Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Crtica nakon susreta 60+ - 21. 2. 2018.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

+60(7).jpg Crtica nakon susreta 60+ U župnoj dvorani franjevačkog samostana 21. veljače 2018. održan je susret 60+ na kojem sa okupilo dvadesetak naših župljana. Tema prvoga korizmenog susreta bila je saktament ispovijedi. O važnosti ispovijedi u životu kršćana tijekom povijesti govorio je pater Franjo. Sakrament obraćenja, pokore, ispovijedi, oproštenja, sakrament pomirenja nazivi su sakramenta koji nam je pater Franjo približio i zorno razložio svako od navedenih imena.

UPUTE VJERNICIMA ZA DOSTOJNO SLAVLJENJE SVETE MISE U CRKVI - 4

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

1. Ako slučajno u crkvi susretneš poznanika, tiho ga pozdravi (možda samo naklonom glave), a razgovor ostavi za poslije sv. Mise.
2. Svojim položajem u klupi omogući i drugima da mogu ući i sjesti. Zato radije sjedni u sredinu klupe. Ako je potrebno, pomozi starijima, invalidima i ženama s djecom da se smjeste.
3. Ako si slučajno zakasnio na sv. Misu, nemoj marširati preko cijele crkve, nego ostani straga, pa ako je zgodno (možda prije prvog čitanja), polako priđi i smjesti se.
4. Svoje stvari smjesti tako da ne smetaju drugima, možda ispred sebe.

OPĆENITE NAPOMENE O PONAŠANJU ZA VRIJEME SVETE MISE

Ne lupaj stvarima, stolicama. Pristojno sjedi, ne razvaljuj se, noge se ne drže prekriženo, niti se dižu na klecalo gdje se kasnije kleči.

Sv. Josip zaručnik je Blažene Djevice Marije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sv. Josip zaručnik je Blažene Djevice Marije i Isusov zemaljski otac i hranitelj. Riječ "Josip" hebrejskog je podrijetla i znači "neka Bog pridoda". Te je riječi zapisane u Starom zavjetu, izgovorila Rahela, žena praoca Jakova, rodivši dijete nakon duge neplodnosti, sina koji je kasnije postao poznat kao Josip Egipatski. Prema Evanđeljima, bio je iz Davidove kraljevske dinastije, te je po njemu i Isus postao Davidov potomak. Često se postavlja pitanje je li Josipovo očinstvo samo „takozvano” ili je stvarno.
Papa Ivan XXIII. u buli “Redemptoris custos” govori o pravom i stvarnom Josipovom očinstvu, ali to očinstvo ne izvodi po biološkom začeću nego po prihvaćanju. U evanđeljima je Isus četiri puta nazvan Sinom Josipovim - Josip je bio zakonski Isusov Otac. Josip je dakle Otac i po mišljenju svojih suvremenika,ali on je i u evanđeljima Otac po Duhu Svetom, to jest po pozivu Božjem da bude otac Isusu. Evanđelja opisuju sv. Josipa riječju „tekton“ što u prijevodu znači tesar, drvodjelja; dok se na grčkom jeziku ta riječ prevodi kao umjetnik u radu s drvom.

Opširnije...

"DA NE OHLADNI LJUBAV MNOGIH" (usp. Mt 24,12)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Hrvatski Caritas i ove godine u tjednu između druge i treće korizmene nedjelje, od 26. veljače do 4. ožujka, pokreće akciju "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini". Svrha korizmene akcije je izraziti solidarnost i zajedništvo s narodom i Crkvom u BiH, prikupljajući konkretnu, novčanu pomoć, ali i senzibilizirajući javnost u Hrvatskoj za stanje ljudi i Crkve u BiH.

 

UPUTE VJERNICIMA ZA DOSTOJNO SLAVLJENJE SVETE MISE U CRKVI - 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

OPĆENITE NAPOMENE O PONAŠANJU ZA VRIJEME SVETE MISE

ULAŽENJE U CRKVI

21. Kašlji u rupčić ili u lijevu ruku. Ne kašlji bučno. Svoje ruke valja čuvati čistima, trebati će drugima pružiti mir.
22. Ako ti baš nije nužno, ne maši lepezom ili knjižicom.
23. Ne smetaj druge nogama, torbom, kišobranom, kaputom…
24. Ne okreći se unatrag i ne gledaj naokolo tko je ušao, kako se tko obukao, ne bulji ni u koga.
25. Ne premještaj se, ne hodaj po crkvi, ne izlazi van bez veće potrebe.
26. Ako nekoga moraš na nešto upozoriti, to učini tiho i neprimjetno. Djecu upozori na mir prstom, bez „psikanja“.
27. Ako na sv. Misu dolaziš s malim djetetom, budi blizu izlaza ili na hodniku uz crkvu koji je ozvučen i prenosi sliku iz crkve, da u slučaju potrebe možeš lako izaći. Nemoj dopustiti da djeca hodaju po crkvi, osobito ne po oltaru.
28. Nemoj se obazirati na nemir i nered male djece i osoba s posebnim potrebama.

