Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

KUTAK RADOSTI ZA TEBE

Dobar dan, kako si?

Hitova: 750
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Uobičajen pozdrav. Svakidašnji. Francuzi bi rekli sava i odgovor bi slijedio sava bien.

A, je li baš tako?

Kažem li dobro sam, puno je laži u tom odgovoru. Kažem li: Nije loše, bit će bolje, takav se odgovor i očekuje. Niti je u pitanju iskrenost, niti u odgovoru. Laž, neistina, ili – ma nisam tražio da me gnjaviš na dugačko i na široko …

I ostaje taj – o.k. sam.

Već dugo izbjegavam to pitanje u pozdravu. Ne mogu nekoga pitati kako je ako nemam vremena zaista ga saslušati, pomoći mu, ne mogu ga pitati u prolazu već ljuta što mi zaustavlja korak, a ja tako silno nekud žurim. Ne mogu jer je pitanje neiskreno.

Zašto ne pitam: Kako ti je danas duša? Je li ona – jedina vrijedna – zaista dobro? Jesi li se pobrinuo/la da bude dobro? Pjeva li tvoja duša od jutra, je li razdragana, vesela, živahna, otvorena, puna dobrih misli i želja? Je li prazna, potištena, napuštena, zanemarena? Pričaj mi, to je jedino vrijedno u tebi i jedina važna tema.

Kako danas tvoja duša?!!!

Ili smo i nju materijalizirali. I ona je potrošna ili potrošena roba o kojoj ne treba pričati, niti čavrljati, a kamo li joj se posvetiti, zainteresirati.

Jutros je moja duša rano ustala. Bilo je još mračno, zvjezdano nebo, a lagano svjetlo pokazivalo je sjaj zvonika. Prelijepa tišina svud uokolo. Ni cvrkuta, ni zvižduka. Ništa. Samo duša, topla, razdragana čeka što joj spremam. Palim svjećicu, pozdravljam križ sa 'oprosti – opraštam', klanjam se mojem Stvoritelju i molim ga za milost da ga znam slaviti. Zahvaljujem Mu na još jednom poklonjenom danu:

Dobro jutro Trojedini!

Djela naša, molimo Gospodine, milošću svojom preteci i pomoću prati,
da svaka naša molitva i rad vazda s Tobom započinju i započeta da se s Tobom dovršavaju,
po Gospodinu našem Isusu Kristu koji s Tobom živi i kraljuje sada i
vazda i u vijeke vjekova. Amen

I onda opet moja duša čeka. Pranje, tuširanje, češljanje, oblačenje… a sad sva sretna trči, hita svetoj misi. Magla je. Nije važno. Nježno rukom dodiruje veliku hladnu kvaku svetih vrata, ulazi u Svetište. Klanja se, prekriži pokleknuvši i – sad je sretna! U tišini Svetohranište i ona. Pa veli: Hvala Ti Veliki što si i jutros želio da dođem, da budem s Tobom, da te slavim, gledam, ljubim. Oprosti što te nikad ne ljubim kao Ti mene, ali evo me, nauči me. Lebdim i treperim jer sam ovdje danas – s Tobom!

Lijepo je što postojimo, što imamo mir, što imamo dušu!

Maja