Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

"DA NE OHLADNI LJUBAV MNOGIH" (usp. Mt 24,12)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Hrvatski Caritas i ove godine u tjednu između druge i treće korizmene nedjelje, od 26. veljače do 4. ožujka, pokreće akciju "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini". Svrha korizmene akcije je izraziti solidarnost i zajedništvo s narodom i Crkvom u BiH, prikupljajući konkretnu, novčanu pomoć, ali i senzibilizirajući javnost u Hrvatskoj za stanje ljudi i Crkve u BiH.

 

UPUTE VJERNICIMA ZA DOSTOJNO SLAVLJENJE SVETE MISE U CRKVI - 3

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

11. Nemoj ostati vani za vrijeme sv. Mise. Ako drugi ostaju i pričaju, ti nemoj!

ULAŽENJE U CRKVU

1. Uđi u crkvu barem par minuta prije prije sv. Mise, tiho i sabrano. Prekini svaki razgovor i misli kamo ideš.

2. Isključi mobitel. (Ne samo na bešumno, nego ga isključi, jer može ometeti rad razglasa i sl.)

3. Na ulazu uzmi blagoslovljenu vodu, prekriži se polako i pobožno, misleći na svoje krštenje i u čije ime ulaziš u crkvu.

4. Pokloni se Isusu u svetohraništu, polako i pobožno, desnim koljenom do zemlje.

5. Ako u crkvi nema Svetotajstva, onda se glavom duboko nakloni oltaru.

6. Ako su na ulazu pripremljeni listići ili knjižice za sudjelovanje u sv. Misi, uzmi jednu – red je da aktivno sudjeluješ u sv. Misi.

7. Prije sv. Mise obavljaj svoje privatne pobožnosti (moljenje krunice, obilazak oltara, paljenje svijeće…) Nikako za vrijeme sv. Mise.

8. Ako na sv. Misu ideš s malim djetetom, budi bliže izlazu ili na hodniku uz crkvu koji je ozvučen i prenosi sliku iz crkve, da u slučaju potrebe možeš lagano izaći.

9. Ako ideš na sv. Ispovijed, pođi odmah k ispovijedaonici.

10. Bez potrebe ne idi u sakristiju, osobito ne zadnji čas pred sv. Misu – svećeniku treba mir i sabranost.

11. Ako si rastom viši, onda radije stani malo otraga ili sa strane.

12. U crkvi nema rezerviranih mjesta, osim kad su posebna slavlja kao krštenja, vjenčanja, prve pričesti i sl. ipak valja poštivati starije osobe koje su navikle na svoje mjesto.

13. Ako je na sv. Misi manji broj ljudi, pođi više naprijed; ne gubi se po kutovima.

14. Kada dođeš na svoje mjesto, tu se klečeći ili stojeći kratko pomoli, pa onda sjedni i čekaj početak sv. Mise.

15. Ne razgovaraj (niti šapčući) u crkvi! Nastoj u svemu sačuvati mir i sabranost i za sebe i za druge prisutne.

DAN ŽIVOTA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kad se slavi dan nečega ili nekoga to ne znači da na to mislimo samo taj dan nego da nam taj jedan posebni dan želi posvijestiti nešto što je vrijedno, pogotovo ako je ta vrijednost zaboravljena ili ugrožena. Sve ovo vrijedi i za Dan života koji Crkva slavi na prvu nedjelju u veljači – dakle, danas.
Život je dar čije vrijednosti najčešće nismo svjesni, a istovremeno je njegova vrijednost vrlo često ugrožena ili osporavana i zamjenjivana nekim "pravom na izbor" ili nekakvim drugim "pravima" koja donose smrt. Svaki ljudski život u ovaj svijet donese puno nove, neponovljive radosti, ljubavi i topline, svaki novi život ima u sebi moć mijenjati i obogaćivati druge živote, svaki novi čovjek ostavlja svojim životom neponovljivi, originalni trag, svaki čovjek je drugačija, autentična slika Božja. I nitko, pa ni roditelji, još manje država ili liječnici imaju pravo svojim "pravom na izbor" uskratiti pravo jednom životu da dođe na svijet i uskratiti i sebi i svijetu pravo da upozna taj novi život. Kao što nitko nema pravo odlučiti kad jedan život treba otići s ovoga svijeta. "Kultura smrti" ima snažnu propagandnu "mašineriju", ima i velike profite i politički utjecaj. Lako i napadno širi svoje ideje, proglašava ih "normalnima". Pa ipak, život sam nagrađuje one koji ga prihvate. Radošću, zadovoljstvom, blagoslovom. Toliki su se gorko pokajali i cijeli život sebi upropastili s tim što su prekinuli jedan nerođeni život. Nikad se nitko nije pokajao što ga je prihvatio - makar to značilo i borbu i manji standard i probleme... Život je dar. Primili smo taj dar, a možda nismo ni rekli hvala. Ali, ako i jesmo to nije dovoljno. Jer, život je takav dar da ga treba dalje darivati - darivajući drugima bogatstvo koje je sa sobom na ovaj svijet donio tvoj život. Jer život - to više imaš što ga više darivaš.

