Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Crtica nakon susreta 60+ 16. svibnja 2018.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

DSC_0015.jpg U župnoj dvorani franjevačkog samostana održan je susret 60+. Tema susreta bila je djevičanstvo Blažene Djevice Marije. Okupljenima je pater Franjo objasnio Marijino djevičanstvo. Izlaganje je započeto objašnjenjem Marijina imena, navođenjem istina o Mariji koje u vjeri ispovijedamo, pa nastavljeno usporedbom Marije i Eve da bi završilo spoznajom da je Marija kao „djevica začela, kao djevica rodila i djevica ostala“.

PRESVETO TIJELO I KRV KRISTOVA – TIJELOVO

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Tijelovo kao posebni blagdan posvećen svečanom čašćenju Presvetog oltarskog sakramenta nastaje u 13. stoljeću, a na cijelo se zapadno kršćanstvo proširuje tek u 14. stoljeću. Papa Urban IV. godine 1264. objavljuje bulu "Transiturus de hoc mundo - Odlazeći s ovoga svijeta" kojom blagdan euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. Tek 1317. godine papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Zapadnu Crkvu.
Teološki razlozi uspostave toga blagdana zapravo su mnogo dublji i znakovitiji. Početkom II. tisućljeća počela je opadati učestalost pričešćivanja. Umjesto toga, kao svojevrsni nadomjestak pričešćivanju, pojavili su se različiti oblici euharistijskih pobožnosti izvan mise. Posebnu je važnost u to doba dobivalo pokazivanje svete hostije. Podizanje je postalo jedan od ključnih dijelova euharistijskog slavlja. Još možda važniji teološki razlog je poznato osporavanje stvarne Kristove prisutnosti u posvećenim prilikama kruha i vina. Upravo kao reakciju na to osporavanje široka je vjernička javnost zahtijevala i zdušno prihvatila jedan takav blagdan kojim se svečano ispovijedala i potvrđivala vjera u stvarnu i djelotvornu Kristovu prisutnost u posvećenim euharistijskim prilikama.
Slaveći blagdan Tijelova spominjemo se Isusovog ustanovljenja euharistije. Isus pri oproštaju od svojih apostola na oproštajnoj veberi daje zakletvu na prijateljstvo i ljubav. Euharistija je gozba prijateljstva u svim prilikama, a riječ euharistija striktno znači zahvaljivanje pa nas poziva na življenje i prožimanje zajedničkog života. Lomiti kruh s prijateljima, osobito u blagdansko vrijeme uvijek povećava prijateljstvo.
Dolazimo na euharistiju da nas Bog i ljudi obdare ljubavlju. Isus ju je ustanovio i naredio da i mi to činimo njemu na uspomenu! U euharistiji mi se mirimo između sebe i tražimo oproštenje od Boga za oprost naših grijeha i nedostataka. On nam se predaje u prijateljskom blagovanju, daje nam samoga sebe.
Zato je blagovanje (pričest) bitni dio Mise. U njoj se blaguje uskrslo tijelo i uskrsla krv, uskrsli Krist. A isto tako euharistija ima i eshatološko značenje. Euharistija preoblikuje vječno zajedništvo kad će Bog biti sve u svima. U euharistiji se sklapa i obnavlja novi savez prijateljstva. U svakoj misi mi zahvaljujemo Bogu za stvaranje, za život i radosti koje nam on omogućuje. A posebno zahvaljujemo za Isusovu muku i smrt koju je podnio za otkupljenje cijelog čovječanstva. Uskrsnuće je potvrdilo da ljubav pobjeđuje svako zlo, pa i smrt.

 

Znaš li tko je biskup tko je svećenik?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

"Vidite, Crkva je zapravo u svećeniku i biskupu. Gdje god je jedan biskup, tamo je Crkva. On može tamo krstiti, krizmati, euharistiju imati, imati Crkvu. Laik ne može stvoriti Crkvu. On ne može sam od sebe ni krstiti, ni krizmati, ni euharistiju imati, ni ispovijedati. Ne! On ima sasvim drugu ulogu, ulogu tijela, ne glave. Svećenik, đakon, biskup su u službi glave, Tijela Kristova, glave Crkve. Isus preko njih je živ tako da kad sretnem svećenika, ja znam: Evo Isusa! Evo u tom svećeniku čitava Crkva, svo bogatstvo Crkve, sve ono što ja trebam! Tako sam sretan kad ja mogu doći kolegi svećeniku i reći mu: Hoćeš me ispovjediti? Hooo, milina! Kad gledam da on izgovara: Ovo je moje Tijelo! Uf!, kažem, Čovječe! Znam kakav je moj kolega, on je Tijelo Kristovo."

