Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Temeljne odrednice za ponašanje na svetim misama

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Boravak u crkvi i u drugim molitvenim prostorima

Boravak se mora organizirati na način da bude vremenski skraćen koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje sudionika (vjernika, svećenika i liturgijskih poslužitelja) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

Ako je odlazak u crkvu ili drugi molitveni prostor i povratak povezan s putovanjem javnim prijevozom, potrebno je poštovati za to donesene mjere.

Fizičko distanciranje – 2 m udaljenosti u klupama i u prostoru

Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve ili drugog molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu za vrijeme liturgijskog slavlja ili obreda. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih u klupama.

Opširnije...

Sveta Katarina Sienska trećoredica Sv. Dominika, mističarka i crkvena naučiteljica (1347. - 1380.) spomendan 29. travnja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveta Katarina Sienska, uz SvetuTereziju Avilsku prva žena proglašena naučiteljicom Crkve, od mnogih je smatrana mističarkom i sveticom, kod koje je izvanredno naglašena ljubav prema Kristu i Crkvi. Činila je to u vrlo teškom razdoblju crkvene povijesti, u XIV. stoljeću, kad su pape stolovali u Avignonu te bili pod utjecajem francuskih kraljeva, što je urodilo mnogim neželjenim posljedicama. Doživjela je i zapadni raskol, kada je Crkva imala dvojicu papa.
Sveta Katarina je rođena 25. ožujka 1347. u Sieni, a bila je 25. dijete u svojih roditelja. Katarinu je još kao malo dijete, čim je došla do uporabe razuma i prvih spoznaja, neobično, upravo mistično privlačila crkva i sve što se u njoj zbiva. Katarinu je Bog već od najranije mladosti vodio izvanrednim putem pa je djevojčica već sa 6 godina života imala na cesti svoj prvi zanos i neko viđenje. Kad je Katarini bilo 15 godina zadesila ju je vrlo velika bol.

Opširnije...

Poštovani!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Evo i drugog Župnog listića koji vam šaljem na ovaj način. Kažu da nada umire posljednja pa se svi mi nadamo da smo bliže ublažavanju ovih mjera koje su sigurno mnoge sačuvale od zaraze, ali i sve nas opteretile trajnim boravkom u zatvorenom prostoru. Mnogi kažu da je to bila dobra prilika da "otkrijemo" jedni druge ta da vidimo da smo jedni drugima potrebni posebno u obiteljskom krugu. 

Na našoj web stranici www.ofm.hr/koprivnica imamo nekoliko novosti. Za prvopričesnike donosimo kratke kateheze koje nam je ponudio naš župljanin Josip Lončar na čemu mu zahvaljujem. Nastale su u Španjolskoj, ali vjerujem da mogu biti pomoć prvopričesnicima kao i njihovim roditeljima. Pet minuta dnevno nije puno vremena, ali ako se ozbiljno prati može biti od velike koristi dok ne nastavimo sa redovitim župnim vjeronaukom. Usput da kažem da je svima jasno da predviđena Prva pričest 3. svibnja neće biti, nego ćemo na vrijeme dogovoriti novi termin. jednako je tako i s podjelom svete potvrde.

 Za naše sudionike, a preporučamo to i drugima, iz skupine 60+ voditeljica gđa Danijela Vrtiprah pripravila je jednu prezentaciju koja se nalazi isto na našoj web stranici u okviru 60+.

 Dok je crkva zatvorena za bogoslužje na hodniku kod kipa sv. Antuna nalazi se aktualni broj Glasa koncila tako da svatko tko je željan može ga tamo nabaviti, a novac (10,00 kn) staviti u škrabicu gdje inače stavljate novac za lučice koje tamo palite. 

Nadajmo se da će uskoro ponovno biti moguće sudjelovati na misnim slavljima po našim crkvama, pa tako i u našoj sv. Antuna. Malo je čudno da se najavljuje otvaranje mnogih subjekata koji su sigurno potrebni čovjeku, ali nitko ne spominje otvaranje crkava za redovitu službu. Vjerujemo da je to možda previd onih koji o otme odlučuju - možda zato jer sami ih ne koriste previše!

 Do sljedećeg javljanja neka vas prati Mir i dobro! Vaš župnik o. Marijan

Sveti Marko Evanđelist tumač Svetog Petra ( +25.4.68. ) blagdan 25. travnja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveti Marko († Aleksandrija, 25. travnja 68.), evanđelist, kršćanski svetac, autor Evanđelja po Marku, aleksandrijski biskup, utemeljitelj kršćanske zajednice u sjevernoj Africi, zaštitnik Venecije.

U Novom Zavjetu nemamo previše vijesti o Sv. Marku, premda je on jedan od četvorice evanđelista.