40 dana za život (14. 2 - 25. 3)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Od Pepelnice do Korizme Koprivnica će biti dio svjetske molitvene kampanje 40 dana za život. „Tijekom ove kampanje pozivamo vjernike da razmisle o vrijednosti svakog ljudskog života i to riječima: Ove korizme… što ćeš TI učiniti za sebe i za druge? Vjerujemo da će ova korizmena kampanja biti blagoslovljena svakim blagoslovom, ne samo za nerođene i njihove majke i očeve, već za svakog onog tko se odvaži doći pred bolnicu ili dom zdravlja u svome gradu i hrabro stati uz nerođene.“ „Toliko je plodova ove Inicijative i u svijetu i u Hrvatskoj, toliko je obraćenih srdaca, majki, očeva, liječnika, medicinskog osoblja, i obraćenja zagovaratelja pobačaja, a i blizu je već 14 000 života za koje znamo da su zbog Inicijative i djelovanjem Božje milosti spašeni u cijelom svijetu. Zbog toga smo jednostavno sigurni da je sve ovo jedno veliko Božje djelo.“ Ako i ti želiš biti dio ove inicijative u Koprivnici, javi se na telefon 091 542 0799 (Marko) ili nam se pridruži ipsred koprivničke opće bolnice.

DUHOVNI BOJ - priprema za korizmu.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dragi čitatelji u namjeri da “duhovno potaknemo župu” želja nam da za svaki tjedan korizme zajedno prolazimo kroz razna odricanja, duhovne poticaje, molitve i tome slično. Što primjećujete da nam kao zajednici nedostaje ili u čemu mislite da trebamo rasti, predložite, pa da zajedno osmislimo tjedne duhovne zadatke. Svoje prijedloge možete slati na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Hvala za svaki vaš trud.

UPUTE VJERNICIMA ZA DOSTOJNO SLAVLJENJE SVETE MISE U CRKVI - 1

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

PRIJE SV. MISE
5. Ne zaboravi što je potrebno ponijeti sa sobom: molitvenik, krunicu, ili ono što je toga dana posebno potrebno (svijeću, maslinovu grančicu, posudicu za blagoslovljenu vodu…), neki dar za Caritas, milostinju…
6. Dobro je da na sv. Misu ideš zajedno sa svojom obitelji, rodbinom. Za vrijeme sv. Mise poželjno je da bračni parovi, roditelji i djeca – obitelj – budu zajedno.
7. Pođi na vrijeme od kuće, osobito ako imaš neku posebnu službu toga dana.
8. Ako misliš na ispovijed, dođi ranije. Pokora se može izvršiti kasnije, kod kuće.
9. Ako prije sv. Mise možeš izdržati bez cigarete, bit će dobro. Ali ne puši pred crkvom, a osobito pazi gdje ćeš baciti opušak. Isto vrijedi i za žvakaću gumu (ili bombon) s kojim se ne ulazi u crkvu.
10. Dobro je pred crkvom pozdraviti se sa znancima, ali bez buke. I dalje od crkvenih vrata, kako razgovor i smijeh ne bi ometao one koji su već ušli.