prof. dr. Tomislav Ivančić

DUH SVETI JE VRHUNSKA SILA SVIJETA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Što to drži atome cvijeta da se tako savršeno slože u bojama, mirisu, obliku? Odakle cvijet i voćka crpe sve ono blago i ljepotu koju ni tvornice ne mogu napraviti ni čovjek imitirati? Tko drži ljudski organizam tako savršeno da se ne raspadne? Tko vodi hod zvijezda? Tko poučava životinje kako će preživjeti i razmnožiti se? Ili: što to drži na okupu boje neke slike da prenose umjetnikovo nadahnuće? Materija je inertna, mrtva, sklona raspadanju. Tko je to drži u savršenim oblicima prirode, minerala, organizama, ljudskog djela? Tko?    
Gradove, umjetnička djela, kuće, tvornice, strojeve složio je ljudski duh služeći se nekim drugim Duhom koji materiju oko nas drži u zakonima. Ljudski je Duh složio slova knjige, slike, odijela, hranu, glasove pjesama, note, kola, govor, strojeve, razgovor. A tko je omogućio ljudskom duhu takva ostvarenja? I koji je duh stvorio čovjeka?    Očito je da je to neka Sila jača od materije i od čovjeka? Da je predivna, svemoćna, stvarateljska, dobra, sveta. Koja je to Snaga?    
To je Duh Sveti po kojem nam je udahnuta duša pri rođenju i kojega posebno primamo kod krštenja i drugih sakramenata, te osobito u molitvi. Duh Sveti je stvarateljska osoba, vrhunska sloboda, mir. On osposobljava čovjeka za stvaranje. On je najjača sila svijeta. On je Ljubav i sve vodi tiho, delikatno, polagano, ali sigurno k cilju. Tko njega prima postaje sposoban da pobjeđuje sve nedaće života.          
Tomislav Ivančić

GLAZBENA MEDITACIJA U NAŠOJ ŽUPI.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predstavljanje zbirke liturgijskih skladbi, Pjevani psalmi i himni

pjevanipsalmi.png Nešto lijepo se dogodilo u ovom Marijinom mjesecu svibnju u našoj župi. Pater Franjo je predstavio svoju prvu zbirku liturgijskih skladbi" Pjevani psalmi i himni".Autor i mladi župljanin Šimun Kopričanec, predstavili su zbirku uz orguljsku pratnju prof. glazbe Varaždinske katedrale,Višeslava Jaklin. Na 70 stranica, zbirka donosi kratke glazbene meditacije, nad biblijskim i liturgijskim tekstovima, sa 55 skladbi. Sveto pjevanje, prepuno Božanske ljepote, iz koje je i proizašlo, budi u vjernicima radost, nadu i ohrabrenje u teškoćama, utjehu u žalosti i neprocjenjivo je blago župnoj zajednici. Božja riječ oblikovana lijepim melodijama, još snažnije dotiče srca vjernika. Današnji čovjek je gladan te Božanske ljepote. I završiti ću riječima p. Franje: Ovom zbirkom, želim samo jedno, slaviti Gospodina. Marijana Ištvanović

