Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

DOGAĐANJA U ŽUPI

Poštovani roditelji i školska djeco!

Hitova: 827
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Započela je još jedna školska godina, još jedna etapa vašega života u kojoj možete puno toga naučiti i primiti za svoj život… ili možete to svojom nebrigom i nemarom profućkati i potratiti uzalud. Pred vama je jedan izazov kojeg neminovno treba prihvatiti i iskoristiti za budući život. Stoga treba ozbiljno shvatiti ovu školsku godinu i započeti s pouzdanjem u Božju pomoć. Zato je potrebno Boga više upoznati i približiti mu se u molitvi i slavlju.
Stoga i u ovoj pastoralnoj i školskoj godini nastavljamo sa započetom župnom katehezom za sve razrede Osnovnih škola, od drugog do osmog razreda. Time se polako i djeca i roditelji od početka školovanja pripremaju za sakramente: sv. Ispovijedi, Pričesti i sv. Potvrde. U prošloj školskoj i vjeronaučnoj godini, župnu katehezu je pohađali su redovito prvopričesnici i krizmanici, dok su ostali razredi imali priliku, ali su je slabo iskoristili.
Koga kriviti da djeca ne polaze župnu katehezu i u onim razredima kada nisu kandidati za sakramente teško je reći. Stalno se čuje kako su opterećeni školom i mnogim vanškolskim aktivnostima. Zar ne bi i župni vjeronauk trebao biti visoko na ljestvici obveza koja djeca polaze? Bilo je pitanja roditelja: pa zar moje dijete mora ići na katehezu, pa što će biti ako neće ići, hoće li imati kasnije probleme…??? (na takva i slična pitanja roditelja mogu odgovoriti samo: Vaše dijete je krštenjem postalo i Božje dijete, dopustite mu da raste u Božjoj blizini).
Ne vidim potrebu takvom kalkuliranju, kao da se na katehezi gubi vrijeme ili nešto krivo uči. Ne, župna kateheza nije gubljenje vremena niti se može dijete pokvariti u blizini crkve ili u crkvi, već dapače, može puno toga dobiti što nažalost nema u svojoj obitelji, društvu i okruženju u kojem živi.
Na vama, dragi roditelji i djeco je – da se odlučite i prijavite za župnu katehezu, dakle, ne samo za Prvu pričest i Krizmu, nego za sve razrede. Po završetku upisa, naći ćemo se sa roditeljima i djecom iz svakog razreda i dogovoriti realizaciju župne kateheze koja će započeti u prvim danima mjeseca listopada.
Danas, u nedjelju, 24. rujna na misi u 11,30 zamolit ćemo Duha Svetoga da u novoj školskoj godini bude nadahnitelj djece kako bi se opredijelila za dobro, a izbjegavala zlo, a raspored će biti objavljen na misi i u sljedećem listiću. Kao i prošlih godina 2., 4., 5., 6. i 7. razred imat će župni vjeronauk svaki drugi tjedan u popodnevnim satima. Isto tako dobro je upozoriti da djeca koja ne polaze školski vjeronauk ne mogu primiti prvu pričest, odnosno potvrdu. Stoga razmislimo o svemu tome i budimo "živi kršćani", a ne kršćani na papiru.