UPUTE VJERNICIMA ZA DOSTOJNO SLAVLJENJE SVETE MISE U CRKVI - 3

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

11. Nemoj ostati vani za vrijeme sv. Mise. Ako drugi ostaju i pričaju, ti nemoj!

ULAŽENJE U CRKVU

1. Uđi u crkvu barem par minuta prije prije sv. Mise, tiho i sabrano. Prekini svaki razgovor i misli kamo ideš.

2. Isključi mobitel. (Ne samo na bešumno, nego ga isključi, jer može ometeti rad razglasa i sl.)

3. Na ulazu uzmi blagoslovljenu vodu, prekriži se polako i pobožno, misleći na svoje krštenje i u čije ime ulaziš u crkvu.

4. Pokloni se Isusu u svetohraništu, polako i pobožno, desnim koljenom do zemlje.

5. Ako u crkvi nema Svetotajstva, onda se glavom duboko nakloni oltaru.

6. Ako su na ulazu pripremljeni listići ili knjižice za sudjelovanje u sv. Misi, uzmi jednu – red je da aktivno sudjeluješ u sv. Misi.

7. Prije sv. Mise obavljaj svoje privatne pobožnosti (moljenje krunice, obilazak oltara, paljenje svijeće…) Nikako za vrijeme sv. Mise.

8. Ako na sv. Misu ideš s malim djetetom, budi bliže izlazu ili na hodniku uz crkvu koji je ozvučen i prenosi sliku iz crkve, da u slučaju potrebe možeš lagano izaći.

9. Ako ideš na sv. Ispovijed, pođi odmah k ispovijedaonici.

10. Bez potrebe ne idi u sakristiju, osobito ne zadnji čas pred sv. Misu – svećeniku treba mir i sabranost.

11. Ako si rastom viši, onda radije stani malo otraga ili sa strane.

12. U crkvi nema rezerviranih mjesta, osim kad su posebna slavlja kao krštenja, vjenčanja, prve pričesti i sl. ipak valja poštivati starije osobe koje su navikle na svoje mjesto.

13. Ako je na sv. Misi manji broj ljudi, pođi više naprijed; ne gubi se po kutovima.

14. Kada dođeš na svoje mjesto, tu se klečeći ili stojeći kratko pomoli, pa onda sjedni i čekaj početak sv. Mise.

15. Ne razgovaraj (niti šapčući) u crkvi! Nastoj u svemu sačuvati mir i sabranost i za sebe i za druge prisutne.

Kratko izvješće sa Skupštine FSR-a 6. 2. 2018.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Skupštini je prisustvovalo 30-estak braće i sestara, te naš duhovnik fra Franjo Jesenović. Nakon uvodne molitve, na početku skupštine uvedena je novost i pročitan je dio iz Pravila i generalnih konstitucija FSR-a. Obzirom da samostalno rjetko uzmemo u ruke ta Pravila, a smjernice iz Pravila nas određuju i obavezuju u našem franjevačkom životu, ovo je prilika da na skupštini ponovimo tako bitna načela.

40 dana za život (14. 2 - 25. 3)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Od Pepelnice do Korizme Koprivnica će biti dio svjetske molitvene kampanje 40 dana za život. „Tijekom ove kampanje pozivamo vjernike da razmisle o vrijednosti svakog ljudskog života i to riječima: Ove korizme… što ćeš TI učiniti za sebe i za druge? Vjerujemo da će ova korizmena kampanja biti blagoslovljena svakim blagoslovom, ne samo za nerođene i njihove majke i očeve, već za svakog onog tko se odvaži doći pred bolnicu ili dom zdravlja u svome gradu i hrabro stati uz nerođene.“ „Toliko je plodova ove Inicijative i u svijetu i u Hrvatskoj, toliko je obraćenih srdaca, majki, očeva, liječnika, medicinskog osoblja, i obraćenja zagovaratelja pobačaja, a i blizu je već 14 000 života za koje znamo da su zbog Inicijative i djelovanjem Božje milosti spašeni u cijelom svijetu. Zbog toga smo jednostavno sigurni da je sve ovo jedno veliko Božje djelo.“ Ako i ti želiš biti dio ove inicijative u Koprivnici, javi se na telefon 091 542 0799 (Marko) ili nam se pridruži ipsred koprivničke opće bolnice.

UPUTE VJERNICIMA ZA DOSTOJNO SLAVLJENJE SVETE MISE U CRKVI - 1

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

PRIJE SV. MISE
5. Ne zaboravi što je potrebno ponijeti sa sobom: molitvenik, krunicu, ili ono što je toga dana posebno potrebno (svijeću, maslinovu grančicu, posudicu za blagoslovljenu vodu…), neki dar za Caritas, milostinju…
6. Dobro je da na sv. Misu ideš zajedno sa svojom obitelji, rodbinom. Za vrijeme sv. Mise poželjno je da bračni parovi, roditelji i djeca – obitelj – budu zajedno.
7. Pođi na vrijeme od kuće, osobito ako imaš neku posebnu službu toga dana.
8. Ako misliš na ispovijed, dođi ranije. Pokora se može izvršiti kasnije, kod kuće.
9. Ako prije sv. Mise možeš izdržati bez cigarete, bit će dobro. Ali ne puši pred crkvom, a osobito pazi gdje ćeš baciti opušak. Isto vrijedi i za žvakaću gumu (ili bombon) s kojim se ne ulazi u crkvu.
10. Dobro je pred crkvom pozdraviti se sa znancima, ali bez buke. I dalje od crkvenih vrata, kako razgovor i smijeh ne bi ometao one koji su već ušli.