Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

GRUPA +60

Crtica nakon susreta 60+ (27. veljače 2019.)

Hitova: 424
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Drugi ovogodišnji susret skupine 60+ održan je 27. veljače. U našoj župnoj dvorani s početkom u 16:30 okupili smo se kako bismo upoznali velike religije svijeta.

Nakon uvodne molitve u temu nas je uveo vjeroučitelj Miroslav Ričko koji je pripremio iscrpno predavanje.

Upoznali smo osnove islama, židovstva, budizma i  hinduizma.

Slikom i riječju vjeroučitelj Ričko nam je približio simbole, molitve i običaje ovih velikih religija. 

Saznali smo da riječ „islam“ doslovno znači „pokornost“, tako da je musliman „onaj koji se pokorava Bogu“. Islam se uglavnom temelji na Muhamedovim spisima, koji su zabilježeni u Kuranu, svetoj knjizi islama. Polumjesec je simbol islama, a Ramazan i Kurban bajram  najveći su islamski blagdani. Islamska bogomolja je džamija. Danas na svijetu živi oko 1,3 milijarde muslimana. Islam je rasprostranjen po cijelome svijetu.

Također smo saznali da je Hinduizam riječ koja je zapravo skovana u zapadnom svijetu kako bi se pod zajedničkim nazivnikom nazvale dominantne religije i društveni sustav Indije. Tradicionalno, oni koje mi nazivamo „hindusima“ svoju religiju nazivaju „dharma“, što znači „put“, ili „religija“.  Sveti simbol im je Om, značajniji bogovi su Višna i Šiva, a vjeruju u reinkarnaciju. Na svijetu živi otprilike 900 milijuna hindusa.


Budizam se temelji na učenju osobe koja se zove Buddha, što znači „prosvijetljeni“. Ova religija ima različite ogranke, ali budizam je jedini prikladni, sveukupni izraz, a njegovi sljedbenici, bez obzira koliko se razlikuju u svojim vjerovanjima, rado sebe nazivaju budistima. Budizam ima oko 360 milijuna sljedbenika, svete knjige su Vede, a najstarija je Rg veda, prakticiraju jogu. Budizam je potekao iz Indije.


Židovstvo svoj naziv vuče iz imena plemena Jude, jednoga od dvanaest drevnih izraelskih plemena. Dakle, to je doslovno religija onih koji su došli iz plemena Judina, koji se zovu Židovi. Međutim, biti Židov odnosi se na nacionalni identitet u jednakoj mjeri kao i na vjerski, a danas je mnogo Židova koji ne prakticiraju židovsku vjeru, iako se oni rado izjašnjavaju kao Židovi nacionalno i kulturološki. Svete knjige su Talmud i Tora. Bogomolja se zove sinagoga. Najznačajniji židovski blagdani su: Sabat, Roš ha-sana, Hanuka. Procjenjuje se da na svijetu danas živi oko 15 milijuna religioznih Židova.

Nakon iscrpnog predavanja zahvalili smo Svevišnjemu i na ovom susretu, na novim spoznajama koje će nam pomoći u prihvaćanju brata čovjeka onakvog kakav on jest bez obzira pripada li našoj vjeri ili nekoj od spomenutih religija.