Sveti Marko po svemu je bio Židov koji je slijedio Isusa i prihvatio kršćanstvo. Deset puta spominje se u Novom Zavjetu.

Predaja koja je slijedila novozavjetnim tekstovima mnogo je bogatija, već i stoga što se Marka smatralo osnivačem jedne od prestižnih crkava s početka kršćanstva, one u Aleksandriji. Prema tim predajama, Marko je prešao na kršćanstvo pod utjecajem Sv. Petra, kojemu od tada služi kao tumač, jer Petar nije govorio grčkim jezikom. Zajedno sa svojim rođakom Barnabom i sa sv. Pavlom putuje od Jeruzalema na svoje prvo putovanje u Antiohiju. Marko prati Barnabu oko 50. godine na njegovom putovanju na Cipar. Za vrijeme prvog Pavlovog zatočeništva u Rimu oko 60. godine Marko, koji se pripremao za svoje putovanje u Malu Aziju, susreće Pavla. Prema legendi, Pavao ga je nagovorio da piše Evanđelje, šalje ga u Aleksandriju da propovijeda Evanđelje. Predaja kaže da oko 65. godine odlazi u Aleksandriju i tamo osniva Crkvu. Kao biskupa Aleksandrije napadaju ga na oltaru, neprijateljski raspoloženi stanovnici, vežu ga oko vrata i tako vuku dok nije umro. To je bilo 25. travnja 68. Nevrijeme je spriječilo ubojice da ga spale, njegovo je tijelo ostalo netaknuto, a kršćani ga zakapaju.

Opširnije...

VIRUSIJADA - duhovna misao

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dok si živio među nama, u Čovjekovoj zemlji, dobri Isuse, bilo je previše bolesti i bolesnika, nemoći, jada, bijede i nevolje. Svim ljudima, i dobre i loše volje, govorio si o Božjoj pomoći, o lijeku koji si donio među nas.

Upravo su tada za tobom pošle sve bolesti, koje su u ono vrijeme harale: za tobom su pošli: opsjednuti, padavičari, gubavi, hromi, kljasti, slijepi, gluhi, nijemi… Za tobom su pošli: ostavljeni, napušteni, ojađeni, siromašni, skromni…   

Od tada je, dobri Isuse, da si živio među nama, prošlo oko dvije tisuće godina. I pogledaj nas gdje smo stigli: čovjek je, kao i u tvoje vrijeme, opet pao na koljena. Čovjek budućnosti, digitalni čovjek, homo tehnicus, pao je na koljena.

Pali su na koljena znanstvenici, tražeći znanstveno rješenje. Pali su na koljena zdravstveni djelatnici, tražeći novi lijek. Pali su na koljena političari, nudeći političko rješenje. Pali su na koljena zaraženi bolesnici, nadajući se ozdravljenju. Pali su na koljena kršćanski vjernici, s pravom su kršćani pali na koljena, tražeći Božju utjehu.

Prizemljili smo zrakoplove, zaustavili vlakove, ugasili autobuse; zatvorili smo državne granice, podigli barikade, stavili smo maske na lice, rukavice na ruke, otvorili smo karantene… Ispraznili smo ulice i trgove, zatvorili škole; utišali smo športska nadmetanja, otkazali kulturne djelatnosti, napunili skladišta hranom, zatvorili prodavaonice, samoposluge… Zatvorili smo kuće Božje, utišali crkvena zvona, ugasili orgulje, ugasili voštanice, umuknula je zajednička molitva… Nema više pjesme, smijeha, pozdrava, rukovanja, čestitke šaljemo virtualno… Proglasili smo opću opasnost. Preminule brojimo na tisuće, bolesnike na stotine tisuća…

Nemoćno čekamo, poniženi i poraženi, što će nam presuditi mali-veliki-moćni-jaki…

Prozvali smo ga corona virus; običnim okom nevidljivi virusić u obliku ukrasnoga vijenčića. Čini nam se, dobri Isuse, da je među nama nešto krenulo po zlu, naopako, da nešto nije dobro s nama, i među nama.

Dobri Isuse, ovaj virus, corona virus, za nas kršćane Božji je prst, glas neba, koji moramo razumjeti, i poslušati. 

Nije čovjek stvorio sebe, da može raditi što hoće. Tvorac svijeta, dobri Bog, stvorio je čovjeka; na svoju sliku stvorio je čovjeka, muško i žensko stvorio je. I dao je čovjeku moć, da raste, da se množi, da napuni zemlju, da je sebi podloži. Na dobro svoje.

