Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

FSR (OFS)

Kratko izvješće sa Skupštine FSR-a 5.9.2017.:

Hitova: 639
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na ulazu u samostansku dvoranu 20-etak braće i sestara je dočekao novi duhovni asistent fra Franjo Jesenović, koji je dosad bio u službi župnika u Klanjcu. Skupštinu smo počeli uvodnom FSR-ovom molitvom patera Franje, nakon čega smo pjesmom 'Tvoja krv' slavili Gospodina.

Na Skupštini je podijeljen informativni listić i usmeno je obogaćen dodatnim objašnjenjima ministra Marka, kojemu se mogu javiti zainteresirani za časopis 'Brat Franjo'. Podijeljeni su promotivni materijali i dosta iscrpno je prikazana inicijativa '40 dana za život', kojoj se prije Uskrsa naše bratstvo priključilo u organizaciji i molitvi pred bolnicom. Cilj je spašavanja dječjih života, sa snažnim javnim svjedočenjem svoje vjere i izlaska iz crkava i samostana uz blagoslov Crkve i pape Franje, uz slogan 'Budi svjetlo i ljubav u svom gradu i spasi život tamo gdje živiš'. Apelira se da podržimo hvalevrijednu jesensku molitvenu inicijativu, koja traje od 27.9. do 5.11., pa se treba javite ministru. Također se mole oni koji bi 1.10. prije mise svjedočili o svojem pozivu u bratstvo i tako promovirali FSR, da se jave ministru. Informirani smo o pokretanju duhovne vježbe 'Hod s Marijom', a koje kreću od 5.10. i traju 10 dana i završavaju sa neformalnim susretom našeg bratstva, na kojem čemo se obogatiti našim iskustvima i svjedočenjima. Pozvani smo moliti za naše nemoćne i bolesne članove, te odvojiti vrijeme i posjetiti ih, kao potpora u teškoći.

Duhovni asistent pater Franjo je održao predavanje kao osvrt na završetak pisma sv.Franje kapitulu, kojem zbog bolesti nije mogao prisustvovati:
‘Svemogući, vječni, pravedni i milosrdni Bože, podaj da mi slabi, radi tebe vršimo ono što znamo da ti hoćeš i da uvijek hoćemo što se tebi sviđa; daj da iznutra očišćeni, iznutra prosvijetljeni i raspaljeni ognjem Duha Svetoga, uzmognemo slijediti stope tvoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista i da samo po tvojoj milosti dođemo k tebi, Svevišnji, koji u savršenom Trojstvu i jedinstvu živiš i kraljuješ i slavno vladaš, svemogući Bog, po sve vijeke vijekova. Amen.’
U tihom i nježnom osvrtu na ovaj odlomak i na život sv.Franje, pater Franjo je gotovo kao molitvom progovorio o zanesenosti sv.Franje Gospodinom i usmjerenjem svog života po Evanđelju. Sv.Franjo ističe veličinu Boga i potrebu da svoj život oplemenimo njegovom spasiteljskom snagom usmjerenom na našu ograničenost, krhkost i slabost. Izrazio je to pitanjem i odgovorom u istoj rečenici: Tko si ti, preslatki Bože! Tko sam ja, mali crvić! Sv.Franjo je nosio Isusa u srcu i želio se suobličiti sa Kristom u životu, ali i u smrti, zadobivši rane Kristove. Jesmo li svjesni svoje malenkosti i veličine Boga? Po sv.Franji pozvani smo na osobit način živjeti Evanđelje, dostojni franjevačkog poziva.
Sa dvije pjesme ‘Ispred lica Svevišnjeg’ i ‘Bože moj dopusti mi’ završili smo uranjanje u duhovnu dubinu sv.Franje. Skupština je okončana završnom molitvom uz Božji blagoslov.