Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

DOGAĐANJA U ŽUPI

JEDAN VAŽAN GLAZBENI DOGAĐAJ U KOPRIVNICI

Hitova: 595
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

P9060003.png

Koncert orguljašice Natalije Imbrišak

Rijetko kada se istraživaču muzikalija u hrvatskim glazbenim arhivima pruži prilika u jednoj koncertnoj večeri čuti veći broj skladbi koje je pronašao i pripremio za tisak. A upravo to sam doživio 25. svibnja 2017. godine na koncertu što ga je ugledna hrvatska orguljašica Natalija Imbrišak u svome gradu izvela na Riegerovim orguljama franjevačke crkve Sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici. Budući da sam kao redaktor priredio za tisak osam od petnaest skladbi koje su te večeri bile na programu učinilo mi se logičnim prisustvovati koncertu koji tako snažno afirmira hrvatsku glazbenu baštinu koju su stvarali mnogi nepoznati franjevački skladatelji ali i jedan za Koprivnicu posebno značajan – franjevac Fortunat Pintarić (1798. – 1867.).
Slušajući izvedbe svih skladbi koje je Natalija Imbrišak reprezentativno izvela koprivničkoj publici pomislio sam kako je možda malo tko te večeri bio svjestan činjenice da prisustvuje jednom doista važnom kulturnom događaju. Naime, može li išta bolje i dostojnije posvjedočiti važnost franjevaca za duhovno ozračje i glazbenu kulturu hrvatskoga naroda od izvođenja njihovih djela? Ako znamo da su franjevački glazbenici svoje skladbe nosili u sva mjesta gdje su službovali onda njihova glazbena djelatnost nadmašuje okvire njihovih redovničkih crkava i poprima širi nacionalni karakter. Konačno treba upozoriti i na činjenicu da je glazbeni arhiv franjevačkog samostana u Koprivnici klasificiran kao međunarodno važan arhiv pa svako izvođenje iz njega uzetih muzikalija predstavlja ujedno i međunarodnu afirmaciju Koprivnice.
Smatrao sam važnim upozoriti na netom iznesene činjenice jer mi se učinilo da ambijent prostorno male crkve Sv. Antuna Padovankog s relativno malim orguljama u njoj mogu neupućene navesti na pogrešan zaključak da su prisustvovali koncertu koji nema širi kulturološki značaj. P9060002.png Dakle, valja zaključiti da smo 25. svibnja 2017. godine prisustvovali jednom važnom glazbenom događaju u Koprivnici. Za to treba zahvaliti orguljašici Nataliji Imbrišak, koprivničkim franjevcima kao i onima koji su dali potporu organizaciji koncerta.

Red. prof. Emin Armano