učenici najprije prozvali kršćanima” (Dj 11,26).

Opširnije...

IX. Duhovni kapitul u Okučanima

Naprotiv, najveći među vama neka bude kao najmlađi, i predstojnik kao poslužitelj. (Lk 22, 26)
Jedanaestero koprivničkih Framaša sudjelovalo je na IX. duhovnom kapitulu, koji se održavao od 26. do 28. rujna 2014. u Okučanima. Družili su se s ostalim Framašima Zagrebačkog područnog bratsva i upoznali puno novih ljudi. Otkrili su puno novih talenata, što vlastitih, što jedni kod drugih, a evo i njihovih osobnih dojmova: ...

Uz 10. Listopada – dan protiv smrtne kazne

Mi kršćani smo pozvani biti svjedoci života. Svjedoci da onaj tko se opredijeli za život prema Božjoj volji doista živi život u punom bogatstvu, sreći i izobilju. Ali, jednako tako, pozvani smo dizati svoj glas protiv civilizacije smrti koja je sveprisutna u našemu vremenu.

Opširnije...

Biblijski sat ponedjeljkom u 19:15 sati

    Kako je krenula školska ili radna godina, započet ćemo sa Biblijskim satom koji će biti u isti sat, dakle u 19:15 sati i u istoj dvorani Sv. Antuna Padovanskoga; no umjesto u srijedu susret će biti u ponedjeljak. Susret prijatelja Biblije ili Sv. Pisma voditi će fra Vjekoslav Kocijan sa suradnicima.

    Na Biblijski sat su dobrodošli svi zainteresirani za Božju riječ zapisanu u Svetim knjigama. Netko je rekao: Bibliju treba nabaviti; zatim Bibliju treba čitati; potom je dobro da nam netko pročitano protumači; četvrti korak jest da pročitanu Božju riječ provodimo u život, tek tada ona postaje živa i djelotvorna i tek tada postiže svoju svrhu. Veliki ljubitelj Sv. Pisma sv. Jeronim je napisao: „Ako je naime – kako tumači apostol Pavao – Krist Božja snaga i Božja mudrost, onaj tko ne pozna Pisma ne zna Božju snagu ni njegovu mudrost: nepoznavanje Pisma nepoznavanje je Krista.“ Isti zaljubljenik i prevodilac Sv. Pisma nastavlja: „Zato ću nasljedovati onog oca obitelji koji od svog blaga iznosi novo i staro, a tako i zaručnicu koja u Pjesmi nad pjesmama kaže: 'Za te sam, najdraži moj, čuvala novo i staro.'

    Na susretima ćemo zajedno Bibliju čitati, meditirati, čuti tumačenje pojedinog ulomka kako bi mogli što bolje tu Riječ božju živjeti u svojoj svakidašnjici. Čut ćemo iskustva onih koji se već duže vrijeme druže sa Biblijom i vidjeti što je ta Riječ božja značila za njihov vjerski život. Svima dakle preporučam susret u kojem ćemo se družiti s Božjom riječi i jedni sa drugima, kako bi sigurnije kročili stazom života.

Fra Vjekoslav 

Papa Franjo

Papa Franjo moli

Ne plači za onim što si izgubio, bori se za ono što imaš.
Ne plači za onim što je mrtvo, bori se za ono što se u tebi rodilo.
Ne plači za onim koji te napustio, bori se za onog koji je s tobom.
Ne plači za onima koji te mrze, bori se za one koji te žele.
Ne plači za svojom prošlošću, bori se u sadašnjim bitkama.
Ne plači zbog svojeg trpljenja, bori se za svoju sreću.
Sa stvarima koje nam se događaju učimo kako ništa nije nemoguće riješiti, samo idi naprijed.

 
Sveti Otac nas moli da molimo za njega, da ga Bog štiti i da mu snage da se suoči s ovim teškim zadatkom. Neka tako i bude!

Cilj nam je izmoliti deset milijuna Zdravo Marija za papu Franju.
Kampanja je počela danas.
Molimo za papu Franju, da ga nebeska Majka zagovara i štiti u njegovoj službi.

Zdravo Marijo...

Želimo dostići deset milijuna Zdravo Marija! Neka vas Bog blagoslovi!

ofm.hr/koprivnica/

KOME DA IDEMO?

Tjedna radijska emisija
Ureda za pastoral u medijima
Varaždinske biskupije

26. 10. 2014.

30. nedjelja kroz godinu

Vjera i nada

ISPOVJEDNI KUTAK

Panorama naše crkve i samostana


PopUp MP3 Player (New Window)

Copyright 2014  Župa sv. Antuna Padovanskog - Koprivnica