Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Nedjelja Božje riječi, 26. siječnja 2020.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Papa Franjo je na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna 2019., objavio apostolsko pismo „Aperuit illis“ kojim određuje da Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi. Pozvao je da se Nedjelja Božje riječi, ove godine 26. siječnja 2020., slavi svečanije kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja uvijek na novi način potiče izaći iz individualizma i iznova se roditi za ljubav.

Tim povodom splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je prigodnu poruku svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim Kristovim vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Nadbiskup u poruci podsjeća da je svako naše nedjeljno euharistijsko slavlje susret s uskrslim Gospodinom koji nam prostire trpezu svoje Riječi i stol Kruha Života, a upravo taj susret nam je potreban jer smo gladni, ne toliko kruha, koliko kruha Božje riječi koja nas hrani i povezuje u životvorni dijalog s Bogom i bližnjima. Riječ Božja je, ističe u poruci, hrana i lijek našim slabostima. Okuplja nas u jednu obitelj, daje nam dostojanstvo i otkriva naš poziv i poslanje. Oživljava nas, ozdravlja, prosvjetljuje, čisti pogled oka i srca, oplemenjuje nas, naše riječi i djela, otvara nas Bogu i približava čovjeku.

„Prije i iznad svega, Božja riječ je ‘ljubavno pismo’ koje božanski Logos upućuje svojoj zaručnici Crkvi – svima nama. Radosna vijest doziva nam u svijest milosrdnu ljubav Očevu, koja nas poziva i osposobljava da živimo u ljubavi kao sinovi i kćeri, a međusobno braća i sestre. Slično notnom zapisu, potrebno je ovu ljubavnu melodiju riječi Božje zasvirati i zapjevati – poslušati i vršiti da bismo doživjeli sklad i ljepotu njenog života u nama i među nama. Potrebna nam je melodija sklada, dijalog riječi Božje i našega života na svim razinama životne stvarnosti“, naglasio je mons. Barišić.

Pozivajući se na želju pape Franje da Nedjelja Božje riječi bude svečani dan, nadbiskup je pozvao sve župne i redovničke zajednice da se svečanost te Nedjelje očituje i po Svetom pismu koje će se postaviti na istaknuto mjesto, po čitanjima i navještaju Gospodnje riječi, njenom odjeku u homiliji, poveznici riječi Božje i našega svakodnevlja, u gestama i držanju predsjedatelja, čitačâ, ministranata, po dostojanstvu i čistoći ambona, prikladnoj glasnoći razglasa, kao i po urednosti i čuvanju liturgijskih knjiga koje sadrže tekst riječi Božje.

„Braćo i sestre, majka Marija bila je najplodnije tlo utjelovljenja Riječi Božje. Nju je pohranjivala, čuvala i o njoj razmišljala u svom srcu. Bila nam majka Marija primjerom sa svojim: Neka mi bude po tvojoj riječi (Lk 1,38)! Neka nam bude i učiteljica sa svojom porukom: Što god vam rekne, učinite (Iv 2,5)“, istaknuo je nadbiskup i zaželio da nam svaki nedjeljni usklik: „Riječ Gospodnja!“, bude iskrena zahvala i radosna proslava Božje riječi, Krista Raspetoga i Uskrsloga koji iz ljubavi prema nama, radi našega spasenja čovjekom – bratom posta.

PRISTUPANJE SV. PRIČESTI

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U ovim blagdanskim danima više ljudi sudjeluje na sv. misama na kojima pristupaju i sv. pričesti. Kod nekih se primjećuje nesnalaženje ili blago rečeno nespretno primanje Euharistije. Stoga ovdje donosimo nekoliko praktičnih preporuka kako bi pričešćivanje uistinu bilo dostojno i u skladu s liturgijskim propisima:

- na sv. pričest pristupamo odmah poslije molitve „Jaganjče Božji“ te stojeći čekamo svoj red.

- nije dobro da odmah svi izađu nego prvo pristupaju vjernici iz zadnjih klupa, a onda iz ostalih dijelova crkve.

- na pričest idemo formirajući dva reda po sredini crkve.

- ako se pričest dijeli na dva mjesta onda oni iz donjeg dijela crkve primaju pričest na sredini crkve.

- prije samog pričešćivanja ne klečimo niti se ne poklanjamo, niti se križamo znakom križa.

- isto tako, to ne činimo ni poslije primanja sv. pričesti.

- kad svećenik podigne hostiju i kaže „Tijelo Kristovo!“, odgovorimo glasno i razgovijetno „Amen!“

- moguća je pričest na ruku i na usta.

- kod pričešćivanja na ruku ispružimo lijevi dlan koji pridržavamo desnim ispruženim dlanom u razini srca.

- hostija se ne hvata samo jednom rukom s dva prsta kao hvataljkom za salatu.

- ako imamo zauzete ruke ili nosimo malu djecu u naručju onda se svakako preporuča pričest na usta.

- kod pričešćivanja na usta blago otvorimo usta ne pomičući glavu.

- pričešćujemo se na istom mjestu gdje smo primili hostiju ne izlazeći iz reda i ne noseći je po crkvi.

- dolaskom na svoje mjesto možemo klečati ili stajati te izmoliti prigodnu molitvu zahvale za primljenu pričesti.

- neki običavaju primati sv. pričest u stavu klečanja. Preporučam da se u našoj župi prakticira jedinstven način pričešćivanja u stajaćem stavu kako se ne bi nitko izdvajao.

Na kraju, uvijek je važno podsjetiti se da u Pričesti ne primamo samo običan kruh nego Tijelo Kristovo. To je tijelo onoga istog Isusa koji je za nas umro i uskrsnuo, koji je naš Bog i Spasitelj.

Tijelo Kristovo, spasenje naše!

Marijine ružice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

IMG-66f7f8f93f59e06d7d7d83875226f9d7-V.jpg Dragi prijatelji, I ovaj nam je Božić pružio neizmjernu radost, jer je dolazak malog Isusa uvijek iznova događaj koji nas podsjeća na veliku Božju ljubav. Evo kako su "Marijine ružice" doživjele ovaj veliki blagdan.