Kada smo skrenuli na stranputicu, dobri Bože, poslao si među nas slugu svoga, virusića, zovemo ga umiljato corona virus, br. 19, da nam pokaže pravi put kretanja prema konačnom odredištu, koji si za nas pripremio.

Pojava virusne pandemije, upozorenje je čovjeku, nama svima, da smo prešli mjeru, dopuštenu mjeru, koju, kao ljudi, nismo smjeli prijeći. A prešli smo mjeru, šutke, bez riječi, igramo se Boga, radimo protiv prirode, donosimo zakone protiv ljudske naravi.

I sada, čini nam se, da bismo morali zajedno sjesti na isti liječnički stol: i zdravi i bolesni, i znanstvenici i medicinsko osoblje, i bogati i siromasi, i moćnici i nemoćnici, i vjernici i nevjernici… Jer smo bolesni, da ozdravimo, jer smo umorni, da se odmorimo; da se vratimo pod Božje stablo života, da spoznamo što je dobro, a što je zlo. Jer, nadamo se, još nije kasno; jer, vjerujemo, ima nade za spas čovjeka i čovječanstva.

Dovoljno je bilo, rekao bi praotac Abraham, stotinu pravednika, za spas Sodome i Gomore; možda pedeset, ili dvadeset, ili deset… dovoljno bi bilo, možda, rekli bismo mi danas, dvojica ili trojica… na molitvi, u crkvi, u tišini, u obitelji; dvoje ili troje Božjih ljudi, možda jedan opsjednuti, padavičar, gubavac, hromi, kljasti, slijepac, gluhak, nijemak… ostavljeni, napušteni, ojađeni, siromašni, skromni… za spas čovjeka, za ozdravljenje čovječanstva.

Tako je bilo i u tvoje vrijeme. Dok si živio među nama, u Čovjekovoj zemlji, dobri Isuse, bilo je previše bolesti i bolesnika, nemoći, jada, bijede i nevolje. Svima si najavio Božju pomoć, lijek koji si donio među nas.

Tvoj lijek uništava sve zemaljske viruse. Nudiš napitak besmrtnosti, lijek koji ozdravlja sve viruse međuljudskoga neprijateljstva, sve viruse osobne bolesti, patnje, muke, jada i nevolje.

Ne zaboravimo, dragi vjernici, da je ovaj virus, corona virus, samo preteča novoga virusa, koji je spreman braniti Božje zakone, Božju stvaralačku moć, prirodne zakone, koje je Tvorac svijeta i čovjeka, svojim prstom upisao u ljudsku narav, a neki moćnici, koji žive među nama, žele nam nametnuti svoje prohtjeve protiv Boga i prirode. 

Nadamo se, dobri Isuse, da ćemo, pomoću strpljivosti i razboritosti, uz medicinsku pomoć, pobijediti pandemiju corona virusa. Ali, i tebe molimo, dobri Isuse, molimo te, kao tvoji vjernici, da umočiš Božji prst u našu bolest, da ozdravimo.

I još ti nešto imamo reći: Doći ćemo u crkvu, na tihu molitvu, posjetit ćemo te, dobri Isuse, dok budeš među nama, u Svetohraništu. Da se ne bi ponovilo da ti, kao naš Spasitelj, u naše vrijeme, ostaneš osamljen. Nekoć, kada si se krvavim znojem znojio u Maslinskom vrtu, ostao si osamljen u svojoj muci; kada su te uhvatili, sudili, mučili, razapeli… ostao si osamljen u svojoj smrti. Učinit ćemo, corona virusu usprkos, da se ne ugasi svjetlo vjere, koje si ti, dobri Isuse, među nama upalio kada si odlučio napustiti Božje nebo da bi se nastanio u Čovjekovoj zemlji.

U našoj sredini imamo izvor žive vode, bunar Dobre vode, imamo kuću Božju, tvoj oltar, imamo, dobri Isuse, tvoju i našu majku Mariju, koju zovemo Dobra majka, imamo nebesku zaštitnicu, Čudotvornu Gospu od Zdravlja.

Kao što je prije tri stotine ljeta obranila od yersinia virus, od pošasti kuge, neka nam i sada, od tebe, izmoli pomoć, da pobijedimo corona virus, koji se kao smrtonosni oblak nadvio nad nama, njezinim štovateljima, da tebe, dobri Isuse, ovdje u kući Božjoj, u tvojoj crkvi, pred tvojim oltarom, u Euharistiji, možemo slaviti s mirom u duši i sa zdravljem u tijelu.  

U skladu s mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, prema odredbi naših biskupa, obavještavamo župljane i štovatelje sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici, da donosimo privremene pastoralne mjere, koje stupaju na snagu u petak 20. ožujka 2020. do opoziva:

Misna slavlja ne slavimo u crkvi ni radnim danom ni nedjeljom ni svetkovinom. Misne nakane koje smo preuzeli, izgovorit ćemo u samostanu.