DUH SVETI

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Gospodine Isuse, dok si na posljednjoj večeri bio za stolom sa apostolima rekao si Filipu: “Toliko sam vremena sa vama i ti me još ne poznaješ” (Iv 14,9). Taj si prijekor uputio i Filipu i ostaloj desetorici.     
Kako to da te tvoji izabranici, oni koje si sam pozvao, vjerni pratioci nisu poznali? Kako to da su ostali slijepi? Tri su godine bili s tobom, slušali tvoje riječi, gledali tvoja djela, malo prije se nahranili tvojim tijelom i tvojom krvlju. I nisu te razumjeli, nisu prepoznali tko si Ti. Zašto Gospodine?     
Znači, mogu godinama biti s tobom, a da te ne upoznam. Čovjek može primiti sve sakramente i ostati slijep u duhu i mrtav u srcu. Rizik je to koji me straši.     
Što je manjkalo apostolima? Manjkao im je Duh Sveti, Duh istine koji će skinuti mrenu s njihovih očiju kako bi u tebi mogli vidjeti Boga.    
I nama nedostaje Duh Sveti, jer smo ga svojim egoizmom, svojom sebičnosti protjerali i nismo ga ponizno, ustrajno i s vjerom tražili. Toliko smo vremena s tobom Gospodine i još te ne poznamo. Kao i apostoli, tako i mi želimo ići za tobom, čuli smo toliko tvojih riječi, služili tolike mise, toliko smo puta pričest primili. I što smo shvatili? Što se u nama promijenilo?    
I nama manjka nešto bitno, nešto što će maknuti zavjesu koja te skriva našim očima. Ti si nam tako blizu, a mi te ne vidimo…    … kao učenici na putu u Emaus. U svom životu putujemo zajedno s Tobom, ali nam manjka svjetlo da vidimo tvoje lice i živimo u Tvojoj prisutnosti.    
Manjka nam Duh Sveti, manjka nam ljubav. Ti si molio Oca za dar Duha Svetoga i Otac te uslišao poslavši Duha Svetog na Duhove.     
Tebe, Gospodine Isuse, Otac uvijek uslišava. Moli i za nas Duha Svetoga. Duha davaoca života. Daj nam Duha Svetoga i osjetit ćemo Božji dah, kucaj Njegova Srca i duboku radost Presvetog Trojstva.


Vjera i Svjetlo, svibanj ,2018

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

vis1(8).jpg Crkva je svjesna da se u svakome od osoba s invaliditetom krije Krist o čemu svjedoče Njegove riječi: " Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće,meni učiniste" (Mt 25,40) organizirala je prvo Duhovsko bdijenje za osobe s invaliditetom Varaždin, Varaždinske biskupije, 19. svibnja 2018 u varaždinskoj katedrali.

 

Molitva za darove i plodove Duha Svetoga

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Gospodine, Bože moj, Ti svojim Duhom proničeš sve, pa i dubine moga srca. Daruj mi mudrost da Tvoju Riječ mogu primiti u svakodnevnom životu, razum da spoznam Tvoj put, da te uvijek mogu slijediti. Daj mi znanje da uvijek tražim ono što je gore, da ne potratim svoj život tražeći samo ono što je svjetsko. Ispuni moj um darom savjeta da pronađem istinu koju ću darivati drugima, ispuni me pobožnošću da Te ljubim, moj Bože, svim svojim srcem i da Ti se klanjam u Duhu i Istini. Daj mi jakosti da stojim čvrsto i hrabro kad dođu đavolski napadi svijeta i tijela. Na kraju, obdari me i strahom Božjim da nikada ne odem od Tebe, već da Ti ostanem blizu uvijek, u vrijeme radosti i u vrijeme tuge. Uvijek i u svemu daruj mi svoje misli, Spasitelju, da mogu kročiti prema Tvome kraljevstvu čineći Tvoju svetu volju. Amen.

O DOĐI, STVORČE, DUŠE SVET

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

O dođi, Stvorče, Duše Svet,

pohodi duše vjernika,

poteci višnjom milosti

u grudi štono stvori ih.

 

Ti nazivaš se Tješitelj,

blagodat Boga svevišnjeg,

studenac živi, ljubav, plam

i pomazanje duhovno.

 

Darova sedam razdaješ,

ti, prste desne Očeve,

od vječnog Oca obećan,

ti puniš usta besjedom.

 

Zapali svjetlo u srcu,

zadahni dušu ljubavlju,

u nemoćima tjelesnim

potkrepljuj nas bez prestanka.


 

Dušmana od nas otjeraj

i postojani mir nam daj,

ispred nas idi vodi nas,

da svakog zla se klonimo.

 

Daj Oca da upoznamo

i Krista sina njegova.

I u te Duha njihova

da vjerujemo sveudilj.

 

Sva slava Ocu vječnomu

i uskrslomu Sinu mu,

sa tješiteljem Presvetim

nek bude sad i uvijeke. Amen