SVIJEĆNICA - PRIKAZANJE GOSPODINOVO U HRAMU

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Blagdanom se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu, da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Preko Mojsija, Bog je Izraelcima, dao propis, da 40. dan nakon poroda svećenici u Hramu moraju blagosloviti rodilju. Roditelji su za uzvrat, dali janje mlađe od godine dana ili mladu golubicu.

Opširnije...

SVJETSKI DAN BRAKA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U Hrvatskoj se danas deseti puta slavi Svjetski dan braka. Ovogodišnje obilježavanje kod nas, plod je suradnje Ureda Hrvatske biskupske konferencije za obitelj i Hrvatske zajednice bračnih susreta, koji su zajednički priredili programski paket. Iz tog pisma želim vam izdvojiti: “Svjetski dan braka posvećen je bračnom paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, Osnovi Crkve i društva. Želimo proslaviti sakrament braka, naglasiti ljepotu bračne ljubavi, predanosti, vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu. Kao moto odabrane su riječi “ Ljubite jedni druge”. Ta rečenica je Isusova zapovijed ljubavi zapisana u 14. poglavlju Ivanova evanđelja. Na jednostavan, ali izazovan način govori nam kakav način života želi za nas naš nebeski Otac!”. Zato volite se i budite vjerni među sobom svakodnevno, muževi i žene, i svi oni koji će to po sakramentu ženidbe uskoro postati. Svećenikova molitva za bračne parove:
Svemogući vječni Bože ti si tako uzdigao neraskidivu vezu braka da je ona postala sakramentalni znak saveza tvoga Sina s Crkvom, njegovom zaručnicom. Milostivo pogledaj ove parove koje si u ženidbi združio dok zagovorom Djevice Bogorodice Marije tvoju pomoć ištu, moleći da u dobru i u zlu rastu u međusobnoj ljubavi te u miru ostanu jedno srce i jedna duša.

Božić u našim srcima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

mr1-1.jpg

U srca članova zajednice „Marijine ružice“ i ove je godine ušla Božićna radost. Posebno nam je veselje bilo što smo tu svoju radost mogli podijeliti s drugim ljudima. U svoj smo Božić pozvali svoje bližnje i tako se naša radost povećala.

 

UPUTE VJERNICIMA ZA DOSTOJNO SLAVLJENJE SVETE MISE U CRKVI

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

VANJSKO PONAŠANJE VJERNIKA NA SV. MISI

Da bi od sv. Mise imao što veću korist, dobro je pripaziti i na ove napomene. Ovo su zapravo općenita pravila lijepog ponašanja primijenjena na sv. Misu, kao i liturgijska pravila što ih je Crkva odredila.

PRIJE SV. MISE

1. Za sv. Misu nedjeljom i zapovijedanim blagdanom pripremi se već dan ranije (pročitaj biblijska čitanja koja će se čitati).
2. Odjeća za sv. Misu neka je čista i pristojna.
3. Izbjegavaj jake mirise parfema. Oni se možda sviđaju tebi, ali ne moraju i drugima.
4. Ne pij alkoholna pića. Pojedi štogod lagano, osobito ako si slab. Ali gledaj da to bude sat vremena do pričesti.

 

Dobar dan, kako si?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Uobičajen pozdrav. Svakidašnji. Francuzi bi rekli sava i odgovor bi slijedio sava bien.

A, je li baš tako?

Kažem li dobro sam, puno je laži u tom odgovoru. Kažem li: Nije loše, bit će bolje, takav se odgovor i očekuje. Niti je u pitanju iskrenost, niti u odgovoru. Laž, neistina, ili – ma nisam tražio da me gnjaviš na dugačko i na široko …

I ostaje taj – o.k. sam.

Već dugo izbjegavam to pitanje u pozdravu. Ne mogu nekoga pitati kako je ako nemam vremena zaista ga saslušati, pomoći mu, ne mogu ga pitati u prolazu već ljuta što mi zaustavlja korak, a ja tako silno nekud žurim. Ne mogu jer je pitanje neiskreno.