Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

KUTAK RADOSTI ZA TEBE

TRN, ČAVAO I DRVO

Hitova: 698
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Snježni tepih prostro se po prelijepoj podravskoj ravnici. Pokrio je zrnje i sjemenje. Kao da sve tone u san… oslušni, tu duboko sve drijema, skuplja snagu za proljeće, za uzrast, za bujanje. Drijema a radi. Male ljepotice sjenice došle su na svoje hranilice, ptice nebeske nisu bez skrbi. U svakom danu, točno na vrijeme ravnajući se po nekom svom 'švicarskom satu' slijeću na kuglice zrnja koje ih čekaju ovješene o grane voćaka.

Tako je nekoć davno, u dalekoj zemlji raslo jedno drvo, grmoliko, puno trnja. Je li slutilo da trnje zrije za časnu krunu slavnoga Kralja? Znalo je. Drijemajući snivalo je o svojem plodu. Mora biti najljepši, najzdraviji, pa iako su bodlje neka budu veće i ljepše od svih uokolo. Neka rastu polako, mirno jer će ih Glava koju će krasiti, rado prihvatiti.

Nedaleko, u sjeni krošnje drveta smjestila se mala, trošna kovačnica. Kovač je vrijedno kalio velike, čvrste čavle. U vatru, na nakovanj, u vodu. Pa nanovo. Zašto ih je ovaj puta želio učiniti savršenima? Nije prije radio tako temeljito. Željezo može biti grubo, glavno da je jako. No, ovaj je put svaki čavao radio s nevjerojatnom pažnjom: duljina izvrsna, vrh oštar svjetlucav, četvrtasta glava čavla odgovara jakom udarcu čekića. I jedan po jedan, zgotovio ih je pet. Kao iz stroja, svi jednako kvalitetni, veliki, čvrsti. Ali, kovač koji je volio svoj posao, ovaj puta, završivši, nije imao osmjeh na licu. Neka duboka tuga prolazila ga je cijeloga.

Krošnja se malo nadvila nad kovačnicu. Staro je drvo bilo zdravo i ponosito. Zemlja ga je hranila godinama. Crpilo je sokove godinama pohranjivane, koji su sada kolali do njegovih grana s listovima purpurne boje. Sve je u njemu nekako izvana mirovalo, a iznutra treperilo. Znalo je zašto raste, zašto mora biti uspravno i uznosito. Znalo je da će biti vječno, sveto. Znalo je i bilo je ponijevši najteži teret ovoga svijeta – samu Svetost.

 

Na Pepelnicu 2018

md