Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

ŽUPNI LISTIĆ

Župni listić br. 22 - DUHOVI- godina C

Hitova: 153
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Župni listić u PDF formatu.

BOJE PRISUTNOSTI DUHA SVETOGA

Evanđelje:  Iv 14,15-16.23b-26

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek. Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.

To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.«

Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Dj 2,1-11; Ps 104,1ab.24ac.29b-31.34; Rim 8,8-17


Danas je svetkovina Duha Svetoga. Duh Sveti je treća božanska osoba o kojoj najmanje govorimo, a njegova je uloga neizmjerna. On je pokretač svega - Posvetitelj. Njegovom snagom, kad je na današnji dan sišao nad apostole, rođena je Crkva. Kako je bilo moguće da od šačice preplašenih apostola nastane zajednica vjernika koja živi već skoro dvije tisuće godina? Upravo snagom Duha Božjega kojeg su oni primili. Zahvaćeni Duhom Božjim izlaze iz svojeg skloništa i svjedoče za Isusa uskrsnulog. Svjedoče pred onima koji su ih mogli zatvoriti, koji su ih mogli čak i pogubiti. Ali oni se više ničega ne boje. Govore različitim jezicima, tako da su ih svi ljudi mogli razumjeti. Svi su se u čudu pitali odakle tim priprostim ribarima tolika hrabrost, tolika mudrost i toliko znanje. A i svi koji su prihvatili kršćanstvo, koji su se krstili Duhom Svetim, primali su nevjerojatnu snagu. Iako je tada bilo opasno po život svjedočiti za Isusa Krista, oni se nisu ničega bojali. I upravo zato počeci naše Crkve obilježeni su tolikim mučenicima. Duh Sveti nije samo ustanovio prvu Crkvu, bio s prvim kršćanima i onda napustio našu zemlju. Ne, Duh Sveti djeluje i danas. On je i danas i te kako prisutan među nama. Svi smo mi primili silu Duha Svetoga u času našeg krštenja, a na poseban način u sakramentu svete Potvrde. Samo, drugo je pitanje koliko mi dopuštamo da taj Duh Sveti djeluje u nama i među nama?  Svi smo mi pozvani na svetost. A svet je onaj koji dopušta da Duh Božji djeluje u njemu i preko njega. Takav čovjek će se uvijek truditi da bude što bolji, Bogu što bliži. A jesmo li mi takvi? Dopuštamo li mi Duhu Svetom da nas vodi? Mi možda da, ali gdje su tolike generacije naših potvrđenika koje su ovih zadnjih godina primile pečat dara Duha Svetoga u svetoj Potvrdi?  Moramo, nažalost, ustvrditi da mnogi od njih ne dopuštaju Božjem Duhu da djeluje u njima.  Molimo se stoga danas za sve one koji su primili snagu Duha Svetoga, da dopuste da ih taj Duh vodi, da dopuste da taj Duh u njima djeluje. Samo na taj način će naša župna zajednica živjeti i rasti, a naš će kršćanski život donositi velike plodove - plodove radosti, sreće, ljubavi i mira.