Pojedinačnu ispovijed ne obavljamo ni u crkvi ni u samostanu.

Sve obavijesti možete pročitati na našoj web stranici; a pojedinačne molitve možete nam poslati na e-mail.

U slučaju smrtne opasnosti, pozovite katoličkoga svećenika.

Nedjelja Božanskog Milosrđa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Današnja nedjelja, mali Uskrs, bijela nedjelja jest i nedjelja Božanskog milosrđa. Ovu nedjelju uveo je papa sv. Ivan Pavao II. Zašto? Zato da oni koji sude, crpe snagu iz Božjeg srca i njegova milosrđa. Božji sud je milosrđe. Užasan je osjećaj kad nas sudi čovjek – grešnik, možda još gori od nas. Božansko milosrđe, sačuvaj nas od ljudskih sudova, i među rane svoje sakrij nas! Sebičnost i okrutnost nas okružuju, stoga je velika potreba svima istinskog milosrđa. 

Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome. Ne daj da upadnem u napast da drugima sudim i presuđujem, nego da se borim protiv grijeha, a blag budem prema sebi i drugim grešnicima kao što si ti i tvoje božansko srce. Oslobodi me ogovaranja i ogovarača, kleveta i klevetnika, zla i zločinaca. Oslobodi i njih ropstva njihova zla i grijeha i daj im novo srce!

Čin posvete svijeta Božjem Milosrđu

Bože, Milosrdni Oče, koji si objavio svoju ljubav u svome Sinu Isusu Kristu, a na nas si je izlio u Duhu Svetom, Tješitelju, danas Ti povjeravamo sudbine svijeta i svakog čovjeka. Sagni se nad nas grešnike, ozdravi našu slabost, porazi svako zlo, učini da svi stanovnici zemlje dožive Tvoje Milosrđe da bi u Tebi, Bogu Jedinom i Trojstvenom, uvijek nalazili izvor nade. Vječni Oče, po pregorkoj muci i uskrsnuću svoga Sina, smiluj se nama i cijelome svijetu. Amen.

  1. Ivan Pavao II.

Posveta Milosrdnom Isusu

Milosrdni Isuse, Tvoja je dobrota neizmjerna i Tvoje riznice milosti su neiscrpne. Imam pouzdanja bez kraja u Tvoje Milosrđe koje premašuje sva Tvoja djela. Posvećujem se potpuno Tebi, da bih živio u milosti i ljubavi, koje su ključale iz Tvoga Srca na Križu. Želim širiti Tvoje Milosrđe, vršeći djela ljubavi tjelesna i duhovna, posebno obraćajući grješnike, tješeći i pomažući siromahe, žalosne i bolesne. Štiti me kao svoje vlasništvo jer se bojim svoje slabosti i uzdam se u Tvoje Milosrđe. Neka bi cjelokupno čovječanstvo upoznalo neizmjernu dubinu Tvoga Milosrđa, neka se u čovječanstvu zapali nada spasenja, neka Te svi slave kroz svu Vječnost. Amen.

Riječ župnika:

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Poštovani! Dok smo u situaciji u kojoj jesmo i listić ne tiskamo jer je crkva zatvorena za bogoslužje, ipak ga „proizvodimo“ i objavljujemo na našoj web stranici www.ofm.hr/koprivnica. Ipak da bar onima čije e-mail adrese imam dođe i u ovom obliku šaljem kako bi bili produžena ruka za vjernike s kojima se susrećete pa im možete reći neke obavijesti ili ih uputiti na našu web stranicu. Ne znamo dokle će to stanje potrajati, ali o. Franjo i ja svaki dan imamo mise i misne nakane koje su zapisane u našem rokovniku izvršujemo. Isto će biti u vremenu pred nama (svibanj – lipanj) za koje ćemo upisivati nakane kako je navedeno u listiću od 1. travnja 2020.

Na žalost i Cvjetnica kao i dani Velikog tjedna biti će za sve nas skromni jer se po našim crkvama neće okupljati Božji narod. Preporučamo vam da pratite HTV koji svaki radni dan prenosi misu u 18 sati na trećem programu, a vjerujem da će u Velikom tjednu biti i više prijenosa. Isto tako na portalu https://www.bitno.net/najave/evo-gdje-sve-mozete-uzivo-pratiti-svetu-misu/ možete iz raznih crkava pratiti bogoslužje u razna vremena koja su tamo navedena. Nadam se da vam ovo može biti od koristi.

Srdačan pozdrav! p. Marijan Opitz, župnik